Profil megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Beágyazási kód

(a kód 'width' és 'height' értékei módosíthatók a rendelkezésre álló helyhez igazítva, részletek itt)

Legutóbbi képbejegyzések

Kis színjátszólepke

2019-08-15 19:08:47 | 29

A pókhálóslepkéhez hasonlóan a tarkalepkék családjába tartózó színjátszólepkék csodálatos színmintázattal rendelkeznek. Nevüket is innen kapták, nem színházi fellépésekről.. Tavak partján is sokfelé látható. Először nagy színjátszónak gondoltam, de az sötétebb és kevésbé színes, mint ez a faj-amint pödörnyelvével a kék gumicsónak felszínét nyalogatja. Meggyőződésem, hogy a élénk kék színe a guminak, mint egy kék virág vonzotta oda. Az érdes felszín, mint sok kis tömött porzó egymás mellett. Ő csak annak értelmezheti, aminek érzékelése eddig lehetővé tette a számára, de csalódnia kellett. Íme, egy újabb példa a környezetátalakító tevékenységünk hatásaira. Többé nem a megszokott környezetüket találják meg, várható-e hogy megtanulják az újat..Mindenesetre legalább vízhez jutott a nedves felszínről...

Tovább

kiszáradóban..

2019-08-14 18:48:42 | 26

A Szelkó-tó egyik tómedre Nyíregyháza mellett, Rozsrétszőlő felől. A mederben a gaz mellett, fiatal nyáras alakult ki, ahol egy érdekes bogár, a Nagy nyárlevelész tömeges.

Tovább

Nagy nyárlevelész

2019-08-14 18:45:44 | 35

Ez a levélbogárfaj, a Nagy nyárlevelész nevébnek megfelelően nyár és fűzfák lakója, tulajdonképpen károsítja, fogyasztja őket, amint a mellékelt képeken is látható. A Szelkó-tó medrének fiatal nyárasában több ezrével találtuk!

Tovább

gébicsportré

2019-08-02 15:41:09 | 67

Tövisszúró gébics fióka a Derecske-Földes út melletti kiszáradt bokrokba rejtőzve. Már elhagyják a fészket, a környező bokrokba rejtőzve várják a szülőket, hogy megetessék őket. Ezúttal két fióka volt a területen. Jó rejtőszínük van, de csettegésük elárulta jelenlétüket. Állítólag a gébicsek a varjak rokonai (tehát énekesmadarak, és a hímek meglepően szépen is énekelnek, de csk tavasszal..). Ez a portré nekem ezt sugallja, ahogy a szemébe nézek, nem a félelem tükrőződik benne! Hanem a fotós...

Tovább

Kis őrgébics

2019-08-02 15:15:21 | 43

Amíg a fiókát lefotóztuk a kukorica takarásában, a hím (a képen) csettegve, farkát csapva a dróton várta, hogy etehessen. Kipróbáltam montázsban. Nem sikerült igazán jó képet csinálni, mert jelenlétünk zavarta őket és el kellett menni, mert addig nem etetett volna, amig ott vagyunk. 4 kirepült fiókája volt!

Tovább

Ciszterci apátság

2019-08-02 10:45:20 | 38

Ciszterci apátság és a Bél-kő, Bélapátfalva tavasszal

Tovább

zeketomi 1257 képe az Országalbumon