Profil megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Beágyazási kód

(a kód 'width' és 'height' értékei módosíthatók a rendelkezésre álló helyhez igazítva, részletek itt)

Legutóbbi képbejegyzések

szárazhíd

2022-08-05 14:20:41 | 48

Ideiglenes átkelő a Vén-Dunán. A Vén-Duna a folyó főága volt a folyamszabályozás előtt. Most egy fogyatkozó mellékág a gemenci természetvédelmi területen, amelynek egyes szakaszai a mostanihoz hasonló alacsony vízállásnál teljesen kiszáradnak. Ez tette lehetővé, hogy a Vén-Duna és a Duna közötti Koppány-szigetre szárazon átjussanak az erdőgazdaság gépei és járművei, és kihordják a kivágott fákat. A széles deszkapallókból azért kellett "hidat" építeni, hogy a nehéz gépek ne süllyedjenek bele a folyófenék laza talajába.

Tovább

szálloda a parton

2022-08-04 18:37:52 | 33

Az interneten olyan adatot is találtam, hogy ezt a szállodát 1939-ben építették. Ugyanakkor a https://www.bacskiskun.hu/onkormanyzat/projektjeink/daop-2-1-2-a-szallashely-fejlesztes-veranka-szigeten oldalról elérhető dokumentumok és fényképek szerint 2009-2010-ben egy Kádár-kori kinézetű üdülőépületet bővítettek-alakítottak át a jelenlegi formájúra. A gemenci természetvédelmi terület részét képező Veránka-sziget északi csücskén van. Parkolót nem kellett építeni mellé, mert csak vízen lehet eljutni hozzá.

Tovább

pihenőben

2022-08-04 17:43:12 | 35

Kenuk a Duna-parton egy gemenci vízitúrán.

Tovább

Kecskehát-rét

2022-07-20 13:26:41 | 229

Prédikálószékről a Dömösre vezető kényelmesebb, de hosszabbik úton a jelzés megkerüli a rétet, de a rét közepén álló berkenyefa megérdemli, hogy közelebbről is megszemléljük.

Tovább

áteresz

2022-07-17 15:42:17 | 40

a Rákos-patak átbújása a körvasút alatt a kerepesi útnál

Tovább

erkély nélkül

2022-07-17 14:27:41 | 43

A tiszaföldvári református templom a felújítás után. A felújítás előtti képeken a tornyot a felső ablaksor magasságában rácsos erkély övezi. Eltávolítását alighanem egy évtizedekkel ezelőtt ért retusőrnek köszönhetjük. Fennmaradt egy képeslap a háború előttről, amin erkély nélkül ábrázolják a tornyot. A felújítás előtt - műemlék épületről lévén szó - építéstörténeti dokumentációt kellett készíttetni, és az azt készítő régész a dokumentumok közé beemelte ezt a képeslapot is. De beletette a dokumentációba a képeslap eredetijéül szolgáló fényképet is, amin ott van az erkély. Csak a képeslap kiadójának valamiért jobban tetszett volna a torony erkély nélkül, hát leretusáltatta az erkélyt. Nos, talán az újjáépítést tervező építésznek, talán a lelkésznek jobban tetszett a képeslap mint a fénykép, és lebonttatták az erkélyt. A régész hiába tiltakozott, hiába mondta, hogy ez így hamisítás. Az erkélyt hajdan tűzőrök használták, az őr pihenőhelyének nyoma a felméréskor még megvolt a toronyban. A történelmi hűség felett győzött a "jó ízlés".

Tovább

Miklós Rácz 2003 képe az Országalbumon

1947-ben születtem Veszprémben. Műszaki területen és kutatásban dolgoztam nyugdíjazásomig. Az 1950-es évek közepén nagybátyám szobájában láttam először sötétkamra-munkát. Tálakként konyhai edényeket, sötétkamralámpának a fotópapírok csomagolásához használt piros zsírpapírba csavart izzólámpát használtak, de a nagyítógép igazi volt, nagybátyám egy koreai évfolyamtársa vásárolta, és amikor hazautazott, nekem adta. A nagyítógépet csak egy évtizeddel később, középiskolás korom vége felé kezdtem el használni, s akkortájt kezdtem el öcsém Szmena-6 fényképezőgépét is magammal cipelni az iskolába, és fényképezgetni osztálytársaimat, tanáraimat óra alatt, szünetekben és persze kirándulásokon. Érettségi után részben a szüleimtől kapott pénzből, részben első keresetemből egy Zenit 3M-et vettem, s attól kezdve a katonaságot és a MOM-ban eltöltött éveket kivéve szinte állandóan cipelek magammal fényképezőgépet és fényképezgetem a környezetemet. Időszakonként csatlakoztam fotós közösségekhez, így eg