Profil megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Beágyazási kód

(a kód 'width' és 'height' értékei módosíthatók a rendelkezésre álló helyhez igazítva, részletek itt)

Legutóbbi képbejegyzések

emlékpark részlete

2020-10-20 20:54:51 | 20

A nagygéci református műemléktemplom mellett létesített kéthektáros emlékpark részlete, a háttérben a Megmaradás Háza. Az emlékparkban több száz, a Kárpát-medencében őshonos fát ültettek el, és melléjük kőtáblákba vésett olyan idézetek kerültek, amelyeket a Kárpát-medence települései küldtek.

Tovább

Nagygéc temploma

2020-10-20 20:20:56 | 18

Árpád-kori és Mátyás-korabeli részeket tartalmazó műemléktemplom. Nagygécet elpusztította a Szamos 1970-es árvize és nem engedték újjáépíteni. Temploma több, mint négy évtizeden át használatlanul romlott. A 2010-es évek elején építették újjá, aztán 2 hektáros emlékparkot építettek mellé, a kép bal szélén a téglavörös folt a látogatóközpont teteje.

Tovább

idézetek

2020-10-20 18:15:59 | 16

A nagygéci nemzeti emlékpark elgondolói egy-egy mondatot, idézetet kértek a Kárpát-medence településeitől. Sokan válaszoltak. A kapott mondatokat kőlapokra vésték, a kőlapokból felolvasópultokat állítottak össze. Kétszázat vagy háromszázat. Beszereztek aztán egy csomó a Kárpát-medencében őshonos facsemetét, és sorokba rendezve elültették őket. Az egyes fákat közrefogták két-két idézet-oszloppal, ahogy az a képen is látható.

Tovább

látogatóközpontban

2020-10-20 14:48:53 | 20

A nagygéci Nemzeti Emlékparkot az 1970-es árvízben elpusztult falu középkori temploma mellett építették fel a 2010-es évek közepén. Ezen a két felvételből összeillesztett Mercator-vetületű panorámaképen a látogatóközpont auláját látjuk.

Tovább

a látogatóközpont nyugatró...

2020-10-20 14:38:41 | 27

Nagygéc, Nemzeti Emlékpark. Az 1970-es árvíz által elpusztított falu műemlék temploma mellett 2 hektáros emlékparkot létesítettek látgatóközponttal, és sok-sok, kőbe vésett idézettel teli emlékoszloppal. Az akkor még csak készülő emlékparkról érdekességeket olvashatunk a https://epiteszforum.hu/latogatokozpont-nagygecen lapon.

Tovább

a templom a kilátóból

2020-10-20 11:37:29 | 27

Nagygéc, Megmaradás Épületegyüttes. A Szamos 1970-es árvízében elpusztult falu középkori eredetű pusztuló műemléktemplomát néhány éve felújították, és 2 hektáros emlékparkot készítettek mellé. Ezt látjuk, ha az emlékpark kilátójának felső szintjéről a templom felé nézünk. A templomról bővebb információt és archív képeket a https://www.turautak.com/cikkek/varak--romok/arpad-kori-templomaink/nagygec--reformatus-templom.html lapon találunk.

Tovább

Miklós Rácz 1502 képe az Országalbumon

1947-ben születtem Veszprémben. Műszaki területen és kutatásban dolgoztam nyugdíjazásomig. Az 1950-es évek közepén nagybátyám szobájában láttam először sötétkamra-munkát. Tálakként konyhai edényeket, sötétkamralámpának a fotópapírok csomagolásához használt piros zsírpapírba csavart izzólámpát használtak, de a nagyítógép igazi volt, nagybátyám egy koreai évfolyamtársa vásárolta, és amikor hazautazott, nekem adta. A nagyítógépet csak egy évtizeddel később, középiskolás korom vége felé kezdtem el használni, s akkortájt kezdtem el öcsém Szmena-6 fényképezőgépét is magammal cipelni az iskolába, és fényképezgetni osztálytársaimat, tanáraimat óra alatt, szünetekben és persze kirándulásokon. Érettségi után részben a szüleimtől kapott pénzből, részben első keresetemből egy Zenit 3M-et vettem, s attól kezdve a katonaságot és a MOM-ban eltöltött éveket kivéve szinte állandóan cipelek magammal fényképezőgépet és fényképezgetem a környezetemet. Időszakonként csatlakoztam fotós közösségekhez, így eg