Profil megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Beágyazási kód

(a kód 'width' és 'height' értékei módosíthatók a rendelkezésre álló helyhez igazítva, részletek itt)

Legutóbbi képbejegyzések

Dankasirály fészek

2019-07-15 08:57:04 | 20

A Dankasirály eredetileg mocsári fészkelő volt. Ebben az évben egy természetes telep jött létre Derecskén, a Nagy-Nyomás rekonstrukciós területen. A dankasirály telepesen költ a talajon. 2-4 agyagsárga színű, sötétbarna foltozású tojást rak, melyeken 18-24 napig kotlik. Rendkívül éberen védik a fészektelepet, a háborgatókat azonnal megtámadják, elűzik. A fiókák 35 nap múlva lesznek önállóak.

Tovább

Derecskei szikesek

2019-07-15 08:55:13 | 26

Az esőzések előtt még természetes állapotában a Nagy-nyomás szikes legelő mocsara. A jellegzetes alföldi szikesek időjárástól függően eltérő vízborítottságú élőhelyeket hoznak létre. Szinte minden évben más és más fajok tudnak így egy adott területen fészkelni. Állandó faja azonban a Gólyatöcs (korábban feltöltöttem fészekfotót) és a Piroslábó cankó, változó számban Gulipán és Nagy goda, és, hogy ne csak madarat említsünk: tömeges a Vöröshasú unka (béka)! Nagy értékei ezek a területek az Alföldnek. Ezt a területet a kép készítése óta, kb 1 hónap alatt a káka teljesen benőtte, elveszítette a természetes szikes formációkat, ezek már csak mesterséges árasztással lennének rendbehozhatóak! Hát ez a szukcesszió..

Tovább

szalakóta odú

2019-07-10 17:10:39 | 54

Ritka lehetőség adódott a hétvégén, bepillantást nyertünk a szalakóta odúban lapuló fiókák életébe. A Hortobágy déli részén, Nádudvar mellett járva (Mihályhalma), felfigyeltünk egy csőrében 3-4 gyíkot hordó szalakótára ( a területen amúgy is 3-4 pd mozgott, ami nagyon jó, ennél a ritka fajnál). Hamarosan az odú is meglett, egy nyárfacsoportban, a tanya közelében. Természetesen egy fokozottan védett madár fészkének megközelítése fotózás céljából, "csak úgy" nem helyes, ennél az odúnál azonban gond volt! Az alja éppen kiesőben volt, a fiókák kívülről is látszottak. Fel kellett mászni az odúhoz és megerősíteni. Kötél volt nálam, azzal kellett megoldani. Közben fotóztam le őket. Azóta értesítettem a HNP Őrszolgálatát, akik ígéretet tettek, hogy dróttal megerősítik, hogy a növekvő fiókák súlyát is elbírja a fészkelési idő végéig (Utána veszik majd le és cserélik). 5 csodálatos fióka volt az odúban, remek madarak!

Tovább

fecskefészek

2019-07-10 17:08:24 | 31

Egy hortobágyi csatornahíd (Zsoldosi csatorna) aljában készített Füsti fecske fészek belseje a tojásokkal. Valószínűleg nem teljes fészekalj, mert négy vagy több fiókája szokott lenni. A kis kompakt kamera lencséje éppen elfért a szűk peremnél, ez szerencsés, mert általában még ennyi hely sincsen a bejáratnál, bár a füsti fecske mindig nyitott fészket készít, szemben a molnárfecskével.

Tovább

Mocsári kosbor

2019-07-02 13:13:54 | 53

Mocsári kosbor a Nagycserei lápon, A Debreceni Erdőspusztákon. Akár 1 m-re is megnövő alfaja a pompás kosbor, a nyíregyházától D-re található Oláh-rét Természetvédelmi Területen található (Tavaly bemutattuk, idén ott nem találtam!). A virágzás ennél a fajnál mindig június elejére esik. Az ócsai selyemréten is megtalálható, ott is ez az időpont jellemzi. Az agárkosbor ilyenkor már elvirágzik! Élőhelye sásos mocsárrét, vízfoltokkal. Nagycsere mellett egy magánterületen található kis vizenyős folton legalább 200 tő virított. Szwerencsére találkoztunkma gazdával és azt igérte, hogy 20.-a előtt nem fog kaszálni. Leellenőríztem, betartotta! Természetesen védett, Eszmei érték: 10 000 Ft Más kosboroktól jól megkülönbözteti a három osztatú mézajak. Hazánkban és a mediterrán országokban őshonos.

Tovább

Fancsika tómeder

2019-05-28 19:48:22 | 91

Tavaszi tómeder a Fancsika I tónál, alkonyi fényben. Ilyenkor a vaddisznók is előjönnek...Igen sok található errefelé, nyomaik mindenhol láthatóak a mocsaras tómederben

Tovább

zeketomi 1240 képe az Országalbumon