Kép megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Beágyazási kód

(a kód 'width' és 'height' értékei módosíthatók a rendelkezésre álló helyhez igazítva, részletek itt)

Orszagalbum.hu

Hozzászólás módosítása

Válasz módosítása

Egy madárles tapasztalatai - 13 madár fotójával


2 124 57 2014-08-11
Előrebocsájtom, hogy nem hivatásos, hanem kezdő, hobbi fotós vagyok, ez nem egy másokat kioktató fotósorozat, csupán megosztom a saját, 2014. év folyamán szerzett tapasztalataimat – miután ez évben én töltöttem fel a legtöbb madárfelvételt. Az eredményeim illusztrálására 13 madár fotóját mellékelem, melyek az utóbbi hónap alatt azonos helyen és felszereléssel készültek. – A kb. 50.000 hibásat nem teszem közzé!) – Az első és legfontosabb feltétel: sok IDŐ és TÜRELEM! Második a jó FÉNY - - a beépített gyári vakuk használhatatlanok! Harmadik: KÖZELSÉG (veréb méretűeknél: 8 - max. 12 méter, galamb méretűeknél max. 25 méter / vagy jó teleobjektív (A NIKON 300 mm-es tele gyenge!) + 13 mm-es közgyűrűt használok 500 mm-es SIGMA telével. - Lehet madarat etetőnél, távkioldóval is fotózni, de ekkor mindig látszik az etető! – A másik megoldás: „Célozz és lőj!” – ha séta közben látsz egy madarat, akkor gyorsan kell beállítani és exponálni, általában a madarak sokkal előbb látják meg a fotóst, mint mi őket. Hátránya, hogy általában nagyon távolról és árnyékban, lombok által takarva fényképezhetünk.
A harmadik lehetőség egy madár-les: egy álcázott hely, jó kilátással egy csupasz, jól megvilágított ágra, ahol randomszerűen madarak jelenhetnek meg. Ez a pecázásra hasonlít: vagy van kapás, vagy órákig semmi!
Feltételei: egy állítható, karral forgatható fejű állvány, mely a kézremegést csökkenti ezáltal alacsonyabb ISO értékkel lehet fotózni. Fényképezőgép: lehet bridge kamerával, kb. 30x optikai zoommal is fotózni, de előnyben van a tükörreflexes kamera. Itt az AUTO módot nem említeném, hanem a felhasználó által módosítható Program opciókat. Fényérzékenység: ISO100-nál már hosszabb záridő (1/350 -1/50 sec.) szükséges és a blende csak az optikára gyárilag megadott alapértékkel (nálam 6.3) működik. – ISO800 felett már szemcsés lesz a kép. Záridő: 1/100 sec alatt nem érdemes fotózni, mert bemozdul a téma, 1/500 – 1/800 sec. az ideális. Reteszérték: a sok méteres távolság miatt a mélységélesség növelésére nem szükséges, az F:11.0 feletti szűkítés sötétté teszi a képet. Ha az ég a háttér, akkor az expozíció ideje rövidül, ha sötét a háttér, akkor nő! Sokan manuális élesítést javasolnak, szerintem az egypontos AUTO távmérés gyorsabb és pontosabb. A matrix fénymérés helyett madaraknál sokkal jobb a központra vagy célpontra súlyozott mérés.- Az egyszeri felvétel helyett sorozatfelvételt használok, mert a madarak néha csak 3-4 másodpercig láthatók, de ez alatt minden másodpercben más pózt vehetnek fel.
Részletek a fotóról
Kategóriák / Címkék

Kategóriák

Az élő világ Madarak Természet

Címkék

madárleserdeipintyfülemülerozsdafarkúzöldküllőkékcinegemezeiverébFitiszfüzikeBarátposzátatövisszúrógébicsTengelicszürkeLégykapócigánycsuk
Kép információk
Kép készítőjeIstván 1949
Fotózás ideje2014-08-09 07:51:36
Feltöltés ideje2014-08-11 16:03:19
Megtekintés2124 alkalommal
Felhasználási jogCC-BY-4.0
EXIF adatok
KameraCanon Canon PowerShot A490

További EXIF adatok a belépést követően

Letöltés

A képeket csak belépett felhasználók tölthetik le

István 1949 további képei |

A kép hozzászólásai |

Hozzászólni csak belépett felhasználó tud