Miért az Országalbum?

Az Országalbum Magyarország meghatározó fotós közösségi oldala. Ha Magyarországgal kapcsolatos, Magyarországhoz köthető képeket készítesz (természet, épületek, nevezetességek, állatok, hangulatok és még sok-sok más), akkor itt a helyed nálunk!

De miért válaszd az Országalbumot, amikor ott a Facebook meg más fotós oldalak? Mivel a legtöbben Facebook-ot használnak, ezért ebben az írásban elsősorban a Facebook-kal fogjuk összehasonlítani az Országalbum képszolgáltatásait, de azért szó esik más képmegosztó oldalakról is.

...mert sokan használják. Miért pont Te maradnál ki?

Több, mint 142 ezer kép, több, mint 35 ezer képvetítés (slideshow), online fotókiállítások, képversenyek, saját képszerkesztő applikáció...

Már egy pár éve az oldal követője vagyok. Sok érdekesség olvasnivaló van az oldalon. Nekem személy szerint hazánkat bemutató, és természetet bemutató fotók tetszenek a legjbban. Nagyon tetszik a 3D fotógaléria is.

- Vizéli Lászlóné -

CSODÁS EZ AZ OLDAL, ÉS A KÉPEK

- Elekes Katalin -

Nagyon klassz oldal, tetszik! :)

- Kovács Nikoletta -

Tetszik az oldal, szépek a képek! :)

- Durucz Gábor -

Klassz oldal, csodás kèpekkel! Gyere, nèzd meg, tetszeni fog!

- Varga K. Anita -

Szuper az oldal!

- Kókai Anita -

Kiváló oldal, sok érdekességgel csakis 5*****

- Kaszás Marianna -

Néhány friss adat:

 • az utóbbi 7 napban 91, 30 napban 244, 365 napban pedig 2 325 felhasználó jelentkezett be legalább 1 alkalommal az Országalbumra,
 • az utóbbi 7 napban 94, 30 napban 506, 365 napban pedig 7 201 új képet töltöttek fel az Országalbumra,
 • az utóbbi 7 napban 337, 30 napban 2 662, 365 napban pedig 21 044 alkalommal szóltak hozzá a képekhez,
 • az utóbbi 7 napban 2 374, 30 napban 18 664, 365 napban pedig 162 019 pontot osztottak ki a felhasználók a képekre.
 • Képhivatkozások

  Ha a Facebook-on vagy más közösségi oldalon publikálod képeidet, tudnod kell, hogy Facebookról nem igazán fog külső oldal, magazin, média, vagy bármi hivatkozni sem a képre, sem Rád. Miért? Egyrészt (és ez a fontosabb fele), mert Facebook-on nem tisztázottak a képek felhasználási licenszei, másrészt pedig elképzelhető, hogy a nyilvánossági beállítások sem engedik megjeleníteni Facebook-on kívül a képet (ha mondjuk közvetlenül linkelnék).

  Az Országalbumra, azon belül is adott képekre, vagy fotósra hivatkozott már számos média, szakmai és bulvár egyaránt. Az OSZK (Országos Széchényi Könyvtár) pedig több, mint 10.000 darabos külön Országalbum képgyűjteményt tart fenn, amit folyamatosan bővítenek az Országalbum képállományából. Erre a képgyűjteményre aztán ismét számtalan hivatkozás történik. ...és ez csak a jéghegy csúcsa...

  Ha pedig saját képeidet szeretnéd saját körben népszerűsíteni (pl. Facebook csoportban, vagy máshol), az Országalbumra feltöltött képeidet ugyanúgy megoszthatod, mint bármi mást, erre számos lehetőséget kínálunk Neked. Akár Facebook-on, akár Twitteren közvetlenül, vagy linkkel bárhol megoszthatod.

  Rendszerezés

  A másik probléma a Facebook-kal, hogy az albumokon kívül a Facebook kép rendszerezési funkciót tulajdonképpen nem kínál. Mi történik a más FB oldalon, csoportban, vagy a saját idővonaladon megosztott képekkel? Ha ráadásul külön töltöd fel ezekre a helyekre, akkor mindez szinte kezelhetetlen. Keresni pedig nem nagyon tudsz a képek között, maximum egy csoportban megosztott képeid közt, de az összes között biztosan nem.

  Az Országalbumon könnyen kezelheted saját képeidet, albumot készíthetsz saját vagy akár más képeiből is, beállíthatod kedvenc képeidet, stb. Ha úgy döntesz, inaktiválhatod, vagy végső esetben törölheted a képe(i)det.

  Értékelés

  A lájk kevés, a "dühítő" és társai meg nem ide való. Lehet, hogy sokan lájkolják a képedet, de egyrészt pl. egy facebook-os képverseny kiértékelése iszonyú nehézkes a szervezők szempontjából, másrészt a lájk nagyon szűk intervallumot kínál az értékelésre (jó, vagy... vagy semmi).

  Az Országalbumon egyrészt szavazhatsz egy képre pontokkal, 1-14-ig értékelheted a képet, plusz van nap képére jelölés is, valamint a képek megtekintés és letöltés száma is publikus. Ezen felül természetesen lájkolható is a kép a megosztás részben.

  Versenyek

  Az értékelésnek egyik "kézzelfogható" formája a képverseny. Az Országalbumon számos versenyt szerveztünk már, és sok nyereményt osztottunk ki. Mindig van legalább egy aktuális fotóversenyünk/fotópályázatunk. Nézz körül versenyeink oldalán, de ne hagyd ki az elismerések/díjak oldalát se.

  Képminőség

  A Facebook és más közösségi oldalak is sokat rontanak egy feltöltött kép minőségén.

  Az Országalbumon (hasonlóan más, kifejezetten képmegosztó oldalhoz) OA Pro tagjaink képei változtatás és méretcsökkenés nélkül, nem OA Pro felhasználóink feltöltött képei pedig kedvező tömörítéssel, észrevehető minőségromlás nélkül, de méretcsökkenés mellett kerülnek tárolásra.

  Saját oldal?

  A Facebook-on saját profilod van, és feltölthetsz képet (is), az Országalbumon viszont saját fotós oldalad lehet, a képekre kihegyezve. Ez nagy különbség.

  OA Pro tagként még tovább megyünk, OA oldalad kezdőoldalaként testreszabható portfólió oldalt is kapsz, plusz egy képes blogot, utóbbin vagy az összes képed szerepelhet, vagy egy kiválasztott képalbumod. Fotósként a portfólió oldal akár önálló webes megjelenésnek is megfelel. Nézd meg demo felhasználónk oldalát.

  Képek listázása, megjelenítése

  A Facebook, akár csoportról van szó, akár az ismerősöknek vagy rajongóknak felkínált hírfolyamról, előszeretettel rangsorolja a tartalmakat és azt kínálja eléd, ami többeket érdekel.

  Az Országalbum számos lehetőséget kínál a képek listázására, mind relevancia, mind időrendi, vagy pontozási/toplista jelleggel.

  Fotós követése

  Az Országalbumon külön és könnyen tudod listázni azon képeket, melyeket követettjeid töltenek fel. Facebook-on ez elég nehézkes, ismét beleszól a Facebook relevancia felülbírálata, tehát legtöbb esetben nem a friss képek, hanem a Facebook által "kikalkulált" képek kerülnek majd eléd.

  Képvetítések

  Képeid nem csak egyenként, hanem slideshow-ként is megtekinthetők (mi képvetítésnek hívjuk, jó magyarosan). Te magad is összeállíthatsz képalbumokat, amelyekből képvetítés indítható. A képvetítések teljes képernyőn is megtekinthetők, mobil eszközön is. A teljes képernyős vetítések továbbadhatók egy linkkel. Nézd meg ezzel kapcsolatban egy demo képvetítést, ezt a vetítést teljes képernyős módban itt indíthatod el. További részleteket itt találsz.

  Virtuális 3D fotókiállítások

  OA Pro tagként egy-egy albumod képeiből online fotókiállítást is szervezhetsz. A kiállítótermedet számtalan variációban kialakíthatod, nézd meg ezzel kapcsolatban az exkluzív kiállítótermes demót, vagy a modern kiállítótermes demót, vagy nézd meg demo felhasználónk kiállításait. További részleteket itt találsz.

  Online fotószerkesztő

  Ha nem szereted a mobilos szerkesztőket, vagy bonyolultnak tartod a PhotoShop-ot, de azért itt-ott belenyúlnál picit a fotódba, akkor az oaPIX képszerkesztőnket Neked találták ki. Pillanatok alatt feljavíthatod a képedet, vagy akár művészi és más effektekkel színesítheted a közel 300 effekt és szűrő számtalan variációjával, mindezt pofonegyszerűen.

  De az oaPIX nem csak effektezésre és színszűrőzésre használható... Ha szereted a generatív art "vonulatot", akkor pedig akár képre sincs szükséged, nagyon sok művészi segédeszköz áll rendelkezésedre az oaPIX-en belül.

  Ha pedig nem elég a jóból, a saját képet és generatív art cuccot akár keverheted is... Mobilon, tableten, laptopon, desktopon egyaránt... Próbáld ki! oaPIX applikáció indítása

  Országalbum tartalmak beágyazása

  Legyen szó OA profilról, képről, képgalériáról, vagy akár képvetítésről, egyaránt beágyazhatók blogba, weboldalba. Ahová Youtube videó vagy iframe beágyazható, oda OA tartalom is. Ahol a megosztás jelet látod az oldalon, azt a tartalmat/oldalt könnyedén meg tudod osztani és általában be is tudod ágyazni. Nézd meg, mi minden lehetőség és testreszabás áll rendelkezésedre.

  Amatőr vs. profi

  Lehetsz Magyarországot kedvelő, vagy fotószerető ember, lehetsz amatőr fotós, de lehetsz akár profi is, egyaránt szívesen látunk az Országalbumon.

  A normál képfeltöltés mellett kérhetsz kritikát is, más fotós oldalaktól eltérően itt csak ebben az esetben kaphatsz keményebb véleményt. Normál képfeltöltés esetén is kaphatsz hozzászólást, de ekkor nem fog "szétszedni" senki. :)

  Magyar

  Mi imádjuk az Országalbumot, így készítettük Neked. Magyar fejlesztőktől, önerőből, magyar embereknek, magyar fotósoknak készült. Az Országalbum nem befektetők érdekeit, hanem az OA közösséget szolgálja.

  Itt magyaroktól kapsz visszajelzést, olyanokkal társaloghatsz, akikkel akár személyesen találkozhatsz is, ha szeretnél. Flickr-en vagy Instagramon ezt nem biztos, hogy megteheted.

  Százezernyi kép, 2008 óta...

  Az Országalbum 2008 óta szolgálja a magyar fotós és fotókat kedvelő embereket. Folyamatosan változik és fejlődik, időnként arculatot vált, de a biztos alap marad:

  ...hogy bemutassuk Magyarországot a kamerák lencséjén keresztül!