GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)

Aktualizálva: 2020.07.05.

A gyakran ismételt kérdéseket igény szerint bővítjük, ha bármilyen észrevételed vagy kiegészítésed lenne akkor írd meg az Országalbum Gépterem fórum topikban.


Mi is az OA?

Az Országalbum oldal Magyarországról készült képek bemutatásának céljából jött létre. Az oldalra a regisztrált felhasználók a megfelelő keretek között bármilyen képet feltölthetnek (info). Az oldal egy fotós közösség melyben profi és amatőr fotósok egységes felületen tudják megosztani képeiket.

Miért válaszd az Országalbumot? Nézd meg ezt is!

Miként lehetek OA Pro tag?

Az oldalt támogató felhasználók kapnak OA Pro jogosultságot, mellyel különböző egyedi szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Bővebben erről az OA Pro oldalon tájékozódhatsz.

Milyen lehetőségeid vannak az oldalon?

A saját képeid feltöltése mellett versenyeken vehetsz részt, melyeken értékes nyeremények találnak gazdára. Pontozhatod más képeit, és nap képének is jelölheted (info), követhetsz fotósokat (a követettjeid fotóit könnyebben eléred). Hozzászólhatsz képekhez, valamint a kritikát kérő képeket hozzászólásban szigorúbban is értékelheted. Albumokat kreálhatsz és bemutathatod másoknak. Kereshetsz a képek (kategória, címke, leírás, kamera szerint), vetítések, kiállítások között. Hozzászólhatsz a Gépterem és más fórum topikokhoz.

Hol találod meg a saját menüd?

Belépést követően a jobb felső sarokban találod a saját lehetőségeid menüjét. Mobilon a (menü) ikonra kattintva éred el a teljes oldalmenüt és azon belül a saját menüdet is. Fontos tudnod, hogy van egy publikus profilod, melyet legkönnyebben a menüben a felhasználónevedre (és nem az alatti menüpontra) kattintva érsz el. Ezt a publikus profilt mások is láthatják. Ez a publikus profil nem azonos a saját adataid menüpont tartalmával, ez utóbbi több mezőt és számadatot tartalmaz.

Melyek a feltöltési szabályok?

Minden képet legalább egy kategóriába be kell sorolni. Leírást legalább 1 mondatban meg kell adni, amelyben bármi írható a képről, ami elősegíti a látogatók minél több információhoz jutását. Ha a képhez külső forrásból kerül csatolásra leírás, akkor a leírás forrását minden tekintetben meg kell jelölni. A leírás nélküli képeket ideiglenesen inaktiváljuk, de a saját adatlapon a kép továbbra is szerepel és az adatok pontosítása, bővítése után azok újra aktiválhatóak. Az inaktiválásról minden esetben belső üzenetet küld a feltöltőnek a rendszer. Ha a kép fő témájához kapcsolódik Wikipédia bejegyzés, megköszönjük, ha a teljes linket csatolod a megfelelő mezőben.

Szerzői jogok

A felhasználók által feltöltött képek és információk a kép adatlapjának aktiválását követően terjeszthetővé válnak, a Creative commons 4.0 licenszei szerint. Az alábbi licenszeket állíthatod be a képeidhez feltöltéskor:
- CC-BY-4.0 - Nevezd meg!
- CC-BY-ND-4.0 - Nevezd meg! Ne változtasd!
- CC-BY-NC-ND-4.0 - Nevezd meg! Ne add el! Ne változtasd!
- CC-BY-NC-4.0 - Nevezd meg! Ne add el!
- CC0 - Közkincs

A kép feltöltője a kép licenszét módosíthatja mindaddig, amíg legalább 1 alkalommal le nem töltik azt. A képhez adott hozzászólásokhoz fűzött kép(ek)re - az adott hozzászólás képhez fűzött egyéb rendelkezés hiányában - ugyanaz a licensz vonatkozik, mint a főképre. A kép feltöltője - kifejezetten értve a nem szabad képek esetére (NC, ND) -, az Országalbum számára a feltöltéssel megadja a megjelenítés és archiválás jogát.

A képeket - az Országalbumra belépést követően - bármelyik felhasználó letöltheti és felhasználhatja a megfelelő hivatkozás és a kép licensze engedélyeinek betartása mellett. A CC0 - Közkincs licensz kivételével a hivatkozásnál fel kell tüntetni a orszagalbum.hu adott képre vonatkozó adatlapjának linkjét valamint a kép szerzőjét.

A kép fenti módon történő letöltésén kívül a kép beágyazására is lehetőség van, a beágyazási funkciót az adott kép alatti megosztás gombra kattintva találod (info).

Mivel a képernyőmentés (PrintScreen) nem tiltható sem a böngészőkben, sem a mobil eszközökön, ezért a vízjelet tartalmazó képek feltöltése is engedélyezett.

Milyen képeket lehet feltölteni? -

Elfogadott képek

 • Magyarországhoz köthető minden olyan kép, melynél nem emberi alak a fő téma és az Egyéb kategórián kívül legalább egy kategóriába indokoltan besorolható.
 • Magyar vonatkozású, de Magyarország határán kívül készült valamennyi kép, ha a Határon túl kategória is bejelölésre kerül, de szintén nem az emberi alak a fő téma.
 • Virtuális fotókiállítás, vagy képvetítés illetve saját fotós portfólió teljessé tétele miatt külföldi képek is feltölthetők, amennyiben a Külföld kategória bejelölésre kerül.
 • Emberi alakok képe abban az esetben elfogadott, ha a leírásnál kifejted, miért töltötted fel (pl. modellfotó, a hangulat, vagy a fények megjelenítése miatt).
 • Hangulatok, érzések, művészi képek.
 • Saját készítésű digitális grafika, digitális festmény, saját készítésű hagyományos műalkotás fotója (ha megfelel előző pontoknak, valamint a Grafika kategória bejelölésre kerül).
 • Erotikus, művészi jellegű aktképek, valamint más, nyugalom megzavarására és kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására alkalmas képek abban az esetben, ha az NSFW tartalom kapcsoló bekapcsolásra kerül.

Tiltott képek

 • Nem "Magyarországot" ábrázoló fotók (kivételek: *).
 • Mások által készített képek (kivéve saját - családi - körben fellelt és szkennelt archív képek, ha a leírásban ez feltüntetésre kerül).
 • Leírás nélküli és/vagy értelmetlen címmel rendelkező képek.
 • Politikai témájú képek (kivéve művészi célzattal készült képek).
 • Reklám célú képek.
 • Önarcképek/saját portrék, szelfik, vagy nem indokoltan, de főtémaként beazonosítható embert ábrázoló képek (kivételek: *).
 • Turisztikai képek abban az esetben, ha - főtémaként - emberi alakot ábrázolnak (kivételek: *).
 • Pornó képek, NSFW kapcsoló használatával sem.
 • Erkölcsöt sértő illetve bántalmazást ábrázoló képek. Kivétel, ha a magyar történelmi archívumba sorolható (pl. szkennelt archív háborús képek), ebben az esetben kérjük az Egyéb és az Archív Magyarország kategória bejelölését, illetve az NSFW tartalom bekapcsolását is, valamint a kép fellelése körülményeinek leírásban való szerepeltetését.
 • Nem Magyarországon honos állatok és növények képei. Kivétel ez alól, ha magyarországi, vagy magyar vonatkozású területen lévő állatkertben, állatparkban, vadasparkban, vagy botanikus kertben készült a fotó és ez a leírásból is kiderül. Amennyiben ilyen képet töltesz fel, kérjük az Egyéb kategória bejelölését is. (további kivételek: *)
* Tiltás alóli kivételek
 • oaPIX-ről (oaPIX applikációból közvetlenül, vagy abból mentett kép) bármilyen kép feltölthető, ha az OA-n való megjelenés kikapcsolásra kerül
 • Magyarország határain kívül készült kép esetén - de magyar vonatkozás esetén - bejelölésre kerül a Határon túl kategória
 • esetlegesen nem magyar vonatkozás esetén, külföldön készült kép esetén bejelölésre kerül a Külföld kategória

Mit jelent a kritikát kérő kép megjelölés?

Ha feltöltésnél ebbe a csoportba rakjuk a képünket akkor ezeknél a képeknél megjelenhetnek erősebb fotós szakmai hozzászólások. Kritikát kérő képeknél még kérésre sem törlünk hozzászólást, kivéve ha azok sértőek vagy megalázzák a kép készítőjét.

Hogyan tudok képvetítést készíteni?

Képvetítés legegyszerűbben a saját feltöltött képeidből a saját publikus profilod képek aloldalán a képvetítés - ikonra kattintva kérhető. Hasonló módon saját albumaid képeiből is indíthatsz vetítést. Új albumot pl. saját profilod Albumok füléről kiindulva tudsz indítani, képeket pedig a képeid oldalain, a kép alatt lévő Albumba gombra kattintva tudsz beletenni. A képvetítések közt saját albumaid csak akkor jelenhetnek meg, ha azokat publikusnak jelölted.

Az Országalbum számos részén megtalálod ugyanezt az ikont, ott szintén tudsz azonnal, teljesképernyős vetítéseket indítani. Ezen az oldalon a már legalább egyszer elindított/lejátszott képvetítéseket találod, minden vetítés képről a vetítés oldalára jutsz, ahol a kapcsolódó képek hozzászólásait stb. is megtekintheted.

Hogyan tudok virtuális fotókiállítást indítani?

OA Pro tagként tölts fel képeket az Országalbumra, majd saját képeidből állíts össze albumot. Más képeit ne tedd olyan albumba, amiből kiállítást készítesz, vagy ha mégis, előtte egyeztess a kép készítőjével.

Az album szerkesztésénél rendelkezésedre állnak az online fotókiállítással kapcsolatos opciók (kiállítás elnevezése, leírása, a kiállítás időtartama, kiállítóterem fal, padló, mennyezet textúrája, képkeret típusa, betűtípus). Az albumban a képek sorrendjét elhúzással változtathatod, mobilon és táblagépen is. A beállított sorrend a kiállítótermekben való képsorrendet is jelenti egyben. A rengeteg egyedi kiállítóterem variáció mellett választhatsz a kiállítóterem profilokból is, így még gyorsabban elindíthatod kiállításodat.

Láttam egy, az Országalbumra nem illő képet, mit tegyek?

Két lehetőséged van. Az egyik és egyben legegyszerűbb a kép alatti ikonsorban találsz egy Jelentés megnevezésű gombot, ha erre kattintasz, az oldal üzemeltetői értesítést kapnak a jelzésedről és ellenőrizni fogják. Ha kép nem az oldalra illő, akkor törlik az oldalról (inaktiválják). Másik lehetőség, hogy OA postafiókodból üzenetet írsz az OAAdmin felhasználónak (külön funkció van erre a postafiókodban, az Üzenetek menüponton belül) és az eljárás innentől azonos.

Olyan képem van ami nem illik az oldal profiljába, de bemutatnám a közösségnek, mit tegyek?

Egyelőre ilyen képeket nem lehet feltölteni az oldalra, de fejlesztéseket végzünk arra vonatkozóan, hogy egy Országalbumhoz kapcsolódó oldalon, hasonló felületen szinte bármilyen képet fel lehessen majd tölteni.

Hogy választják ki a nap képét/hónap képét/év képét?

A nap képét az adminok választják ki (korábban a felhasználók választották, de a fórumban tett felhasználói javaslatoknak eleget téve, az adminok választják 2019. őszétől). Csak adott napon feltöltött képek vehetnek részt a megmérettetésen. Több szempontot veszünk figyelembe a Nap képe választásakor: aktualitás, minőség, kapott pontszám, vélemények, stb. Általában a napot követően kerül publikálásra a Nap képe. Fenntartjuk a jogot, hogy egy adott napon ne kerüljön megválasztásra a Nap képe, vagy indokolt esetben tárgynapi feltöltéseken kívüli (de tárgyhónapban feltöltött) kép kerüljön megválasztásra.

A hónap képe választáson (szintén az admin választja) az adott hónap napjainak képei vehetnek részt, általában amelyik a legtöbb pontot (a pont duplán számít) és megtekintést kapja, az lesz a hónap képe, de ettől el is térhetnek az adminok. Hasonló elven kerül kiválasztásra az Év képe is (az adott év hónapjainak képeiből). Az Év képe elismerés először 2017-ben került kiosztásra.

Hogyan tudok képeket pontozni?

Ezeknek a funkcióknak a használatához saját képeket kell feltöltened, hogy ne csak a kritikáidat lássuk, hanem a képeidet is. Erre azért van szükség, mert senki nem láthatja, ki adta a pontokat. A megkötéssel célunk az, hogy olyan felhasználó ne tudjon pontozni, aki csupán emiatt lépett be az Országalbumra.

Tehát ahhoz, hogy más képeket pontozhass, legalább 10 saját képet kell feltöltened, továbbá legalább 500 pontot kell szerezned. A képfeltöltésért illetve képekhez történő hozzászólásokért kaphatsz pontokat (ld. következő kérdésnél, pontosan mennyit).

Egy képre csak egyszer adhatsz pontszámot, de abban nincs megkötés, hány képet pontozhatsz egy nap.

Megjegyzés-1: amennyiben egy OA fotóversenyhez közönségszavazás tartozik (a közönségszavazás egyedileg kerül meghirdetésre), arra nem vonatkozik a képfeltöltési és pontszerzési feltétel, akár egy szavazat adás miatt is beléphetsz az Országalbumra.

Megjegyzés-2: ha beigazolódik, hogy egy felhasználó többes regisztrációval, több profillal vesz részt az oldalon és visszaél a pontozási és szavazási lehetőségekkel, így magának, vagy másnak jogtalan előnyt szerez, azon felhasználó(k) profilja(i) korlátozásra, végső esetben pedig kitiltásra kerülnek.

Mennyi pont jár az egyes tevékenységeimért az oldalon?

Képfeltöltésért 32 pontot, szöveges hozzászólásért 5 pontot, szöveg+képes hozzászólásért 15 pontot, fórum kommentért pedig 3 pontot kapsz. Ha törlöd egy képhez fűzött kommentedet, az a kapott ponttal megegyező mértékű pontlevonással jár.

Ha teljesítetted az előzőekben leírt 10 kép feltöltést és 500 pontot, akkor további pontokat szerezhetsz. Kép értékelésért (pontozásért) 5 pontot kapsz.

Pontjaiddal pedig automatikusan részt veszel a pontversenyeken.

Hogy tudom a képemet versenyre nevezni?

A kép feltöltésénél találsz egy verseny opciót. Módosításnál úgyszintén nevezhetsz egy korábban feltöltött képedet versenyre. Fontos tudnod, hogy egy képet egy Országalbum versenyre tudsz nevezni.

Az én képemből is lehet puzzle kirakó?

Igen, bármelyik képből lehet. A kép alatt lévő Puzzle gombbal lehet kezdeményezni a puzzle kirakását. Bárki kirakhatja elsőként. Ha valaki kirakja a képedet, akkor az bekerül a puzzle ajánlóba is.

Milyen hangulatjelek érhetőek el az oldalon?

Az Országalbumon jelenleg ezek a hangulatjelek találhatóak meg:
.drink    .csuhaj    ;)    D:    :P    .shit    .pig    .rat    .fox    .war    .ufo    .heart    .jap    .tehen    diablo    cry    .angel    .nice    ???    .love    :D    :-D    :)    :-)    :(    :-(