GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)

Aktualizálva: 2017.02.19

A gyakran ismételt kérdéseket igény szerint bővítjük, ha bármilyen észrevételed vagy kiegészítésed lenne akkor írd meg az Országalbum Gépterem fórum topikban.


Mi is az OA?

Az oldal Magyarországról készült képek bemutatásának céljából jött létre. Az oldal a regisztrált felhasználók a megfelelő keretek között bármilyen képet feltölthetnek. (lásd lejjebb: Milyen képeket lehet feltölteni?). Az oldal egy fotós közösség melyben profi és amatőr fotósok egységes felületen tudják megosztani képeiket.

Milyen lehetőségeid vannak az oldalon?

A saját képeid feltöltése mellett pontozhatod más képeit, és nap képének is jelölheted, illetve követheted a fotóst (a követettjeid fotóit később könnyebben is elérheted). Hozzászólhatsz más képeihez és a sajátjaidhoz is természetesen, valamint a kritikát kérő képeket hozzászólásban szigorúbban is értékelheted. Albumokat kreálhatsz és bemutathatod másoknak. A képek kategóriái és címkéi, valamint általánosságban leírása stb. szerint is kereshetsz a képek között. Hozzászólhatsz a Gépterem és más fórum topikokhoz.

Hol találod meg a saját menüd?

Belépést követően a jobb felső sarokban találod a saját lehetőségeid menüjét. Mobilon a (menü) ikonra kattintva éred el a teljes oldalmenüt és azon belül a saját menüdet is. Fontos tudnod, hogy van egy publikus profilod, melyet legkönnyebben a menüben a felhasználónevedre (és nem az alatti menüpontra) kattintva érsz el. Ezt a publikus profilt mások is láthatják. Ez a publikus profil nem azonos a saját adataid menüpont tartalmával, ez utóbbi több mezőt és számadatot tartalmaz.

Melyek a feltöltési szabályok?

Minden képet legalább egy kategóriába be kell sorolni. Leírást legalább 1 mondatban meg kell adni, amelyben bármi írható a képről, ami elősegíti a látogatók minél több információhoz jutását. Ha a képhez külső forrásból kerül csatolásra leírás, akkor a leírás forrását minden tekintetben meg kell jelölni. A leírás nélküli képeket ideiglenesen inaktiváljuk, de a saját adatlapon a kép továbbra is szerepel és az adatok pontosítása, bővítése után azok újra aktiválhatóak. Az inaktiválásról minden esetben belső üzenetet küld a feltöltőnek a rendszer. Ha a kép fő témájához kapcsolódik Wikipédia bejegyzés, megköszönjük, ha a teljes linket csatolod a megfelelő mezőben.

Szerzői jogok

A felhasználók által feltöltött képek és információk a kép adatlapjának aktiválását követően szabadon terjeszthetővé válnak, a Creative commons 4.0 licensze szerint. A képeket és szövegeket bárki letöltheti, másolhatja a megfelelő hivatkozás mellett. A hivatkozásnál fel kell tüntetni a orszagalbum.hu adott képre vonatkozó adatlapjának linkjét. Ha szerzői jogvédett kép kerül feltöltésre (melynek terjesztését a szerzője nem engedélyezte a fenti licensz szerint), Szolgáltató a megfelelő bizonyitási és azonosítási eljárás után a képet törli adatbázisából.

Mivel a képernyőmentés (PrintScreen) nem tiltható sem a böngészőkben, sem a mobil eszközökön, ezért a vízjelet tartalmazó képek feltöltése is engedélyezett, amennyiben a szerző a fenti licensz szerinti terjesztést is megengedi.

Milyen képeket lehet feltölteni? -

Elfogadott képek

 • Magyarországi épületek, szobrok, utcaképek, városképek, állatok, növények, minden olyan kép, melynél nem emberi alak a fő téma.
 • Emberi alakok képe abban az esetben elfogadott, ha a leírásnál kifejted, miért is tartozik az adott kép Magyarországot bemutató témakörbe!
 • Hangulatok, érzések, művészi képek abban az esetben, ha a címük vagy a leírásuk alapján a kép Magyarországhoz köthető.

Tiltott képek és tiltás alóli kivételek

 • Nem "Magyarországot" ábrázoló fotók.
 • Mások által készített (kivéve saját - családi - körben fellelt és szkennelt archív képek, ha a leírásban ez feltüntetésre kerül).
 • Jogvédett képek.
 • Leírás nélküli és/vagy értelmetlen címmel rendelkező képek.
 • Politikai témájú képek (kivéve művészi célzattal készült képek).
 • Reklám célú képek.
 • Önarcképek, vagy nem indokoltan, de főtémaként embert ábrázoló képek.
 • Turisztikai képek (abban az esetben, ha - főtémaként - emberi alakot ábrázolnak).
 • Akt (művészi jelleggel sem) vagy pornó képek.
 • Erkölcsöt sértő illetve bántalmazást ábrázoló képek. Kivétel, ha a magyar történelmi archívumba sorolható (pl. szkennelt archív háborús képek), ebben az esetben kérjük az Egyéb, illetve az Archív Magyarország kategória bejelölését is, valamint a kép fellelése körülményeinek leírásban való szerepeltetését.
 • Nem Magyarországon honos állatok és növények képei. Kivétel ez alól, ha magyarországi állatkertben, állatparkban, vadasparkban, vagy botanikus kertben készült a fotó és ez a leírásból is kiderül. Amennyiben ilyen képet töltesz fel, kérjük az Egyéb kategória bejelölését is.

Mit jelent a kritikát kérő kép megjelölés?

Ha feltöltésnél ebbe a csoportba rakjuk a képünket akkor ezeknél a képeknél megjelenhetnek erősebb fotós szakmai hozzászólások. Kritikát kérő képeknél még kérésre sem törlünk hozzászólást, kivéve ha azok sértőek vagy megalázzák a kép készítőjét.

Hogyan tudok képvetítést készíteni?

Képvetítés legegyszerűbben a saját feltöltött képeidből a saját publikus profilod képek aloldalán a képvetítés - ikonra kattintva kérhető. Hasonló módon saját albumaid képeiből is indíthatsz vetítést. Az Országalbum számos részén megtalálod ugyanezt az ikont, ott szintén tudsz azonnal, teljesképernyős vetítéseket indítani. Ezen az oldalon a már legalább egyszer elindított/lejátszott képvetítéseket találod, minden vetítés képről a vetítés oldalára jutsz, ahol a kapcsolódó képek hozzászólásait stb. is megtekintheted. A képvetítések közt saját albumaid csak akkor jelenhetnek meg, ha azokat publikusnak jelölted.

Láttam egy nem ide illő képet, mit tegyek?

Két lehetőséged van. Az egyik és egyben legegyszerűbb a kép alatti ikonsorban találsz egy Jelentés megnevezésű gombot, ha erre kattintasz, az oldal üzemeltetői értesítést kapnak a jelzésedről és ellenőrizni fogják. Ha kép nem az oldalra illő, akkor törlik az oldalról (inaktiválják). Másik lehetőség, hogy üzenetet írsz az admin felhasználónak és az eljárás innentől azonos.

Olyan képem van ami nem illik az oldal profiljába, de bemutatnám a közösségnek, mit tegyek?

Lépj be a Nem idevaló képek fórum topikba, és oda feltöltheted, azonban a 18+ tartalom itt sem megengedett.

Hogy választják ki a nap képét?

Amelyik képet a legtöbben jelölik nap képének (a kép alatt látható megfelelő gombra kattintva), abból lesz az aznapi nap képe.

Miként lehetek OA Pro tag?

Az oldalt támogató felhasználók kapnak OA Pro jogosultságot, mellyel különböző egyedi szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Bővebben erről az OA Pro oldalon tájékozódhatsz.