Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Képes riport Balla Bélával


2022-03-14 21:59:01 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 252

Előző riportalanyunk, Sisa Mária Balla Bélát jelölte meg következő interjúalanynak, az alábbiakban a Vele készült riport és a választott képei következnek.


OA: Hány éves vagy?

Balla Béla: Egyidős vagyok a forinttal! Vagyis rövidesen 75 leszek.


OA: Az ország melyik megyéjében élsz?

Balla Béla: Csongrád-Csanád megyében, de Miskolcon születtem és éltem 40 évet, majd Norvégiában több mint huszat. 2009-től lakom Szentesen.


OA: Mióta fotózol?

Balla Béla: Amióta az eszemet tudom. Anyai nagyapám fodrász mester volt, és lelkes amatőr fotós. Mikor bezárt a fodrászat, nyitott a fotólaboratórium - ugyanott, majdnem minden este. Akkor még nem volt televízió, mégsem voltak unalmasak az estéink. Minden felszerelés és kellék ott volt a fodrász üzletben. Napközben a fotóállványon lévő kamera alatt szerettem a legjobban játszani. Akkor még azt a fekete lepelt sem értem el amit a fejére szokott borítani fotózáskor - nehogy az üveg fényt kapjon. Később - mikor már filmes kamerát használt - megengedte, hogy én fűzzem be a filmet. Aztán jöttek az első képek. Először egy fenyőfán ülő mókust fényképeztem le - majdnem! Kiszaladt ugyanis a képből és csak a farka vége maradt benne.


OA: A család hogyan fogadja a hobbidat?

Balla Béla: Szeretettel és türelemmel. Türelem az kell is hozzá, mert sokszor csúszik a programunk "halaszthatatlan fotóügyeim" miatt. Van egy kedvenc mondásom, ami mindig a szemem előtt lebeg: a pillanat elmúlik! Amikor meglátok valamit ami érdekes (vagy csak engem érdekel?), rögtön megállok és kattintok. Ezért nem járok autópályán (Mo-on belül). Inkább zötyögök mellékutakon, de többet látok. Az is lényeges, hogy ha elmegyünk valahova - akár az ország másik végébe is - sosem jövök vissza azon az úton amerre mentem. Ez gyakran több órás kerülőt jelent, viszont jó pár fényképpel többet. Az a szerencse, hogy engem a vezetés pihentet. Nagyon szeretek autót vezetni, és mindezt több mint 50 éve balesetmentesen teszem!


OA: Mi volt az első sikerélményed?

Balla Béla: Mikor a kertünkben lévő fenyőfa állandó lakóját, egy mókuskát végre sikerült egy az egyben megörökítenem. Sokat próbálkoztam vele végülis összejött. Vagy megszokott már, vagy én lettem ügyesebb. Mindenesetre nekem ráment 1-2 évem - a nagyapámnak meg néhány tekercs fílmje.


OA: Voltak-e közben nehézségeid?

Balla Béla: Természetesen, mint mindenkinek. Először a tanulmányaim miatt, később pedig a magán életemben is, de a fotózásban sosem csalódtam!


OA: Melyek a kedvenc témáid, mi az, amit szívesen fotózol?

Balla Béla: Elsősorban természet és tájfotós vagyok, de minden érdekel ami érdekes vagy különleges. Viszont nem szeretek hosszú perceket azzal tölteni, hogy mikor történik valami - például mikor méz rám egy szarvas? Ha elém kerül, nem hagyom ki az alkalmat, de ha nem, akkor sem bánkódom. Imádom a folyópartokat, főleg a Holt-Tiszát. Szeretem a horgász helyeket de csak azért mert azok mindig természetes nyugalmat árasztanak. Szeretem a szélmalmokat. Van köztük olyan is ami tőlünk legalább 100 km.-re van mégis nyomon követtem az öreg malom elbontását és az új malom felépítését is. Templomokból is több százas a gyűjteményem. Néha virágokat is fényképezek, de csak a saját kertemben élőket, vagy mezei virágokat. Van belőle elég sok.


OA: Mit szeretnél kifejezni a fotóiddal?

Balla Béla: Főleg a természet szeretetét. A Bükkben és a Zempléni hegyek közt nevelkedtem. Sokat kirándultam. Aztán Norvégiában igazi természeti csodákat láttam, fényképeztem. Négy évig éltem Lakselvben, a sarkkőr fölött 600 km.-el. Itt a sötét téli éjszakákon csodáltam az északi fény megunhatatlan és utánozhatatlan játékát, nyáron pedig még éjfélkor is napoztam a tengerparton. Aztán "délebbre" költöztem, mert kezdődött a Lillehammeri Olimpia, és ott egy megtisztelő feladatot kaptam. Később teljesen elbűvöltek a fjordok és a gleccserek. Ez egy igazi fotós paradicsom volt, több száz vízeséssel és csodás tájakkal.


OA: Szerkeszted a fotóidat valamilyen programmal?

Balla Béla: Ez manapság szinte kötelező. Az analóg időkben vigyázni kellett a beállításokra, mert ha azt elrontottad, úgy is maradt. Most már számtalan lehetőség van a hibák javítására és azt hiszem ezt mindnyájan ki is használjuk.


OA: Volt e segítséged, kaptál e tanácsokat szakemberektől?

Balla Béla: Nem nagyon. Nagyapám azt tanácsolta, hogy embereket (a családomat) fotózzam, hogy emlék legyen az utókornak. Szerinte tájat fotózni butaság, hiszen annak bemutatására valók a postai képeslapok. Nem fogadtam meg a tanácsát. Később jártam ugyan néhány fotós összejövetelre, de ott sem tudtak többet mint én. Ezt már csak onnan is tudom, hogy némelyiket én szerveztem -vagy - vezettem.


OA: Szerepelt e már fotód kiállításon?

Balla Béla: Egyéni kiállításom még nem volt, de jó néhány képem szerepelt már itt-ott. Ezekből (kb. 50 kép) van egy kis ízelítő a garázsom falán. Sokan megjegyezték már, hogy ötletes. Csak be kell ülni a kocsiba és nézni a tájat! Nem sok benzint fogyasztok közben! Egyébként nyertem már úgy kiállítást, hogy délig volt a határidő. Nagyon kicsúsztam az időből és csak úgy kapásból beküldtem egy képet a sok közül. Megnyerte, és én egy Kodak digitális fényképezőgéppel gazdagodtam.


OA: A hétköznapokban milyen munkakörben dolgozol?

Balla Béla: 2009-től előnyugdíjas, majd 2014-től nyugdíjas vagyok. Előzmények: A magyarországi érettségim után (1965, Miskolc, Földes) ígéretesnek indult tanulmányaim (Brooklyn College) megszakadtak. Hazatérve itthon ipari tanuló lettem. Vendéglátó és szállodaiparban dolgoztam. Norvégiába mint szakács és cukrászmester kerültem 1 éves szerződéssel, ami 1 év után véglegessé vált. Szerettem ott dolgozni és élni. Megbecsültek. Szállodánkban több állam- és kormányfőnek, királyi családnak is gondoskodtam az ellátásáról.

Itt jegyzem meg, hogy 2020 novemberében koronavírusos lettem. Az év karácsonyáig kaptam kórházi kezelést, azóta itthon lábadozom. Olyan kicsi a tüdőkapacitásom, hogy még az evésben is elfáradok. Néha azért kicibálnak az ágyból és beültetnek a kocsiba. Ez egy év alatt négyszer megtörtént. Ilyenkor a kocsiban ülve kattintok egy pár képet. Ezt csak azért tartottam szükségesnek megemlíteni, hogy tudjátok miért csak régi képeket töltök fel mostanában.


OA: Milyen emlékezetes fotós sztorit hoztál nekünk?

Balla Béla: Sok van, nehéz választani. Legfájóbb, mikor egy teljesen új 400-as teleobit akartam cserélni a Geiranger fjordban egy sétahajón, és az kiesett a kezemből, bele a vízbe. Akkor csináltam volna vele az első képeket. Ugyanott, ugyanakkor megszólalt valaki (magyarul!), hogy de kár érte! Majdnem én is beleestem a vízbe, úgy meglepődtem. Kicsi a világ!

Még 1965-ben történt: Kattogtattam a szmena-8-asomat az Empire State Building 102. emeletén amikor megszólított egy fiatal pár, hogy hallottak magyarul beszélni és ők is (erdélyi) magyarok. Oda-vissza lefényképeztük egymást (az akkori világ tetején!).


OA: Szerinted mi a jó az Országalbumban?

Balla Béla: Eleve a közösség, az összetartozás. Szép és változatos képeket oszthatunk meg. Az oaPIX alkalmazást is kedvelem. Elég sok fotóstárssal találkozok itt, akikkel korábban már más oldalakon összefutottunk. Néha csak a képeik stílusa után tudom őket beazonosítani, mert máshol másik nick nevet használnak, (mint például: tanyasi tahó, vagy fülemüle). Én maradok a becsületes magyar nevemnél.


OA: Miért választottad ezeket a képeket, mit tudsz mesélni róluk, a keletkezésük körülményeiről?

Balla Béla: Rettenetesen nehéz választani. Amíg csak 100 képem volt, mindet jónak találtam. Amikor már tízezer képem volt, abból akár 4-500-ra is rámondtam, hogy megfelelő. Százezer fotó felett már nincs is jó kép! A most következő néhány kép valószínűleg nem tartozik a legjobb képeim közzé, de - megmagyarázhatatlanul - érzelmileg a legkedvesebb százba (talán) beleférnek.


1. Ébredező természet

Szeretem a rügyfakadást, a természet megújulását. Ez egy ilyen kép a Kis-Balatonnál.
2. Tavasz

Majdnem együtt van a négy évszak.
3. Beporzás

Kevés makró képem van, de ezt nagyon szeretem, mert "jövőépítő" tartama van.
4. Ålesund

Norvégia nyugati partjánál - az Atlanti óceán egyik kikötője.

Ålesund az egyik olyan város ahova bármikor szívesen visszatérnék - például a kikötőben az éppen befutó halászhajóról vásárolt friss rákot majszolni egy padon.
5. Geiranger/Norvégia

Nem véletlenül a világörökség része.
6. Szeged-Dorozsmai szélmalom

Az egyik legszebben helyreállított mezőgazdasági-ipari műemlék.
7. Tanyavilág

Dél-Alföldi - még - életképes tanya. Sajnos sokan feladják ezt az életformát. Kiöregednek a tulajdonosok, az örökösöknek pedig ez már nem érték
8. Ritkán látogatott

Egyik kedvenc tanyám, amit már átadtak az enyészetnek.
9. Mártélyi pecások

A szívem csücske! Szépséges vízpart, friss levegő, természetes életmód. Itt megáll az idő.
10. Kőröshegyi völgyhíd

Különleges élmény áthaladni rajta, de távolabbról nézve talán még lenyűgözőbb.
11. oaPIX varázs

Bármit "elkövethetsz" a képeiddel, hogy még vonzóbbá tedd őket.
12. Estefelé a Balatonnál

Kacsaúszó verseny, Siófoknál.
OA: Nagyon szépen köszönjük Balla Bélának, hogy elfogadta felkérésünket! Balla Béla Országalbumos oldalát itt találod.

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud

 Balla Béla OA Pro 2022-03-25 11:47:57 | 19.
Válasz erre: #18
Kedves LYZ!
Köszönöm a kedves hozzászólásodat, hogy értékelted az írásomat - életutamat. Külön köszönet a jókívánságokért.
Fotós baráti üdvözlettel: Balla Béla
 lYZ OA Pro 2022-03-25 08:47:57 | 18.
Gyönyörűek a fotók, izgalmas életút....remélem a sok szeretet, amit a hozzászólásokban érzek segít a további gyógyulásban. Üdv.Lyz
 Balla Béla OA Pro 2022-03-24 13:05:06 | 17.
Válasz erre: #16
Kedves István!
Jólestek szavaid és köszönöm a jókívánságokat! Egyszer talán a Holt-Tiszánál is összefutunk, Mártélynál.
Kívánok én is jó egészséget és sok-sok szép fotótémát!
Üdv: Balla Béla
 piusz OA Pro 2022-03-23 20:54:13 | 16.
Gratulálok! Örülök, hogy közelebbről is megismerhettelek. Jó egészséget és jó fényeket kívánok!
Inaktív felhasználó 2022-03-19 14:04:46 | 15.
Kedves Ágnes!
Köszönöm a hözzászólasodat és a kedves szavakat. Örülök, hogy rövidesen a Te riportodat is közli az oa. Kíváncsian várom!
Üdvözlettel:
Balla Béla
Inaktív felhasználó 2022-03-19 12:19:23 | 14.
Kedves Béla!
Köszönöm a riportot és a sok szép fotót! Nagyon tetszik a természet szereteted, ez látszik a fotóidon is. A tavasz, a balatoni naplemente a kedvencem és a tanyavilág bemutatása. Sajnálom, hogy betegséged miatt most nem élvezheted a fotózás örömét. De kívánom, hogy mielőbb jöjjön el ez a pillanat. Várom majd továbbra is remek fotóidat! Mielőbbi teljes gyógyulást kívánok! Itt köszönöm meg, hogy javasoltad a velem készítendő riportot! Üdvözlettel, Ágnes
Inaktív felhasználó 2022-03-18 12:01:41 | 13.
Kedves István!
Köszönöm a jókívánságokat és a képeim értékeléseit.
Örülök, hogy jó hatással voltam rád! Ha gyakrabban ellátogatsz valamelyik (mondhatnám bármelyik) Holt-Tisza szakaszra, sok szép élményben lesz részed. Tudom, hogy szereted a vándormadarakat. Ha legközelebb Tiszaalpáron jársz, feltétlenül keresd fel a földvárat, ahonnan rengeteg vízimadarat láthatsz az év minden időszakában.
Kívánok jó fényeket és sok szép természeti látnivalót, amit aztán meg is örökíthetsz mindannyiunk örömére!
Üdvözlettel: B. Béla
 NNIstvan OA Pro 2022-03-18 00:13:18 | 12.
Kedves Béla!
Örülök, hogy jobban megismerhettelek. Hatalmas képtárad lehet, mindig tudsz valami szépet, érdekeset elővenni. Befolyásoltad az életemet: Múlt hétvégén voltunk a Holt-Tiszánál, és elmentünk Tiszaalpárhoz, mert pár hete olyan szép hattyús képet küldtél, amit ott fényképeztél. Most is volt 1-2 hattyú, majd küldök be képet (bár egyik sem lett nagyon átütő, még vissza kell menni, amikor már zöldell a természet   ).
Csodás képeket válogattál ide az interjúdhoz!
Hadd jegyezzem meg, hogy mérnök emberként elég zavaró számomra (pontosabban: rögtön szemet szúr), ha egy kép nem vízszintes vagy függőleges. Nálad egy képednél sem volt ilyen   Jól be tudod lőni a vízszintet.    
És szimpatikus a szerkesztésed: nem színezed túl a képeket.  
(Én még tanulom a szerkesztést.)
A témáid pedig kreatívak, érdekesek.
Mielőbbi felépülést kívánok neked ebből a fránya covidból!! (Lányom kétszer is elkapta. Az első után ő is sokáig érezte a tüdejét, de most már jól van.)
Üdvözlettel,
István
 Balla Béla OA Pro 2022-03-17 10:48:03 | 11.
Válasz erre: #8
Kedves Marika!
Hozzászólásod olyan kedves nekem mint mikor a fülemülét hallgatom a kis kertünk fáin! Én is szeretem a képeidet, de ez nem csoda, hiszem fotótémában majdnem egyforma az ízlésünk. Külön köszönöm, hogy engem jelöltél a következő riportalanynak - és így lehetőséget kaptam a bemutatkozásra. Ezáltal engem is jobban megismerhettek az oa tagjai, és én is közelebb kerültem ehhez a kiváló közösséghez. Kívánok Neked - és minden oa rajongónak - további szép fényeket, jó egészséget és csodálatos képeket! üdv: B. Béla
 Balla Béla OA Pro 2022-03-17 10:32:57 | 10.
Válasz erre: #7
Kedves Valika!
Mindig érdeklődéssel vártam (várom) a képeimhez való hozzászólásodat. Nekem ez azt jelenti, hogy van a képemnek mondanivalója, és van aki meg is érti. Örülök, hogy észrevetted a & #039;derűs& #039; hozzászólásaimat. Meg kell, hogy mondjam, időnként vissza kell fognom magam mert félek, hogy félreértenek. Pedig sosincs bennem rossz szándék, csak alapjában véve vidám a természetem. Kívánok a képeimnek még több kritikát Val(ak)i-től! Üdvözlettel: B. Béla
 Balla Béla OA Pro 2022-03-17 10:09:23 | 9.
Válasz erre: #6
Kedves Rózsika!
Örülök, hogy tetszenek a képeim. Igyekszem ezt az oldalt is változatos - és mindig az aktualitásnak megfelelő - képekkel megtölteni. Sok olyan téma van amit még bővebben bemutathatnék, de most - egyenlőre - kimaradt. Ezeket is igyekszem mihamarabb pótolni. Köszönöm a jókívánságokat! Üdvözlettel: B. Béla
 SMaria OA Pro 2022-03-17 08:51:39 | 8.
Kedves Béla!
Örülök, hogy itt, az Országalbumban is összefutottunk, így régi ismerősként , még jobban örülök, hogy többet megtudhattam rólad. A fotóidból árad a nyugalom, a derű és a harmónia. A tanyákról, vízpartokról készített fotóidat különösen kedvelem. Mielőbbi teljes felépülést kívánok! Üdvözlettel: Marika
 Val(ak)I 2022-03-16 18:41:51 | 7.
Kedves Béla!
Nem sok képed mellett mentem el eddig szó nélkül. Képeiden keresztül is érezhető volt számomra, hogy világpolgár vagy. Otthonosan mozgol külföldön és érezhető hazai képeiden, hogy meglátod a norvég tájakhoz képest kevésbé látványos, de szerethető itthoni látnivalókat. Külön értékelem a képeidhez fűzött szövegeidben rejlő derűdet.
Mielőbbi teljes felépülést, mert (remélem) idén is lesz tavasz, ami sok-sok megörökítendő témát hordoz majd számodra is.
Várva újabb képeidet, minden jót kívánok!
Val(ak)i
 szasa OA Pro 2022-03-16 15:48:39 | 6.
Kedves Béla! Nagyon szép képeket tettél fel. Nehezen tudtam választani, hogy melyik tetszik a legjobban. Talán az első, az Ébredező természet. A norvégiai fotók nagyon tetszenek, és jó, hogy a betegséged ellenére elkápráztatsz bennünket a gyönyörű képeiddel. Gyógyulj és erősödj meg minél hamarabb! Üdvözöllek : Szasa
Inaktív felhasználó 2022-03-15 14:34:26 | 5.
Válasz erre: #2
Kedves Jani!
Örülök, hogy megnyerte tetszésedet a rólam készült riport. A külföldön történt magyar-magyar találkozások bizony néha elég érdekes szituációkba torkollanak, hosszan sorolhatnám a komikus jeleneteket. Annak különösen örülök, hogy a Norvégiában készült képeim is tetszenek. Szerintem a világ legszebb országa - persze én nyilván elfogult vagyok, ezért beleegyezem, hogy az első kettőben benne van - de nem ő a második!
Kívánok neked további szép fényeket! B. Béla
Inaktív felhasználó 2022-03-15 14:02:51 | 4.
Válasz erre: #1
Kedves Miklós!
Kiegészítésképpen a riportomhoz: Nekem az első fényképezőgépem Pajtás névre hallgatott, a szmena már a második volt, és azóta már felsorolni is sok lenne ahány géppel fotóztam. Természetesen a labor munkát is magam végeztem, amíg lehetett. Mikor lakótelepi lakásba költöztünk - házasságkötésem után - már ennek nem jutott hely a fürdőszobában, így lassan abbamaradt. Mióta - újra - kertes házban élek, hobbim lett a kertem, köztük sok-sok rózsával, különleges tulipánokkal és több mint hatvan különböző színben pompázó írisszel. Az utazási kedvemmel nekem sincs problémám. Bejártam négy kontinens számos országát. Világpolgár vagyok! De Mo-on sem tudnál sok újdonságot mutatni. Amíg lehetőségen volt, bejártam keresztbe-kasba.
Köszönöm a hozzászólásod, és üdvözöllek - sok szép fotó témát kívánva: B. Béla
 Hegyybíró OA Pro 2022-03-15 10:05:53 | 3.
Válasz erre: #1
Amit tegnap este kihagytam, a képek, amiket felraktál. A vizes képeid hangulatosak, csendesek, nyugalmat sugároznak. Különösen tetszik az első, a Kis-Balatonnál - képed. A Norvégiában készült képeid is csodásak, a 400 mm objektív elvesztését át tudom érezni, nagyon vigyázok a nehezen megszerzett felszerelésemre, ha vizes területen vagyok mindig előttem lebeg annak lehetősége, ami veled megtörtént. Sziklás helyen u.az. A riportomban leírtam, talán épp ugyanezen kérdésre válaszolva: mikor a Canon kétszerezőm a Szabadság hídon kiesett a kezemből kb fél méter magasságból és a járdán pattogva elindult a Duna felé csak nálam happy end lett, mert elkaptam utolsó pillanatban, és a lencse sem sérült az eséstől. A képek grafikussá varázslásával nemrég kezdtem el foglalkozni, érdekes képek tudnak így is születni. További szép ünnepnapot kívánok barátsággal. H.Miklós
 Jani 85 OA Pro 2022-03-15 07:15:54 | 2.
Kedves Béla!

Örülök,hogy végre veled is készült riport!
Már kiváncsi voltam arra az emberre,aki elhozza nekünk a csodás Norvég tájakat!
Jó magam is többször jártam már úgy mint Te,hogy külföldön megszólítottak magyarok!
Az tényleg nagy élmény!
Kívánok neked nagyon jó egészséget,és hosszú életet!

Üdv; Jani  
 Hegyybíró OA Pro 2022-03-14 23:47:33 | 1.
Kedves Béla!
Nagyon kíváncsian váltam a riportodat, most este mindjárt éjfél, rákattintottam a MAGAZIN fülre, és itt volt. Jó volt olvasni, életpályád sok kalanddal, fotós élménnyel gazdag. Amit leírtál magadról az látszik a képeidből is, a vizes, folyóparti, vagy holtági témák, a természet szeretete. Ezért is csodás a fotózás, hiszen sokat elárul magáról a képet készítőről is. Bevallom, a Norvégiai éveidet kicsit irigyeltem, nem volt még szerencsém ott járni, de egy nagyon kedves korunkbeli fotós barátom által sok gyönyörűséget láttam. Amúgy elég lokálpatrióta vagyok, itthon is van nagyon sok szép megörökíthető szépség, de ennek ellenére - mint Iker jegyben született - szeretek kalandozni, utazni. Nekem a Szmena nyolc volt az első gépem. Meg kell jegyeznem, az első benyomás, mikor kicsit intenzívebben kezdtem az OA -n szerepelni képekkel, többet bújni a képeket, már akkor megragadott a képeidből és az "felhasználó képedből áradó derű. Jó látni, hogy Te is bejártad az analógtól a digitális időszakot, gyanítom, nem tudom, a laborálás beletartozott -e a palettába? További kellemes Nemzeti Ünnepet kívánok fotós - barátsággal! Hegybíró Miklós