Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Képes riport Sisa Máriával (alias SMaria)


2022-03-02 23:05:52 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 273

Legutóbbi riportalanyunk, Németh István Sisa Máriát jelölte meg következő riportalanynak. Az alábbiakban a Vele készült interjú és a választott képei következnek.

OA: Hány éves vagy?

SMária: 67 múltam.


OA: Az ország melyik megyéjében élsz?

SMária: Komárom-Esztergom megyében, Tatabányán élek.


OA: Mióta fotózol?

SMária: A munkám során, tanító néniként, az osztályommal sokat kirándultam és fényképeztem, akkor még filmre. Ezek főként dokumentációként, illetve emlékek megőrzésére, a családi nyaralások élményeinek megörökítésére készültek. 2005-től különösen megkedveltem a fényképezést, amikor jó kis digitális fényképezőgépet kaptam. Nagyon sok kép összegyűltével, arra gondoltam, hogy másokkal is megosztom ezeket. Szerettem volna bemutatni azokat a különböző kiránduló helyeket, amiket megkedveltem. Ezért 2017-től egy saját blogot indítottam. 


OA: A család hogyan fogadja a hobbidat?

SMária: A család mindig mellettem állt, figyelemmel kísérik az elért sikereimet, osztoznak örömömben és lelkesítenek. 


OA: Mi volt az első sikerélményed?

SMária: 2012-től több fotós portálon publikáltam a fotóim, ahonnan jó visszajelzéseket kaptam és a nézettségem növekedésével egyre több bíztatást. De értek kritikák is, melyek segítettek jobbá válnom a fotózásban. 


OA: Voltak-e közben nehézségeid?

SMária: Amikor már saját örömömre fotóztam és egyre jobban kinyílt a világ, merészebb lettem és többféleképpen próbálkoztam. Vannak területek, amelyek még most is kihívást jelentenek. Ilyenek a kreatív-, vagy a portréfotózás, a sokféle szerkesztőprogram használata.


OA: Mik a kedvenc témáid, mi az, amit szívesen fotózol?

SMária: A tájképek és a természetfotózás, különösen a vízpartok világa az, ami leginkább megragad, de a mindennapok során az egyes utcaképek, épületek, vagy éppen az utazások során látott várak, kastélyok, szántóföldek nyűgöznek le. Végül az arborétumok virágerdejét is megemlíteném. 


OA: Mit szeretnél kifejezni a fotóiddal?

SMária: Azt szeretném elérni, hogy a fotóim gondolatokat ébresszenek, érzelmeket váltsanak ki, emlékeket idézzenek fel a szemlélőkben. Keltsék fel az érdeklődésüket a még nem látott helyek, épületek, tájak iránt. 


OA: Szerkeszted a fotóidat valamilyen programmal?

SMária: Igen, ha szükséges, Photoshoppal. 


OA: Volt-e segítséged, kaptál-e tanácsokat szakemberektől?

SMária: Nagyon sok jó könyv kapható a digitális fotózással kapcsolatban. Ezek segítettek és segítenek, illetve a különféle online programok. 


OA: Szerepelt-e már fotód kiállításon?

SMária: Igen, 2015-ben, 2016-ban, egy-egy pályázat alkalmával. Most alakul egy önálló fotókiállításom, mely ezév őszén lesz megtekinthető.


OA: A hétköznapokban milyen munkakörben dolgozol?

SMária: Jelenleg nyugdíjas vagyok. 42 évig tanító néniként tevékenykedtem, amit nagyon szerettem.


OA: Milyen emlékezetes fotós sztorit hoztál nekünk?

SMária: Nyugdíjasként többször veszek részt kirándulásokon, és ezeken a fotózás azért nehézkes, mert az ember lemarad, míg a fotó készül, de a csoport halad tovább. Történt egyszer, hogy Veszprémben a csoport elhagyott, míg az adott térről több út vezetett többfelé. Szerencsémre feltűnt a csoportnak hiányom és értem küldtek egy ‘küldöttet’, aki kisegített a bajból. 


OA: Szerinted mi a jó az Országalbumban?

SMária: Jó, hogy van értékelés, lehetőség az elismerésre. Jók a válogatások, Országalbum kiállítások és versenyek. A fotóstársak is építő jellegű kritikát, megjegyzést tesznek. Mindenki inkább bátorítani, dicsérni igyekszik. Sokféle szerkesztőprogramot kipróbálhatunk.


OA: Miért választottad ezeket a képeket, mit tudsz mesélni róluk, a keletkezésük körülményeiről?

SMária: Az első kép címe: Nyitott ablak

Ez a fotóm egy “Zárt kapuk, nyitott ablakok” című vándorkiállítás részeként bejárta a Komárom-Esztergom megyét 2015-ben. Számomra a kitárt ablakok a nyitottságot jelképezik a fejlődésre, a világ dolgai és egymás iránt. Ezt nagyon fontos emberi tulajdonságnak tartom.A második kép címe: Őszi színekben 

Ez a képem 2016-ban a “Tét-Tégy érte többet” című fotópályázaton különdíjas lett. A környezettudatos viselkedést szintén fontosnak tartom. A harmadik kép címe: Jeges tóparton 

Ez az alkotásom a Tatai Televízió által meghirdetett pályázat részeként bekerült a 2022-es naptár január havi képei közé. A negyedik kép címe: A várárok 

Ez a fotóm a Tatai Televízió által kiadott 2022-es naptár április havi képei közé került.Az ötödik kép címe: A Balatonnál

Ez a fotóm a 2021-ben kiadott Száraz Miklós György: Csodás Magyarország című könyvének ‘Balaton’ fejezetébe került bele. A hatodik kép címe: Naplemente a Kő-hegyen

Tatabányaiként a várost szétterjesztett szárnyaival 1907-óta védő Európa egyik legnagyobb bronz madarát, a város jelképét, nem hagyhatom ki. A hetedik kép címe: Az átjáró

Számomra fontos Esztergom, mert itt váltam tanítóvá, sokat koptatva az esztergomi Tanítóképző lépcsőit és jártam át ez az átjárón is. A nyolcadik kép címe: Éhesen 

Természetrajongóként sokat fényképezem az erdők, mezők, rétek virágait és az azokat meglátogató rovarokat is.
OA: Nagyon szépen köszönjük Sisa Máriának, hogy elfogadta felkérésünket! Sisa Mária (SMaria) Országalbumos oldalát itt találod.


Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud

 SMaria OA Pro 2022-03-20 11:54:12 | 17.
Válasz erre: #16
Kedves Ágnes!
Köszönöm az érdeklődésed, a biztató szavaid és a jó kívánságaidat! Nagyon sok örömöt és szép élményeket kívánok neked a fotózásban és az életben egyaránt!
Üdv.: Marika
 agnes56 OA Pro 2022-03-19 12:26:27 | 16.
Kedves Marika!
Köszönöm a sok szép fotót és a riportot is! Fotóidon látszik a természet és a fotózás szeretete. További jó alkotást, szép fényeket, jó egészséget kívánok! Várom továbbra is remek fotóidat! Üdvözlettel, Ágnes
 SMaria OA Pro 2022-03-12 08:45:20 | 15.
Válasz erre: #14
Kedves Béla!
Köszönöm az érdeklődésed és a jó kívánságaid! Sok örömöt és szép élményeket a fotózásban és az életben egyaránt!
Üdvözlettel: Marika
 Balla Béla OA Pro 2022-03-10 11:45:49 | 14.
Kedves Marika!
Örülök, hogy jobban megismerhettelek. Képeid hűen tükrözik természeti szépségeinket. Kívánok továbbra is szép témákat és annak megörökítéséhez jó fényeket!
Üdvözlettel: Balla Béla
 SMaria OA Pro 2022-03-06 20:02:29 | 13.
Válasz erre: #12
Kedves Rózsika!
Jó volt veled is ismerkedni az interjúdon keresztül. Nekem is tetszenek a fotóid, különösen a szerkesztő programokkal átalakítottak. Nagyon ügyesen használod őket. Nagyon sok szép élményt és örömöt kívánok az életben és a fotózásban egyaránt!
Üdvözlettel: Marika
 szasa OA Pro 2022-03-06 17:33:28 | 12.
Kedves Marika!
Nagyon jó, hogy jobban megismerhetjük egymást ezekkel a riportokkal. Nagyon szép képeket tettél ide is, és tetszenek az Országalbumos fotóid is. Üdvözöllek, jó egészséget és jó fotózásokat kívánok. Szasa
 SMaria OA Pro 2022-03-06 14:11:17 | 11.
Válasz erre: #9
Kedves István!
Köszönöm az érdeklődésed és a jó kívánságaid! Hasonló jókat és szépeket kívánok én is neked az életben és a fotózásban egyaránt!
Üdv.: Marika
 SMaria OA Pro 2022-03-06 14:06:25 | 10.
Válasz erre: #8
Kedves Jani!
Jó volt olvasni a te riportodat is. Jó, hogy van lehetőségünk egymás jobb megismerésére. Köszönöm az érdeklődésed! Sok örömöt és szép élményeket kívánok az életben és a fotózásban is!
Üdv.: Marika
 NNIstvan OA Pro 2022-03-05 19:09:29 | 9.
Kedves Mária!
Örülök, hogy egy picit többet megtudhattam rólad. Gyönyörű képeket sorakoztattál fel itt, és nagyon szépek, hangulatosak az OA-ra feltöltött képeid.
További élményekben, fényekben, fotókban gazdag kirándulásokat kívánok!
Üdvözlettel,
István
 Jani 85 OA Pro 2022-03-05 14:44:49 | 8.
Kedves Mária!

Örülök,hogy egy kicsit "jobban megismerhettelek"!
Jó egészséget kívánok!
 SMaria OA Pro 2022-03-03 17:47:33 | 7.
Válasz erre: #6
Kedves Mária!
Köszönöm az érdeklődésed, a kedves szavaid! Örülök, hogy tetszenek a fotóim!
Üdv.: Marika
 vargamaria 2022-03-03 14:19:28 | 6.
Örülök, hogy megosztod a képeidet. Sok szép képedben gyönyörködhetek. Gratulálok a fotós tudásodhoz.
 SMaria OA Pro 2022-03-03 11:24:00 | 5.
Válasz erre: #3
Kedves Val(ak)i!
Köszönöm a kedvességed és a jó kívánságaid! Örülök, hogy rendszeresen nézegeted a fotóimat és megjegyzéseiddel, véleményeddel segítesz. Neked is sok örömöt és szép élményeket kívánok a fotózásban!
Üdvözlettel: Marika
 SMaria OA Pro 2022-03-03 11:18:30 | 4.
Válasz erre: #1
Kedves Miklós!
Valóban nagyjából egy korosztályhoz tatozunk, ezért is értjük egymás üzenetét a fotókon keresztül is, olyan jól. Köszönöm a biztatást! Neked is szép élményeket és sok örömet a fotózásban!
Üdv.: Marika
 Val(ak)I 2022-03-03 11:02:11 | 3.
Kedves Marika!
Az egyik legaktívabb fotósként sok képed révén szereztél szép, derűs, elgondolkodtató pillanatokat. Mindig tetten érhető jó lényegkiemelésed, szépérzéked. Egy tanító szép lelkülete is visszatükröződik képeiden.
Szép fények, témák keresztezzék utadat, sokak örömére.
Üdvözlettel
VAL(AK)I
 Hegyybíró OA Pro 2022-03-03 09:09:19 | 2.
Válasz erre: #1
A & #034 szimbólum idézőjelet takar.
 Hegyybíró OA Pro 2022-03-03 09:07:41 | 1.
Kedves Mária!
Örülök, hogy jobban megismerhettelek, ezért is jók ezek a "riportok". Ahogy az eddigi riportokat elolvastam, feltűnt, hogy többségében közel azonos korosztály vagyunk, többen közülünk tanít, vagy tanított s mind szereti szerette a munkáját. A fotózás meg nagyon jól köthető a tanításhoz, közösségek szervezéséhez, tanulók jobb megismeréséhez. Képeiden látszik a természet szeretete és hogy imádsz fotózni, így is kifejezve magadat. További jó fotózást kívánok szép fényekkel! H.Miklós