Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Képes riport Németh Istvánnal (alias NNIstvan)


2022-02-18 06:37:54 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 252

Legutóbbi riportalanyunk, Hegybíró Miklós Németh Istvánt jelölte meg következő riportalanynak. Az alábbiakban a Vele készült interjú és a választott képei következnek.


OA: Hány éves vagy?

Németh István: Pár hét múlva 55 éves leszek. Most már biztos, hogy túl vagyok a felén, de remélem, még sok van hátra.


OA: Az ország melyik megyéjében élsz?

Németh István: Pest megyében élek a családommal.


OA: Mióta fotózol?

Németh István: Az első fotókat 10-12 éves koromban készítettem egy Szmena 8M filmes fényképezőgéppel. Még vaku is volt hozzá. Aztán egyetemista koromban volt egy félautomata Prakticám, zoom objektívvel és egy elég jó vakuval. Sok fotót készítettem, de főleg családi ünnepekről, baráti kirándulásokról. Aztán feleségemmel közösen használtunk fényképezőgépeket: az első komolyabb gép egy Panasonic kompakt gép volt. Vele már lehetett halmozni a fotókat, és néha elsült 1-2 ember nélküli tájkép, vagy utcakép, vagy épület. Igazán komolyabb gépet 2018-ban vettünk: ez egy Olympus MILC gép, amivel már mindketten készítettünk olyan fotókat, ami csak azért készült, mert szép, mert megörökít egy hangulatot, mert megtetszik valami. Aztán 2020-ban vettem egy másik Olympus-t, ami csak az enyém lett, és az előző Olympus meg csak a feleségemé. Azóta mindketten tudatosabban készítünk képeket, nem csak dokumentálunk.


OA: A család hogyan fogadja a hobbidat?

Németh István: Ahogy az előbb említettem, feleségem is hasonló beállítottságú, úgyhogy teljesen nyitott mindenre. Lányunk néha felsóhajt, hogy mi lesz azzal a sok fotóval, amit felhalmozunk. De pozitívan állt ahhoz az elhatározásomhoz, hogy veszek egy újabb (saját) fényképezőgépet, és mosolyog kirándulni induló szülein, mikor mindkettő nyakában fényképezőgép lóg. Persze nem mindenhova megyünk együtt a feleségemmel, sok OA-ra feltöltött képem saját szóló kiruccanásom eredménye. A feleségemet az őz, szarvas, madár fotózás nem igazán érdekli.


OA: Mi volt az első sikerélményed?

Németh István: A legeslegelső talán az, amikor gyerekkoromban húsvétkor építettem egy fészket fűből a kertünkben, beletettem pirostojásokat és egyik fehér nyulamat, és elkattintottam egy teljes tekercset erről a húsvéti idillről. De ez inkább az első fotós élményem volt. Az igazi első sikerélményem 2019-ben volt a Hortobágyon, amikor egy új teleobjektívvel darvakat fényképeztem. Korábban is már több éven át mentünk darulesre, fotókat is készítettünk a kompakt gépünkkel. De az első igazi képek 2019 őszén készültek, egy olyan hétvégén, amikor csodás fények voltak. Ezekből a képekből küldtem be párat az OA-ba.


OA: Voltak-e közben nehézségeid?

Németh István: Nehézségek mindig vannak. A fényképezőgép beállítása örökös probléma, illetve talán még nem alakult ki a rutinszerű beállítás. Legutóbbi fotóknál a hideg miatt nem igazán bírtam letenni és mozdulatlanul megtartani a gépet. Az objektíveim képességeit sem ismerem. Biztos, hogy mindegyiknek van olyan állása, ahol jobb, és ahol kevésbé jobb. Aztán a képek utólagos szerkesztése: ezt teljesen autodidakta módon tanulom; hát bizony itt a tanulópénzt meg kell fizetni, a tanulóköröket be kell járni.


OA: Mik a kedvenc témáid, mi az, amit szívesen fotózol?

Németh István: Szinte bármit, ami megtetszik, amit szívesen kitennék a számítógépemre háttérképnek. Sok darvas képet készítettem az elmúlt három évben. Szívesen fotózom teleobjektívvel a felkelő oldat valamilyen előtérrel. Egyik tervem (vagy ez inkább egy álom, mert elég kis esély van rá) a holdba belerepülő daru. Őzeket, szarvasokat próbálok elcsípni. Szintén még csak terv: egy szép agancsos szarvasbika szép háttérrel. Szívesen fotózok nagytestű madarakat: hattyúkról, szürkegémekről, nagykócsagokról már sikerült jó fotókat készíteni. De kismadarakat is szeretnék fotózni, viszont őket csak úgy szabadon nehéz elcsípni (feleségemtől már kaptam is karácsonyra egy kertimadár határozót, mert látja, hogy néha próbálkozom a kertünkben). Szeretem a geometriai formákat, tetszik a képeken a kontraszt, a sziluett. Tehát természet, tájfotó, állatok, valamint az ember alkotta formák, épületek.


OA: Mit szeretnél kifejezni a fotóiddal?

Németh István: Ez egy jó kérdés. A fent leírt témákkal nem szeretnék kifejezni mást, csak annyit, hogy tetszik. Kifejezni persze lehet hangulatokat: megnyugtató naplemente, borongós eső, tavaszi megújulás, őszi elmúlás. Talán ezek azok a hangulatok, amiket itt az OA-n kifejezünk a képek címeiben és leírásaiban. Igazán kifejezni valamit szerintem portréval vagy szociofotóval lehet, ami azt hiszem nem az én témám lesz (bár kitudja).


OA: Szerkeszted a fotóidat valamilyen programmal?

Németh István: Igen, az Olympus Workspace szerkesztőt használom, ez tudja az Olympus nyers képeit feldolgozni (bár biztos tudná más is). Használni szoktam még a Photoshop Express-t főleg zajcsökkentésre, ha a Workspace nem elég. A képszerkesztést gyakorlatilag akkor kezdtem, amikor beléptem az OA-ba. Még nem ismerem egyik programot sem teljesen, de már elég sok lehetőséget felderítettem. Külön effekteket még nem adtam képre, a színvilágba is óvatosan nyúltam bele. Próbálom nem túlfűszerezni a képeket. A grafikát még nem próbáltam. A grafika egy újabb lépcső, amikor a fotóból készül egy másik kép (szerintem). Bár éles határt nehéz húzni, hogy mikortól billen át egy szerkesztett fotó grafikába. Ezzel nem azt mondom, hogy nem tetszik a grafika. Ha időm engedi, valószínűleg én is kipróbálom. Láttam itt az OA-n olyan effekteket, amelyek nagyon tetszenek. 


OA: Volt-e segítséged, kaptál-e tanácsot szakemberektől?

Németh István: Mindent autodidakta módon tanultam idáig, és még nagyon sokat kellene tanulnom. Van néhány könyvünk, ezekből sok jó tanács, ötlet olvasható. A fényképezés technikájáról sokat beszélgetek egyik kollégámmal, aki nagyon vágja az optika matematikáját, és ismer képszerkesztő programokat. De a fotózás alapvetően nem a technikáról szól.


OA: Szerepelt-e már fotód kiállításon?

Németh István: Nem volt még kiállításom. Illetve „csak” azok, amiket itt az OA-n készítettem. Az OA-n látszik a látogatók száma, de nem tudom, ebből mennyi a valós, és mennyi a robot. 

Saját kiállítást készítek már évek óta: a legjobb képeimet kiteszem a számítógépemre képernyő háttérképnek. Jó ezeket mindig viszontlátni. Itt utalnék vissza az előző kérdésre: azok a kedvenc témáim, amiket kiteszek képernyő háttérképnek (bár nem mindegyik fotó alkalmas háttérképnek, hogy ha sok ikon van az asztalon).


OA: A hétköznapokon milyen munkakörben dolgozol?

Németh István: Egyetemen dolgozom, oktató-kutató vagyok. Talán most vagyok abban a korban, amikor nagyon pörög az ember. Sok feladatom van a munkahelyemen. A fényképezés tényleg csak hobbi, szabadidő, szórakozás, kikapcsolódás.


OA: Milyen emlékezetes fotós sztorit hoztál nekünk?

Németh István: Budapesten, a Gellért-hegy lábánál levő Sziklakápolnánál fényképeztem a felkelő holddal a budapesti látképet. Próbálgattam beállítani a gépet a kőkerítésre helyezve és kivágásokat keresni. Egyszer csak odajött egy francia hölgy, és megkért, hogy fényképezzem le a telefonjával. Két szempontból is gondolkodtam a nemen: egyrészt a covidfertőzés veszélye, ha megfogom a telefonját, másrészt, és ez volt az erősebb, ha ott fényképezgetem, elmegy a holdam. De bevállaltam, csináltam róla 2-3 képet, aztán megvártam, hogy visszanézze és elfogadja, és rohantam vissza a holdhoz, ami közben egy kicsit feljebb ment. Néhány sztorit leírtam az OA-ra feltöltött fotóimhoz is. Pl. hogyan fényképeztem egy egerészölyvet, vagy egy őzet, vagy darvakat.


OA: Mi a jó az Országalbumban? 

Németh István: Alapvetően azért léptem be, hogy megmutassam a képeimet, és mert kíváncsi vagyok, mit szólnak mások hozzá. És így átnézem, megválogatom, megszerkesztem a legjobb fotóimat. Egyébként csak ott landolnának az adattárolón, esetleg a jobbakat (ahogy korábban említettem) kitenném képernyő háttérképnek. Az jó érzés, ha elismerést kap az ember, de nem akarom túllihegni a versenyt, mert abból van bőven a munkahelyemen. Sokat tanultam itt mások képeit nézegetve, és olvasva a véleményeket, megjegyzéseket. Sok ötletet lehet gyűjteni. Most már talán van szemem a képszerkesztéshez is. Ahogy mondtam, gyakorlatilag az OA-ba lépés után kezdtem el aktívan képszerkesztőt használni. 


OA: Miért választottad ezeket a képeket, mit tudsz mesélni róluk, a keletkezésük körülményeiről?

Németh István: 


1. Hazatérők

2019 őszén készült ez a fotó a Hortobágyon, napnyugtakor, a behúzó darvakról. Az előző napokban vásároltam az első teleobjektívet. Nagy élmény volt vele fotózni. Talán ez volt az első kép, ami után azt mondtam, hogy kellene céltudatosabban fotózni, és nem csak családi eseményeket dokumentálni. Sok kép készült ezen a hétvégén, néhányat feltöltöttem az OA-ra.
2. Irány a legelő

2021 őszén készült ez a kép a Hortobágyon, napkeltekor, a kihúzó darvakról. Jókor voltam jó helyen, és jól szálltak a darvak. Rengeteg képet készítettem ezen a hétvégén. Néhányat az OA-ra is feltöltöttem. Készítettem egy albumot is a darvas fotókból
3. Helló fiúk

Nagyon szeretünk az Őrségbe menni, néhány napot ott eltölteni. Mindig próbálok elcsípni szarvasokat, őzeket. Ez a kép 2021 májusában készült. Szalafő faluból napkelte előtt elindultam egy magasles felé, hogy hátha tudok valamit fényképezni. Alighogy kiértem a faluból, találkoztam ezzel a szarvascsordával. Szemeztek velem egy kicsit, aztán szép komótosan besétáltak az erdőbe. Napkelte előtt még nem volt nagy fényerő, de a kompozíció miatt nagyon örülök ennek a fotónak. Azóta sem sikerült ilyen közel kerülnöm szarvasokhoz.
4. Őz a ködben

2021 őszén nagy élmény volt becserkészni ezt az őzbakot (agancsa épp hiányzik)). Elég közel engedett magához. Biztos a köd miatt nem vett észre (pedig még egy száraz ágra is ráléptem, ami nagyot reccsent). Amikor észrevett, akkor sem futott el.
5. Hársas-tó ősszel

Szintén az Őrségben készült ez a fotó a Hársas-tóról 2021 őszén. Gyönyörű napsütés és szélcsend volt, így lehetett szép tükörképes fotókat készíteni. Az előtérben még a tó feneke is látszik a képen.
6. Szalafő hóesésben

2022 januárjában készült ez a fénykép a szalafői Templomszerről. Szeretem a falut, a falusi embereket, jómagam is falusi származású vagyok. Készítettem egy albumot az őrségi fotókból. Remélem, majd sikerül jó képeket készíteni szülőfalum környékéről is (Fertő-tó környéke).
7. Aranyhídon

Ki ne szeretne a Balatonra menni. A fotó a balatonföldvári strandon készült tavaly nyáron. Vannak ilyen szerencsés esetek, hogy a Nap egy részét kitakarja a felhő (hogy ne égjen be nagyon a fotó), és valaki beleevez az aranyhídba, és így lesz különlegesebb a kép.
8. Nyári alkony

Ez a fotó is akkor készült, amikor az előző, de már naplemente után. Már vonultunk el a helyszínről, amikor visszanéztem, és gondoltam kipróbálom a HDR technikát. Kézben tartva a gépet így sikerült a 4 vagy 5 képből készült HDR fotó. 
9. Holdkelte Budapesten

Egyik kedvenc témám a holddal mint háttérrel készült fotó. Ez némi előkészítést igényel: ki kell találni, hogy mi legyen az előtérben; ki kell számítani, hogy hol fog felkelni a hold; és várni, hogy tiszta idő legyen, vagy csak minimális felhőzet. 2021 februárjában készült ez a fotó. A Szent István Bazilikát szerettem volna fényképezni a felkelő holddal, és örömmel tapasztaltam, hogy a Puskás Aréna is odakerül a képre a maga kék, lila, zöld fényeivel.
10. Januári telihold

2022 januárjában készült ez a fotó Budapesten, a Gellért-hegy lábánál levő Sziklakápolnától fényképezve. Borzongató hideg volt, nem volt nálam állvány, és elég esetlegesen tudtam csak a gépet letámasztani a kerítésre. Ráadásul nagyon kellett sietni, mert a hold nem vár. Itt egy korábbi időpontot szerettem volna elcsípni, amikor még pirosabb a hold, de akkor sűrűbb volt a felhőzet. Ebben a fázisban pont annyi felhő jött elé, amitől még nem lett nagyon beégett a kép.
11. Kint vagy bent

Szeretem a geometriai formákat. Ez a kép a budapesti MÜPÁ-ban (Művészetek Palotája) készült. Lenyűgözőek a nagyméretű belső világítótestek, és azok tükröződése az üvegfalon. Kint pedig a megvilágított épület látszik.
12. Fent vagy lent

A MÜPÁ-ban egy hangverseny szünetében kerültem ebbe a lépcsőházba. Nagyon megtetszett a kialakítása és a megvilágítása. A fotó alulról felfele fényképezve készült, de tűnhet úgy is, hogy fentről lefele van fényképezve.
OA: Nagyon szépen köszönjük Németh Istvánnak, hogy elfogadta felkérésünket! Németh István (NNIstvan) Országalbumos oldalát itt találod.

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud

 NNIstvan OA Pro 2022-03-05 19:14:34 | 9.
Válasz erre: #8
Kedves Mária!
Köszönöm, jó volt olvasni a te riportodat is.
Szép fényeket!
István
 SMaria OA Pro 2022-02-26 09:11:30 | 8.
Kedves István!
Örülök, hogy jobban megismerhettelek. A fotóid igényesek, jól szerkesztettek, változatosak. Számomra kiemelkedőek a geometriai témájú fotóid és a Hortobágyon készült madárfotóid is. Az Őrségbe már régóta tervezem a látogatást, különleges tájnak, ékszerdoboznak tartom azt a vidéket. Az ott készült fotóid ezt a vágyamat és véleményemet erősítik. Köszönöm, hogy engem ajánlottál következő riport alanynak. További szép élményeket és sikereket a fotózásban!
Üdvözlettel: SMária
 NNIstvan OA Pro 2022-02-20 14:45:51 | 7.
Válasz erre: #4
Kedves Miklós!
Köszönöm a nagyon pozitív visszajelzést és a bátorító szavakat. Én is örülök, hogy jobban megismerhettelek az előző interjúban, és köszönöm, hogy engem ajánlottál a következő alanynak.
Szép élményeket és fényeket a Hortobágyhoz és az Őrséghez!
Üdvözlettel,
István
 NNIstvan OA Pro 2022-02-20 14:41:28 | 6.
Válasz erre: #2
Kedves Lyz!
Köszönöm hogy köszönöd!  
Üdvözlettel,
István
 NNIstvan OA Pro 2022-02-20 14:39:48 | 5.
Válasz erre: #1
Kedves Béla!
Köszönöm és is a visszajelzésedet itt és a képeimnél.
Szép fényeket neked is!
István
 Hegyybíró OA Pro 2022-02-19 22:39:45 | 4.

2022-02-19 16:28:22 | 3.
Kedves István! Köszönöm a bemutatkozásodat, örülök, hogy még többet megtudtam rólad! Bár a korábbiak alapján az összkép nem változott, csak erősödött. A képeid témája minden esetben közel áll hozzám, a kivitelezésük meg a korábban megszokott igényességet sugározza. A Hortobágyi képek különösen tetszenek, inspirálsz arra, hogy magam is ellátogassak oda, bakancslistás. Én is szeretem az Őrséget, sajnos rég jártam arra. Teljesen egyetértek a motivációddal: én is azért csatlakoztam elsősorban az oldalhoz, hogy a képeimet kitehessem, kritikát kaphassak, másoktól tanulhassak. Máskülönben miért fotóznánk, magunknak ? Kell a visszaigazolás ez inspirálja az ember és így tanul is. Jók a MÜPA-s képeid is, milyen jó, hogy a gépedet vitted magaddal! Minden egyes képed megérne egy konzultációt. Csak így tovább, szakíts időt rá - tudom, könnyen beszélek nyugdíjasként - bár így is van sok dolgom -. Kívánok jó fotózást és szép fényeket! Üdv Miklós
Inaktív felhasználó 2022-02-19 16:28:22 | 3.
Kedves István! Köszönöm a bemutatkozásodat, örülök, hogy még többet megtudtam rólad! Bár a korábbiak alapján az összkép nem változott, csak erősödött. A képeid témája minden esetben közel áll hozzám, a kivitelezésük meg a korábban megszokott igényességet sugározza. A Hortobágyi képek különösen tetszenek, inspirálsz arra, hogy magam is ellátogassak oda, bakancslistás. Én is szeretem az Őrséget, sajnos rég jártam arra. Teljesen egyetértek a motivációddal: én is azért csatlakoztam elsősorban az oldalhoz, hogy a képeimet kitehessem, kritikát kaphassak, másoktól tanulhassak. Máskülönben miért fotóznánk, magunknak ? Kell a visszaigazolás ez inspirálja az ember és így tanul is. Jók a MÜPA-s képeid is, milyen jó, hogy a gépedet vitted magaddal! Minden egyes képed megérne egy konzultációt. Csak így tovább, szakíts időt rá - tudom, könnyen beszélek nyugdíjasként - bár így is van sok dolgom -. Kívánok jó fotózást és szép fényeket! Üdv Miklós
 lYZ OA Pro 2022-02-19 06:11:14 | 2.
Köszönet a bemutatkozásért, a szép fotókért. Üdv.Lyz
 Balla Béla OA Pro 2022-02-18 13:24:23 | 1.
Kedves István!
Örülök, hogy jobban megismerhettelek. A képeid tetszenek - és egyre jobbak!
Kívánok további jó fényeket és szép témákat!
Üdvözlettel! Balla Béla