Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Képes riport Molnár Lajossal (alias Emeles)


2022-01-15 21:09:59 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 251

Felkértük Molnár Lajost (Emelest) riportalanyunknak, aki elfogadta felkérésünket, most a Vele készült interjú és képek következnek.

OA: Hány éves vagy?

Molnár Lajos: Az idén májusban fogom betölteni a 66-ot.


OA: Az ország melyik megyéjében élsz?

Molnár LajosGyőr-Moson-Sopron megyében élek, itt is születtem egy kis faluban, a Szigetközben.

Ez a falu már nem „létezik”, ugyanis másik két faluval összevonták és már csak új néven található meg a térképen.


OA: Mióta fotózol?

Molnár LajosKb.12 éve kezdtem el újra fotózni. Korábban a családi eseményeket, úti élmények, kirándulásokat fotóztam.


OA: A család hogyan fogadja a hobbidat?

Molnár LajosA család mindig biztatással, szeretettel fogadta/fogadja ezt a hobbit. Ők az első kritikusok is.


OA: Mi volt az első sikerélményed?

Molnár LajosAz első sikerélményem egy beszélgetés volt, aminek során a helyi fotóklub vezetőjének megmutattam a képeimet, és Ő azt mondta, hogy ezeket a képeketé rdemes egy kiállításon bemutatni. A kiállítás meg is valósult, ami újabb inspirációt adott a fotózás folytatásra.


OA: Voltak-e közben nehézségeid?

Molnár LajosIgazából nem voltak nehézségeim, hacsak azt nem veszem annak, hogy a covid nagyon korlátoz abban, hogy elég szabadon fotózzak.


OA: Mik a kedvenc témáid, mi az, amit szívesen fotózol?

Molnár LajosA minimalista képek készítése az egyik kedvencem. Nagyon sok képet készítek még a Szigetközről, a városunkról is. Kedvenceim közé tartozik a szürreális helyzetek megörökítése. A portrét és szociófotót is kedvelem.


OA: Mit szeretnél kifejezni a fotóiddal?

Molnár LajosElsősorban az egyszerűségben megtalálható különlegességet, a Szigetköz szépségét, a „víz” különleges játékát. A portréknál az élet pozitív megjelenítését

próbálom kifejezni.


OA: Szerkeszted a fotóidat valamilyen programmal?

Molnár LajosMinimálisan használom a Photoshop-ot, és Szasa képeit látva az oaPIX-et is fogom majd használni, mert a festészet is nagyon érdekel.


OA: Volt-e segítséged, kaptál-e tanácsot szakemberektől?

Molnár LajosÁltalában a saját utamat járom, de minden kritikát szívesen fogadok, legyen az akár negatív is. A fotós kollégáktól is nagyon sokat lehet tanulni. A könyvek, kiadványok is sokat segítettek/segítenek. Ha tehetem, akkor megfordulok egy-egy kiállításon, ahol szintén sokat lehet tanulni.


OA: Szerepelt-e már fotód kiállításon?

Molnár LajosKét önálló kiállításom volt, valamint „A minden forrásom belőled fakad” c. pályázaton volt egy helyezett képem, ami kiállításon is bemutatásra került. A helyi fotóegyesület kiállításain is rendszeresen szerepelnek a képeim.

A Digitális Fotómagazin c. folyóiratban a „20 ÉV KÉPEI” olvasóinktól pályázatban is volt egy kiválasztott képem, aminek nagyon örültem.


OA: A hétköznapokon milyen munkakörben dolgozol?

Molnár LajosA helyi középiskolában informatikát tanítok.


OA: Milyen emlékezetes fotós sztorit hoztál nekünk?

Molnár LajosA fotózás során nagyon sok ismeretlen emberrel lehet megismerkedni. A beszélgetés során teljesen megnyílnak. Sokszor az élettörténetüket is elmesélik. Vagy a fotózott témával kapcsolatban adnak tanácsokat, ötleteket. Egy ilyen eset volt, amikor a Bokodi tónál fotóztam, a mellettem lévő horgásszal szóba elegyedtem, és Ő szinte mindent elmesélt a tóról, az erőműről, közben eltelt két óra. Majd jött a horgász felesége, és a férjének hozott egy kis süteményt és pálinkát is, hogy ne fázzon… majd mondta a férjének, hogy a fiatalembert is kínáld meg, mert ő is biztosan fázik…


OA: Mi a jó az Országalbumban? 

Molnár LajosNagyon sok képet látok itt, és ez jó, mert sokféle látásmóddal és ezek sokféle kivitelezésével lehet itt találkozni. Egy jó fórum is, ahol a fotóstársak vélemény mondhatnak a feltöltött képekről.


OA: Miért választottad ezeket a képeket, mit tudsz mesélni róluk, a keletkezésük körülményeiről?

Molnár Lajos


Küzdelem

Megjelent a Digitális Fotómagazin c. folyóiratban a „20 ÉV KÉPEI” között és ennek nagyon örültem.A magányos

Ez egy minimalista kép, és ez az egyik kedvenc témám Szigetközi ősz

Egy kellemes túrázást, kikapcsolódást kötöttem össze a fotózással.Vége a szezonnak

A televízióban is bemutatták ezt a képet. Már nincsenek fürdőzők, nincsenek hangos társaságok… Elcsendesedett a vízpartJégbe fagyva

Egy eléggé nehezen megközelíthető helyen készült a kép. De a látvány hangulata nagyon megfogott – festményszerű voltRégi idők

Városunkban van ez a villa. Meg kellett várni a telet, h lefényképezhessem ezt szép épületet, hisz ki tudja, h meddig lesz még ilyen állapotban.Korcsolyázók anno

Ez is a kedvenc képeim közé tartozik. A régi idők hangulatát idézi a tél örömeinek bemutatásával.Nincs idő megállni

Ez egy másik kedvenc képem, a korai időkből. Sajnos rohanunk, nem vesszük észre vagy nem akarjuk észrevenni a környezetünkben a nehéz sorsú, segítségre szoruló embereket. A „környezet” is tele van ellentmondással, végletekkel…, ami fokozza a feszültséget.Az élet nyolcvanon túl is lehet szép!

Egy boldog, elégedett nyugdíjas bácsi van a képen, akiről sugárzik az életszeretet, nyíltság, őszinteség…

A feleségével minden nap ugyan azt a sétautat járják be, és meg-meg állnak beszélgetni az ismerősökkel, a boltossal…Habok-ívek-színek

A rohanó víz játékosságaArany - Kék "3D-ben"

Természet rajzolta aranyszínű fák a DunánVízesés

Csak egy kődarab egy zárásnálBeszélgetők

Szintén a kedvencek közé tartozik ez a kép. Még szerencsére van ilyen szituáció is, mint a képen, hogy a fiatalok nem a mobiltelefont nyomkodják, nem rohannak, sőt egymással beszélgetnek, feltehetőleg kerek mondatokban…
OA: Nagyon szépen köszönjük Molnár Lajosnak, hogy elfogadta felkérésünket! Molnár Lajos (Emeles) Országalbumos oldalát itt találod.

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud

 emeles 2022-04-10 09:58:00 | 10.
Kedves István!
Köszönöm szépen a hozzászólásodat. Örülök, h tetszettek a képeim.
Neked is minden jót kívánok és persze jó egészséget, valamint nagyon jó fényeket és témákat!
Lajos


 NNIstvan OA Pro 2022-02-21 23:27:22 | 9.
Kedves Lajos!
Örülök, hogy megismerhettelek. Tetszenek a képeid.
Szép fényeket és témákat!
Üdvözlettel,
István
 emeles 2022-01-27 11:44:33 | 8.
Kedves Gyula!
Nagyon köszönöm, h tetszett a riport, és h a fotók is tetszettek.
Minden jót kívánok!
És sok jó témát, lehetőséget a további alkotásokhoz!
Lajos
 emeles 2022-01-27 11:35:12 | 7.
Kedves Judit!
Köszönöm szépen a interjúval és a képekkel kapcsolatos megjegyzéseket. Ezek az észrevételek, megjegyzések engem is további munkára ösztönöznek. Említetted a fotók kapcsán az érzékenységet, ez talán a tanári pályával függhet össze - sok mindent láttam, tapasztaltam a tanítás során... Minimalista, Szigetközről szóló és szocio fotót is biztosan fogsz még látni tőlem...
Neked is minden jót kívánok és persze jó egészséget!
Lajos
 Gerencsér Gyula 2022-01-26 15:10:39 | 6.
Kedves Lajos! Nagyon tetszett a képes riport, remek fotókat láthattam! Minden jót kívánok és sok sikert a további alkotásokhoz!
 szatyi OA Pro 2022-01-23 16:17:27 | 5.
Kedves Lajos! Úgy látom, nem én vagyok az egyetlen, aki azt gondolta rólad, hogy hölgy vagy. Talán a fotóid témáinak érzékenysége miatt...Nem tudnék rangsorolni a bemutatott képeid között, mindegyikben van valami, ami elvarázsol. Nem egy fotódat mentettem már a kedvences, a csoport tagjai által feltöltött albumaimba. Nekem ez is tanulás tőletek, többször átnézem, hogy inspirálódjak, vagy csak úgy. ...Remélem, nagyon sokáig látjuk majd az újabb - főleg a minimalista és szocio témájú fotóidat!
 emeles 2022-01-19 11:32:53 | 4.
Kedves VAL(ak)I!
Én is egy vallomással kell, h kezdjem! Szeretem a képeim témáit, közel áll hozzám az egyszerűség, a minimalista stílus, de 8ker "élménye" is a kedvenceim közé tartozik. Most egy kicsit az "élményszerzés" - a covid miatt - háttérbe szorult. Kívánok Neked sok jó témát, sok megörökítendő látványt...
Lajos
 emeles 2022-01-19 11:15:47 | 3.
Kedves Miklós!
Köszönöm szépen a hozzászólásodat. Örülök, h tetszettek a képeim. (Az interjúban leírtak szerint próbálok fotózni.) És annak különösen örülök, h Te is mint nyugdíjas még mindig egy szép és érdekes dologgal foglalkozol, a fotózással. Kívánok jó témákat és szép nyugdíjas éveket, hogy a jó témákat megörökíthesd! Lajos
 Val(ak)I 2022-01-18 18:01:16 | 2.
Kedves (Lajos) EMELES!
Egy vallomással kell kezdjem. Biztos voltam abban, hogy a név egy hölgyet takar. Olyan tiszták, sallangmentesek képeid, hogy azt hittem ez a látásmód egy türelmes, kreatív nő sajátja. Remélem nem haragszol meg ezért.  
Nagyon szeretem a kerékpáros beszélgetős képed, ami egyféle korrajz számomra. Több képed landolt a kedvenceim között. Remélem a sor folytatódik. Jó témák, szép fények keresztezzék utadat.
Üdvözlettel VAL(ak)I
 Hegyybíró OA Pro 2022-01-17 18:06:30 | 1.
Kedves Lajos (Emeles)!

Jó volt olvasni a Veled készült riportot, már csak azért is, mert pont egyidősek vagyunk, ugyan már nyugdíjban vagyok, de még visszatanítok, mikor szükség van rám. Szintén műszaki tárgyat a volt KEK -Kertészti Egyetemen. A képeid pontosan tükrözik azt, amit az interjúban olvashattunk. Képeid mindig is tetszettek. üdvözlettel H.Miklós (HEGGYBIRO)