Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Lenyűgöző sci-fi éjszakai fotók infravörös fotófelszereléssel, illetve anélkül


2022-01-10 21:02:13 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 151 |

Az infravörös fotózást többnyire alternatív tájképek készítésére használják nappali fénynél, így a természet sajátos árnyalatokat kap a tiszta fehértől az élénk sárgáig vagy pirosig. De ez a technika nagy lehetőségeket rejt magában a városi fotózásban is, ráadásul éjszaka.

A cikkből megtudhatod, hogyan készíthetsz lenyűgöző futurisztikus képeket éjszakai városképekből, az olyan sci-fi filmek színeivel, mint a Mátrix és a TRON: Örökség.


1. lépés: megfelelő felszerelés

Az infravörös fotózáshoz speciális felszerelésre van szükség, például teljes spektrumú kamerára (amelyet az érzékelőt úgy módosították, hogy visszaállítsa a kezdeti érzékenységét ultraibolya fényről infravörösre), infravörös szűrőt és kompatibilis objektívet. Ha éjszakai városképről van szó, állványra is szükség van a hosszú expozícióhoz.

Válasszon alacsony vágási hullámhosszú infravörös szűrőt, például 550 nm vagy 595 nm. Így az expozíciós idő nem lesz túl hosszú (éjszaka az infravörös sugárzás csak a városi fénynek köszönhető, és sokkal kevésbé fontos, mint az infravörös napsugárzás), és a különböző felfogott fényekben a színek széles skáláját figyelheted meg.


2. lépés: Keresd meg a megfelelő helyeket

Ez a lépés nem kifejezetten az infravörös fotózásra jellemző, de ha futurisztikus képeket keresel, akkor futurisztikus helyekre lesz szükséged. A modern pénzügyi központok tele vannak üvegből és acélból készült épületekkel, és lenyűgöző dizájnú irodákkal. Éjszaka sok fényt bocsátanak ki, és a megjelenésük teljesen megváltozik.

Ne habozz, látogasd meg ezeket a helyeket napközben: könnyebben találhatsz érdekes nézőpontokat, és tesztelheted azokat a kompozíciókat, amelyeket éjszaka majd megismételsz.

Mivel az infravörös fény a városi fényekből származik, az út- és metróhálózatok is remek témák a kompozíciókba való beillesztéshez: éjszaka a hosszú expozíció színes fényvonalakat hoz létre bennük.


3. lépés: Alkalmazz megfelelő utófeldolgozást

Ennél a lépésnél jön a varázslat. Miután egy szürke diagrammal rögzítette a fényképezőgép fehéregyensúlyát, a fényképezőgépből származó RAW fájlok így fognak kinézni (550 nm-es infravörös szűrővel):


Mint minden más infravörös képnél, egy csatornakeverőre van szükség, hogy a színek visszakerüljenek a megfelelő helyre. Az 550 nm-es szűrővel a csatornakeverő R-G-B-ről B-R-G-re megy. Ezután a következő színeket kapod:
------------------------------------------------

(A továbbiakban a magyar szerkesztő kiegészítését olvashatod, az eredeti cikken kívül)


...de mi a teendő, ha nincs megfelelő (fenti) felszerelésed?

Semmi gond, akkor "csak" egy olyan fényképezőgépre (vagy szuper telefonra) van szükséged, mellyel jó minőségű éjjeli fotókat készíthetsz, illetve természetesen állványra.

A többit megoldja az oaPIX képszerkesztő!

Töltsd be az éjjeli városképedet, majd válaszd az Infrared eszközt. Kiegészítésképp használhatod még a Luts eszköz IWLTBAP-Aspen-Log, vagy IWLTBAP-Sedona-Log beállításokat. 

A hamarosan megjelenő új oaPIX Infrared eszközének color-3 típusával pedig még ennél is jobb hatást érhetsz majd el.


Ebből a képből:

ez lett az Infrared eszközzel (color-3 típus):


és ez, ha még a Luts eszköz IWLTBAP-Sedona-Log beállítást is "ráengedtem":Ebből a képből:


ez lett az Infrared eszközzel (color-3 típus):


és ez, ha még a Luts eszköz IWLTBAP-Aspen-Log beállítást is alkalmaztam:Ebből a képből:


pedig ez lett az Infrared eszközzel (color-3 típus):


ez, ha még a Luts eszköz IWLTBAP-Sedona-Log beállítást is alkalmaztam:


vagy ez, ha a Luts eszköz IWLTBAP-Sedona-Log beállítást is alkalmaztam:-----------------------------------------------------

oaPIX kiegészítés nélküli cikk forrása: petapixel

oaPIX feldolgozások alapjául szolgáló képek forrása: pixabay

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud