Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Képes riport Szlovák Sándorné Rózsikával (alias Szasa)


2021-12-16 18:52:50 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 200 |

Előző riportalanyunk, Piusz Szasát kérte következő riportalanynak. Az alábbiakban a Vele készült riport és választott képei következnek.


OA: Hány éves vagy?

Szasa: Az idén márciusban betöltöttem a 80-at.


OA: Az ország melyik megyéjében élsz?

Szasa: Hajdúszoboszlón születtem, Debrecenben végeztem az egyetemet, 1964 óta Mezőkövesden élünk és dolgozunk a kedves férjemmel.


OA: Mióta fotózol?

Szasa: 2004-ben kezdtem, előtte inkább a férjem fotózta a családot.


OA: A család hogyan fogadja a hobbidat?

Szasa: Jól, szeretettel.  A férjem győzött meg, hogy legyek tagja a Heves Megyei Fotóklubnak. Így kevés kihagyással hetente járok Egerbe, ahol a nagyon tehetséges fotósoktól sokat lehet tanulni. A mezőkövesdi fotóklub már sajnos nem működik.


OA: Mi volt az első sikerélményed?

Szasa: Az első kiállítást Mezőkövesden 2008-ban rendeztem nagy sikerrel, nagyon sok látogató volt a megnyitón. Nem gondolták a kedves kollégáim és ismerőseim, hogy fotózással is foglalkozom. Azóta több kiállítást is rendeztem Mezőkövesden, Egerben, Szomolyán, Miskolcon, Bükkábrányban és Szentistvánon.


OA: Voltak-e közben nehézségeid?

Szasa: A képek átalakítása Photoshoppal, Dynamic Auto Painterrel, vagy oaPIX-szel nem mindig úgy sikerül, ahogy szeretném.


OA: Mik a kedvenc témáid, mi az, amit szívesen fotózol?

Szasa: Tájfotózás, épületek, állatok, virágok, útitársak megörökítése. A mezőkövesdi Pedagógusklub tagjaként sok kiránduláson vettünk részt Európa országaiban (Erdély, Szlovákia, Szerbia, Ausztria, Németország, Olaszország, Hollandia, Szlovénia, Csehország, Törökország). Ezeken az utakon nagyon sokat fényképeztem.


OA: Mit szeretnél kifejezni a fotóiddal?

Szasa: Megörökíteni a kirándulásainkon látott gyönyörűségeket. A képeket szeretem átformálni, ebben sokat segít a Dynamic Auto Painter, aminek segítségével festmény hatású képeket lehet készíteni. Nagyon tetszik Monet és Klimt stílusa.


OA: Szerkeszted a fotóidat valamilyen programmal?

Szasa: Igen. Az előbb már említettem. Három programot használok szívesen, ezek az oaPIX, Photoshop és a Dynamic Auto Painter.


OA: Volt-e segítséged, kaptál-e tanácsot szakemberektől?

Szasa: A családomtól sok szép fotós könyvet kaptam, és több éven keresztül megvásároltam a Digitális Fotómagazin c. folyóiratot. A Heves Megyei Fotóklub tagjaitól sokat lehet tanulni.


OA: Szerepelt-e már fotód kiállításon?

Szasa: Több kiállítást is rendeztem, néhánynak megemlítem a címét: Verses barangoló hazai tájakon; Fénnyel írt költészet (itt kedvenc költőim szép verseit illesztettem a hozzájuk illő képek mellé); Séta világörökségi helyszíneken; Fák, madarak; Tájak, városok, hangulatok; stb.


OA: A hétköznapokon milyen munkakörben dolgozol?

Szasa: A Debreceni Egyetem (régi nevén Kossuth Lajos Tudományegyetem) matematika-ábrázoló geometria szakán végeztem, 1964-től Mezőkövesden a Szent László Gimnáziumban főleg matematikát tanítottam 1999-ig, nyugdíjazásomig. 2000-től minden évben elkészítettem a Megyei Matematikaverseny írásbeli és szóbeli feladatait, és a versenyen a zsűri elnökeként szerepeltem. Sajnos a covid miatt tavaly és ebben az évben már nem szerveztük meg ezt az összejövetelt. Azóta korrepetálással, fotózással és házi munkával töltöm az időmet. 


OA: Milyen emlékezetes fotós sztorit hoztál nekünk?

Szasa: A férjem megírta a Közös utazásaink itthon és külföldön c. könyvet, kiegészítettem sok-sok fotóval, kinyomtattam két példányban és Egerben beköttettük. Az egyik példánnyal megajándékoztuk a Pedagógusklub vezetőjét, aki a kirándulások megszervezésében fontos szerepet játszott. Nagyon megörült neki, nagyon szépnek találta. A következő alkotásunk az Epizódok életünkből c. könyv sok fotóval. Nem akartunk Egerbe menni beköttetni, hanem itthon Mezőkövesden kértünk meg egy kedves ismerőst. Sajnos, alig vettük kézbe, rögtön szétesett. Remélem, sikerül szépen megcsináltatni, mert a gyermekeinket is meg szeretnénk ajándékozni vele.


OA: Mi a jó az Országalbumban? 

Szasa: Sok szép, érdekes képet láthatunk az ország különböző tájairól, néha külföldről is. Kedvelem azt is, hogy a képekből zenés albumokat készíthetek, és megnézhetem a mások által készített albumokat és a Keresési albumokat is. Az is jó, hogy a társak véleményt mondanak a feltöltött képeinkről. No és pozitívum, hogy reklámok nélkül láthatjuk a  feltöltött fotókat.


OA: Miért választottad ezeket a képeket, mit tudsz mesélni róluk, a keletkezésük körülményeiről?

Szasa:

    1. Absztrakt. 2020-ban az Émo-n (Észak-Magyarországi Fotóművészeti Szemle) különdíjat kapott és kiállításra került.    2. Szélben. 2021-ben az ÉMO-n kiállították    3. Napraforgók. Az eredeti kép a Hortobágyon készült. Van Gogh kedvenc témája a napraforgó volt, több változatban megfestette. Innen jött az ötlet, hogy a fotómra posztimpresszionista effektet tegyek. Az oaPIX-szel készült fotógrafikák között 3. díjat nyert.    4. Téli erdő. A MAFOSZ szalon (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége) fotópályázatán 2021-ben kiállításra került.    5. Többszirmú virág. oaPIX: StickerPainter. A virág több méretben és különböző árnyékhatásokkal készült. Az árnyékok miatt térbelinek látjuk a képet.    6. Bazilika. 2. díjat nyert az Országalbum Maratonon 2020-ban.    7. Esti fényben. Szülővárosom gyógyfürdőjének képe.    8. Gépésztalálkozó. Egy szép régi autó. A legtöbbet látott képem.    9. Szilvásváradi őszi erdő. oaPIX-szel készült kép, 3. díjat kapott.


OA: Nagyon szépen köszönjük Szasa-nak, hogy elfogadta felkérésünket! Szlovák Sándorné Rózsika (Szasa) Országalbumos oldalát itt találod.

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud

 piusz OA Pro 2022-01-17 18:11:22 | 13.
Kedves Szasa!
Örülök, hogy nemcsak képekben, hanem szóban is bemutatkoztál és közelebbről is megismerhettünk. Kívánok jó egészséget és további alkotó lendületet!  
 szasa OA Pro 2022-01-04 15:34:39 | 12.
Köszönöm kedves Szatyi a hozzászólásodat. Én is kívánok Neked jó egészséget, jó fotózásokat, szép eredményeket! Üdvözöllek.
 szatyi OA Pro 2021-12-30 22:08:20 | 11.
Drága Szasa! Maradj mindig ilyen fiatal lelkületű, tartalmas, aktív életet élő nyugdíjas! Nagyon szeretem a & #034;festős& #034;, átalakított képeidet. Nem is tudnék választani közülük. Inkább kívánok jó egészséget és szép fényeket a jövőre nézve is.  
 szasa OA Pro 2021-12-19 16:45:24 | 10.
Válasz erre: #8
Kedves Nerion! Köszönöm a hozzászólásodat. Küldöm szeretettel a kedvencedet. Töltsd le innen, ha lehet. Jó munkát, jó egészséget és kellemes ünnepeket kívánok!
 szasa OA Pro 2021-12-19 16:40:14 | 9.
Válasz erre: #7
Kedves Ágnes! Köszönöm a véleményedet. Örülök, hogy tetszenek a képeim és az átalakítások. Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánok!
 nerion OA Pro 2021-12-19 15:23:47 | 8.
Kedves Rózsika!
Köszönet a riportért!
Nagyon jók a feldolgozások, kedvencem lett a fent lévő Ent fa  
További sok szép fotót és feldolgozást kívánok a következő évben is!
 agnes56 OA Pro 2021-12-18 23:53:55 | 7.
Kedves SZASA!
Nagyon köszönöm a riportot és örülök, hogy jobban megismerhettelek téged és a munkásságodat. Tetszenek a fotóid, az ezek átalakításához már illene a & #034;mesteri& #034; cím. Különlegesek és nagyszerűek! További jó egészséget, örömteli fotózást kívánok! Üdvözlettel, Ágnes
 szasa OA Pro 2021-12-18 21:43:18 | 6.
Válasz erre: #3
Kedves Béla! Neked is köszönöm a hozzászólást. A külföldi kirándulásunk képeiből keveset tettem fel, mert inkább hazai képeket kértek az Országalbumon. Most már azt hiszem van lehetőség ezeket is megismertetni. Üdvözletem küldöm.
 szasa OA Pro 2021-12-18 21:38:08 | 5.
Válasz erre: #3
Kedves Valika! Köszönöm a hozzászólásodat. A matematika mellett mindig voltak ilyen képekre vonatkozó ambícióim, csak éppen nem volt időm a fotózásra. Örülök, hogy most már megtehetem. Üdvözöllek.
 Val(ak)I 2021-12-18 16:22:08 | 4.
Kedves Szasa!
Ékes bizonyítéka vagy annak, hogy a száraznak hitt matematika (itt inkább kombinatorika) ha ilyen kreativitással társul, abból nagyon szép dolgok sülnek ki. Mindig remek szépérzékkel és arányérzékkel nyúltál a képek átalakításához.
Sokáig leld örömödet eme szabadidős tevékenységedben mindannyiunk örömére.
Üdvözlettel VAL(ak)I
 Balla Béla OA Pro 2021-12-18 13:44:46 | 3.
Kedves Rózsika!

Köszönöm, hogy jobban megismerhettem ezt a tartalmas életet. Örülök, hogy kirándulásaid képeit is megosztod velünk, csakúgy mint a digitálisan átalakított képeid festményszerű változatait.
További kellemes nyugdíjas éveket, és kápráztass el minket minél több átfestett szasa képpel!
 szasa OA Pro 2021-12-17 22:17:59 | 2.
Válasz erre: #1
Kedves Jani! Köszönöm szépen a hozzászólásodat. Örülök, hogy szereted a fotóimat.
Én is jó egészséget, és áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok! No és boldog új esztendőt. Üdvözöllek.
 Jani 85 OA Pro 2021-12-17 14:55:52 | 1.
Kedves Szasa!

Nagyon örülök,hogy végre olvashattam rólad!
Szeretem a fotóidat,és ezt próbálom neked pontokkal meghálálni!
Jó egészséget kívánok!