Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Képes riport Dr. Tóth-Piusz Istvánnal (alias Piusz)


2021-12-05 21:53:46 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 270 |

Előző riportalanyunk, Dronegom Piuszt kérte következő riportalanynak. Az alábbiakban a Vele készült riport és választott képei következnek.

OA: Hány éves vagy?

Dr. Tóth-Piusz István: A tömegközlekedési eszközökön már jó pár éve ingyen utazhatok…


OA: Az ország melyik megyéjében élsz?

Dr. Tóth-Piusz István: 2004 óta Budapesten, azt megelőzően Szegeden.


OA: Mióta fotózol?

Dr. Tóth-Piusz István: Nagyjából a 2000-es évek eleje-közepe óta. Addig csak a szokásos emlékképeket készítettem, gyerekről, családról, utazásról.


OA: A család hogyan fogadja a hobbidat?

Dr. Tóth-Piusz István: Jól, mi több, éppen a feleségem biztatására kezdtem el „komolyabban” foglalkozni a fotózással. Ifjonti éveimben egyik hobbim a karikatúra volt. Rajzaim főleg Szegeden, a helyi újságokban és számos megyei lapban jelentek meg.


OA: Mi volt az első sikerélményed?

Dr. Tóth-Piusz István: Amikor az Utazás a világ körül c. fotópályázaton kiállítottak két képemet, és amelyek a pályázat képeiből készült könyvbe is bekerültek. Ennek hatására - a pályakezdők önbizalmával - elindultam más pályázatokon is. Ezeken sikerült elcsípnem egy-egy jó helyezést, különdíjat, ill. a beküldött képeim egy részét ki is állították.

A műemlékem.hu oldalon éveken át részt vettem a havonta kiírt tematikus házi fotópályázaton. A fotózásom első éveiben tagja voltam a Fotó Aréna facebookos fotós oldalnak is, ahol nagyon sok jó fotóssal találkozhattam, így sokat tanulhattam is tőlük.


OA: Voltak e közben nehézségeid?

Dr. Tóth-Piusz István: Ezek folyamatosan megvannak, mivel a fotózás technikai része – kövezzetek meg! – nem igazán érdekel, csak éppen annyira, hogy ne uralja el a téma meglátásának, megkomponálásának és feldolgozásának élményét.


OA: Mik a kedvenc témáid, mi az, amit szívesen fotózol?

Dr. Tóth-Piusz István: Kedvenc témáim: épületfotózás, streetfotózás, elkapott pillanatok, minimálok, tükröződések.


OA: Mit szeretnél kifejezni a fotóiddal?

Dr. Tóth-Piusz István: Megörökíteni egy-egy soha vissza nem térő pillanatot, látványt és azt megfelelő képi formában megosztani másokkal. Szeretem, ha rend van a – bármilyen témájú – képeimen. Próbálom ehhez igazítani a téma megválasztását, a kép geometriai egyszerűségű megkomponálását, szerkesztését és lehetőleg igyekszem nem szokványos nézőpontból bemutatni az éppen kiválasztott témát.


OA: Szerkeszted a fotóidat valamilyen programmal?

Dr. Tóth-Piusz István: Igen, az utómunkákhoz alkalmazok szerkesztőprogramot, de azért ezek használatával „nem szállok el”, csak az olyan pályázatoknál, ahol ez megengedett, netán éppen indulási feltétel.


OA: Volt e segítséged, kaptál e tanácsokat szakemberektől?

Dr. Tóth-Piusz István: 8-10 évvel ezelőtt az egyik műemlékes fotópályázat nyerteseként részt vettem egy pár hónapos fotótanfolyamon, de valójában önerőből, magányos farkasként sajátítottam el mindazt, amit tudok. Legfőképpen persze azt tudom, hogy van még hová fejlődnöm… 2019-ben az Óbuda Fotóklub Egyesület felkérésére beléptem a klubba, ahol nagyon sok, nemzetközileg is jegyzett fotóssal ismerkedhettem meg és a heti összejövetelek képelemzései sokat segítenek a tudás, az ismeretek gyarapításában.


OA: Szerepelt e már fotód kiállításon?

Dr. Tóth-Piusz István: A fotópályázatok nyerteseinek, ill. a zsűri által elfogadott képek csoportos kiállításának rendszeres résztvevője vagyok. Önálló kiállításom 2018-ban volt a Budai Művelődési Központban, miután 2017-ben megnyertem az általuk rendszeresen kiírásra kerülő fotópályázatot. Az idén 12 nagyméretű fotómból a Békásmegyeri Közösségi Ház rendezett – Képek az esőben címmel – kiállítást. Jelenleg ugyanitt az Óbuda Fotóklub Egyesület kiállítása látható (köztük az én egyik képem is). 2020-ban az Érdi Művelődési Ház rendezett volna kiállítást a fotóimból, de sajnos a covid járvány miatt ez meghiúsult.


OA: A hétköznapokban milyen munkakörben dolgozol? 

Dr. Tóth-Piusz István: Mint jogász és építész aktív éveimben ilyen-olyan formában (beruházás, üzemeltetés, tervezés, kivitelezés) mindig épületekkel foglalkoztam. Egy multi cég vezető beosztású munkatársaként vonultam nyugdíjba.


OA: Milyen emlékezetes fotós sztorit hoztál nekünk?

Dr. Tóth-Piusz István:  Gyimesek 2009. május, késő délután (8. kép). 

Megálltam egy csodálatos panorámát nyújtó pihenőhelyen és mintegy 100-150 m-re elsétáltam az autótól, belefeledkezve a gyimesi táj szépségébe, aminek kellemes aláfestő zenéje volt a tavaszi madárcsicsergés és a távolinak tűnő kutyaugatás.

Visszatérve a kocsihoz, nem kis meglepetéssel észleltem, hogy „valaki vár”, a szemközti hegyoldalon pedig 5-6 társa, felénk fordulva kórusban ugat.

Mint később a panzióban megtudtam, ezek az ún. farkasölő kuvaszok, akiknek az a feladatuk, hogy a birkanyájtól – minden lehetséges módon – tartsák távol az idegeneket, legyenek azok emberek, farkasok, vagy éppen medvék.

Első meglepetésemben - mi mást is tettem volna... - gyorsan lefotóztam a kocsi mellett álló váratlan vendéget. Akkor még nem is nagyon tartottam tőle, mert nekem is kuvaszom volt, bár kinézetre kettőjük között ég és föld volt a különbség.

Mindenesetre szép lassan, óvatosan – ilyenkor a gyors mozdulat életveszélyes lehet - araszoltam a kocsi másik oldalához.

Ő továbbra is ott állt mozdulatlanul, de láttam, hogy a szemével követ. 2-3 m-re a vezető felöli ajtótól, hirtelen felgyorsítottam és villámsebesen beugrottam az autóba.

Akkorra már nemcsak a képen látható fenevad "mozdult rám", a társai is lerohantak a hegyoldalból és mind ott csaholtak, vicsorogtak az autó körül.

Ez volt az a pillanat, amikor egyértelműen tudatosult bennem, hogy tulajdonképpen mekkora veszélyben is voltam és ekkor ijedtem meg úgy istenigazából...

Hiába, a fotózás sem mindig habkönnyű szórakozás...


OA: Szerinted mi a jó az Országalbumban?

Dr. Tóth-Piusz István:  Egy kellemes, nyugalmat sugárzó oldal, értékes tartalommal, sok olyan témájú fotóval (természet, makro, stb.), amik az én repertoáromban nem, vagy alig szerepelnek, de azért szeretem őket.


OA: Miért választottad ezeket a képeket, mit tudsz mesélni róluk, a keletkezésük körülményeiről?

Dr. Tóth-Piusz István

1. kép: Panel. Erről az évekkel ezelőtt felújított és hőszigetelt budaörsi panelházról kb. 45-50 fotót készítettem, különböző nézőpontból. Ezt a képemet a fotóklubok FIAP világbajnokságán a zsűri kiállításra elfogadta.2. kép: Reggeli didergős. Egyik kedvenc képem, ezzel nyertem 2017-ben a Budai Művelődési Központ fotópályázatát, aminek eredményeként a következő évben ugyanitt önálló kiállításom nyílt.3. kép: Modern idők. Elkapott pillanat arról, hogy az egymáshoz tartozó emberek sem mindig egymással, hanem egészen mással, jelen esetben a saját mobiljukkal foglalkoznak. Korkép.4. kép: Kávé és tej. Minimál fotó. Párizsban a zsűri másik három képem társaságában kiállításra elfogadta.5. kép: Múzeumi séták. A Magyarország 365 fotópályázatán, 2019-ben, az Életképek kategóriában ez a képem, mint a Múzeumi séták sorozat tagja, 3. helyezést ért el.6. kép: Parlamenti tükör. Kedvenc témám a Kossuth téri medence tükröződése. Ez a fotóm az idén különdíjas lett a Nemzetpolitikai Államtitkárság Magyar szemmel c. fotópályázatén.7. kép: Parafrázis. A szegedi IKV fotópályázatán a Szoftverekkel módosított képek kategóriájában 1. helyezést ért el. A kép egyébként a szegedi Unger-Mayer palotát ábrázolja, egy autóban visszatükröződve.8. kép: Az emlékezetes fotós sztorimat felidéző kép. Még most is kiráz a hideg…OA: Nagyon szépen köszönjük Dr. Tóth-Piusz Istvánnak, hogy elfogadta felkérésünket! Dr. Tóth-Piusz István (Piusz) Országalbumos oldalát itt találod.

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud

 piusz OA Pro 2021-12-16 15:13:14 | 15.
Köszönöm szépen! Neked is kívánok kellemes ünnepeket!  
 szatyi OA Pro 2021-12-16 13:08:15 | 14.
Kedves Piusz! Valahogy nem lepődtem meg eredeti hivatásodat olvasva. Nagyon kedvelem a geometriai formákra fókuszált témákat, és ennek ilyen magas szintű elsajátításához a jó fotós szem mellé bizony nem árt, ha ott van az építész lélek is. Nem tudnék választani a bemutatott képeid közül, mert mindegyik közel áll hozzám valamiért. Inkább kívánok jó egészséget, további szép sikereket a fotózáshoz. Üdvözlettel, és szép ünnepeket is kívánva: Szatyi
 piusz OA Pro 2021-12-10 05:26:27 | 13.
Köszönöm, kedves Szasa! Kíváncsian várom a veled készült interjút! Minden jót kívánok!
 szasa OA Pro 2021-12-09 15:25:43 | 12.
Kedves Piusz! Nagyon szép képekkel örvendeztettél meg bennünket. Nekem különösen a Reggeli didergős tetszik., de a többi is nagyon jó. Az Országalbumra feltöltött képeid különösen azért tetszenek, mert & #034;élővé& #034; teszed mindegyiket egy-egy emberkével. Köszönöm, hogy javasoltad a velem készítendő interjút.
Üdvözöllek, jó munkát és jó egészséget kívánok. Szasa
 piusz OA Pro 2021-12-09 07:58:28 | 11.
Köszönöm, Ágnes!
 agnes56 OA Pro 2021-12-08 20:21:40 | 10.
Kedves Piusz!
Köszönöm a riportot! Gratulálok az eddig elért eredményeidhez! Kedvencem a 2. fotó, a & #034;Reggeli didergős& #034;. További sok sikert és jó fotózást kívánok! 
 nerion OA Pro 2021-12-08 14:13:39 | 9.
Kedves Piusz!
Köszönet a bemutatkozásért.
Pásztorkutyás történet nagyon ismerős, minket a Hagymás-hegységben, Fehérmezőn fogadtak jól megteremt kuvaszok  
További érdekes témákat és sikeres fotózást kívánok!
 piusz OA Pro 2021-12-08 07:35:57 | 8.
Köszönöm szépen, Jani! Hááát...bizony nem vagyok már karonülő...   Nagyon örülök, hogy tetszenek a képeim, hiszen a fotózás egyik lényeges eleme éppen az, hogy azzal másoknak is örömet szerezzünk.
 piusz OA Pro 2021-12-08 07:30:23 | 7.
Köszönöm szépen, Béla! Igen, én is szeretem Mártélyt, főleg az őszi arcát. Évente egyszer-kétszer igyekszem elmenni oda. Míg Szegeden éltem, egyszerűbb volt.
 piusz OA Pro 2021-12-08 07:26:53 | 6.
Köszönöm szépen!
Valóban kézenfekvő a lábaim előtt heverő tükröződés megörökítése...  
 Jani 85 2021-12-07 15:44:24 | 5.
Kedves Piusz!
Nagyon vártam már,hogy olvashassam a Veled készült riportot!
Biztos voltam benne,hogy egy tanult és idősödő fotós lehetsz!
Az OA-n belül,nálam benne vagy a Top kategóriában!
A kuvaszos történeted az nem semmi!Jó egészséget kívánok neked és kedves családodnak!  
 Balla Béla OA Pro 2021-12-07 13:24:20 | 4.
Az előző hozzászólásomban az összes & #34: idézőjelet helyettesít, amit viszont nem én írtam ilyen komplikáltan.
 Balla Béla OA Pro 2021-12-07 13:16:42 | 3.
Kedves Piusz!
Örülök, hogy végre többet tudok rólad. Képeink elég gyakran készültek - és jelentek meg valahol - majdnem egy időben és hasonló témában. Azt hiszem, mindketten Mártély & #034;szerelmesei& #034; vagyunk. Fotós munkásságod - mint elnyert díjazásaidból is látszik - kiemelkedő. A téma felismerése és a precizitás az építész & #034;véredben& #034; van. Gratulálok eddigi sikereidhez és kívánom, hogy ezt csak fokozd - mindnyájunk öröére!
 piusz OA Pro 2021-12-07 08:12:16 | 2.
Köszönöm szépen!  
 Val(ak)I 2021-12-06 17:45:31 | 1.
Kedves Piusz!
Érezhető volt képeiden az építészi látásmód, amit most megerősítettél, hisz eddig nem tudtam. Nagyon szeretem képeidet, azok témáit, letisztultságát, rendezettségét, a téma fókuszálását és a számomra védjegyül felbukkanó emberkét, aki mindig felerősítette a kép hatását.
Kiemelt képeid közül több is szép pillanatot szerzett bemutatásukkor.
Várom további képeidet, hisz a téma a tükröződés témakörben mindig a lábaid előtt hever.