Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Drón, oaPIX, ecset - képes riport Dronegommal


2021-11-28 20:55:29 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 158 |

Legutóbbi riportalanyunk, Szatyi Dronegomot kérte következő riportalanynak. Az alábbiakban a Vele készült riport következik és a választott képeivel is megismerkedhettek.

OA: Hány éves vagy?

Dronegom: Túl vagyok az 5. x-en.


OA: Az ország melyik megyéjében élsz?

Dronegom: Komárom-Esztergom megyében, Esztergomban. Ha esetleg valaha elköltözöm Esztergomból, kénytelen leszek más nicknevet választani... :) 


OA: Mióta fotózol?

Dronegom: Mióta van digitális fényképezőgép. Az első fotók (gépek) persze hanyagolhatók voltak. Az első értékelhető képek a Pentax Optio MX4 gépemmel készültek. Fura formája volt, kicsit videokamerás, de mindig is szerettem az érdekes dolgokat, ami más, mint a megszokott. Volt Canon bridge gépem, volt Panasonic Milc gépem is. Aztán 2016-ban vettem egy DJI Phantom3 drónt. Ezzel is készült rengeteg fotó és videó. Két év után azonban, még a szigorú szabályozás előtt eladtam, most már jobban érdekel a digitális képfeldolgozás. A drónos időszakban készült el a weboldalam is, ami persze azóta kissé átalakult: http://www.dronegom.hu


OA: A család hogyan fogadja a hobbidat?

Dronegom: Jól fogadja. A "képes" hobbi már rég nem csak a fotózásról szól. Már éppen kezdtem megbarátkozni mélyebben a PhotoShop-pal, amikor megjelent az oaPIX. Rögtön letettem a PhotoShopról, mert tudtam, hogy az oaPIX-et nekem találták ki. Szeretek belenyúlkálni a dolgokba, állítgatni a paramétereket, mégis legyen egyszerű a kezelés. A PhotoShop pedig minden, csak nem éppen egyszerű. A digitális technika és art megoldások mellett festegetek is. Igen, vászonra, ecsettel és késsel. Kisfiam sok esetben velem fest, több képben benne van az Ő keze nyoma is.


OA: Mi volt az első sikerélményed?

Dronegom: Fotózás közben nem igazán volt ilyen. Bár mindig keresem a nem megszokott dolgokat és nézőpontokat, az igazi sikerélményt az oaPIX használata közben éreztem. Nem az elején, hanem akkor, amikor olyan dolgokat alkottam, ami előtte soha nem létezett. Azaz egyáltalán nem megszokott dolgokat készítettem. Aki kíváncsi rá, a képeim közt jócskán talál különc, absztrakt, fura és más jelzőkkel illethető képeket. Volt idő, amikor megszólták a nyakatekert képeimet, aztán az ilyeneket már csak az oaPIX galériába töltöttem fel, az OA-ra feltöltendő képeknél maradtam a konzervatívabb oaPIX eszközöknél. Azonban szinte nincs olyan képem, ahol nem használtam valami oaPIX eszközt vagy szűrőt.


OA: Voltak e közben nehézségeid?

Dronegom: Persze, hogy voltak. Itt is az oaPIX-re gondolok, a vele való munkára. Volt olyan, amikor elképzeltem valamit, de sehogyse akart kijönni. Majd addig variáltam, míg sikerült.


OA: Mik a kedvenc témáid, mi az, amit szívesen fotózol?

Dronegom: A kedvenceim mostanában az absztrakt témák. Fotóknál is, sok esetben kiragadom a kép egy részletét (pl. fakéreg), amiből aztán nehezen ismerhető fel elsőre, mi is van a képen. 


OA: Mit szeretnél kifejezni a fotóiddal?

Dronegom: Semmi különöset. Mivel belőlem jön, az a lényeg, hogy nekem tetsszen, ha más is így lesz vele, annak csak külön örülök. Értendő ez a fotókra, az oaPIX-es feldolgozásokra és festményekre egyaránt.


OA: Szerkeszted a fotóidat valamilyen programmal?

Dronegom: Képeim közt van néhány kép (még az első feltöltések közt), amit az Irfanview effektjeivel variáltam, de nem tetszett igazán sohasem az eredmény. Szerencsére az oaPIX időzítése miatt a PhotoShop kimaradt. Még a PS Elements is sok volt. Az oaPIX viszont rendkívül testreálló nekem.


OA: Volt e segítséged, kaptál e tanácsokat szakemberektől?

Dronegom: Főleg itt az Országalbumon kaptam jó tanácsokat és ötleteket.


OA: Szerepelt e már fotód kiállításon?

Dronegom: Csak az OA virtuális fotókiállításain.


OA: A hétköznapokban milyen munkakörben dolgozol? 

Dronegom: Hivatalban dolgozom. Nagyon megörültem, amikor az OA és az oaPIX fejlesztője, a GNSoft Kft. felkért az oaPIX tesztelésére és új eszközök (beállítások) kikísérletezésére. Az új oaPIX-ben több eszköz lesz az én kísérleteim alapján. :) Fantasztikusan jó lesz az új szerkesztő.


OA: Milyen emlékezetes fotós sztorit hoztál nekünk?

Dronegom: Nem fotós, hanem festős történetet hoztam. Szerettem volna kipróbálni a pouring technikát, amikor a felhigított akrilfestéket elfolyatják a vásznon, majd mindenféle módszerrel (fújás, stb.) elterítik. Nos, valószínűleg nem jól higítottam fel (pedig speckós médiát használtam), mert nagyon nem akart terülni a festék. Végül bepipultam és betettem a zuhany alá. Terülj, terülj akrilkám... - mondtam magamban. Nos, megtörtént, az absztrakt eredményt hoztam egyik képként. A zuhany persze csupa fröcsögtetett festék lett, de gyorsan eltávolítottam meleg vízzel. Hanyagolom azóta a pouringot, de persze visszatérek majd hozzá később.


OA: Szerinted mi a jó az Országalbumban?

Dronegom:  A támogató, segítő közösség. Nagyon jó társaság alakult ki az oldalon. Egyedülálló az oldalon való megjelenési lehetőség, a virtuális kiállítások, a képvetítések. ...és persze az oaPIX. :)


OA: Miért választottad ezeket a képeket, mit tudsz mesélni róluk, a keletkezésük körülményeiről?

Dronegom: 1. Az Energiabomba kép drága vizsla kutyámról készült fénykorában a már említett Pentax géppel.2. A Büszkén című képet azért választottam, mert Esztergom és a drónozás egyaránt jelentős szakasza életemnek. Esztergom most is tart. :)3. A Szivárvány másképp képet egy videófelvételből vágtam ki. Fantasztikusak az ősz színei.4. Az Ifjú házasok című képben az az érdekes, hogy egy tortadíszről készült és persze az oaPIX-szet használtam. Így maradt a "mondanivaló".5. A Pajzs című képem egy lepkés képből indult ki, több lépésben jutottam ide az oaPIX segítségével. Hihetetlen, hogy ilyen bronzos fémes hatás kihozható egy fotóból. Amikor azt hiszed, hogy nincs tovább, hát lehet, hogy ott kezdődik valami nagyon új. :) Én is csak alakítottam még tovább és tovább a képet. Ez lett belőle...6. A címképül is választott Tér című kép jól mutatja, hogy akár a semmiből is kihozható a minden, közvetlenül és átvitt értelemben is. Az elme maga az alkotó. Az oaPIX pedig segít a kreatív éned felszínre hozatalában.7. A Virágok kép átmenet a digitális feldolgozás és a igazi ecsettel való festés "állomásaim" között. A kép az oaPIX saját festőjével készült, szintén a semmiből, majd tovább alakítottam különféle effektekkel. 8. A 7. képhez hasonlóan az Idős ember című kép is az oaPIX saját festőjével készült, digitális átfestés/felülfestés technikával, digitális ecsettel, de kézzel. Az oaPIX egyik demó képét használtam fel.9. Az "igazi" festményeim egyike, címe még nem fixálódott (vászon, akril). Egy internetes (szintén akril) festmény volt az ötletadó.10. Ez a festményem landolt a zuhanyban. Amikor "készen" lett, száradás közben "látni" véltem valamit, amit a festék és a víz absztrakt módon alakított ki, semmi szándékos nem volt benne. Amit azóta is látok benne: egy erdei kanyargós, virágokkal szegélyezett utat, ami egy kis házikóhoz vezet. Csak én képzelem, vagy más is látja ezt? (távolabbról nézd).11. Utolsó képem címe: Fa a késői naplementében (vászon, akril).Köszönöm Szatyi felkérését, és köszönöm, ha olvasóként végigolvastad a cikket!

Szép fényeket kívánok a fotókhoz és az életben egyaránt!


OA: Nagyon szépen köszönjük Dronegomnak, hogy elfogadta felkérésünket! Dronegom Országalbumos oldalát itt találod.

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud

 dronegom OA Pro 2021-12-05 22:33:23 | 9.
Kedves Szatyi!
Még1x köszönöm, hogy engem választottál, nagyon megtisztelő! Hamarosan jövök újabb képekkel majd. A & #034;tündérek bálja& #034; elnevezés nagyon tetszik, valóban benne vannak! Nagyon tetszenek azok a képeid is, ahol valamit beleláttál, mert mind valóban látható, sőt általában én mást nem is szoktam bennük látni, hanem csak azt, amit hozzáfűztél. Kifejezetten értendő ez pl. a Sárkány csókjára. Pipacs még csak véletlenül se jut eszembe róla!  
Üdv: Dronegom
 dronegom OA Pro 2021-12-05 22:29:41 | 8.
Kedves Vali!
Neked is köszönöm szépen!  
Üdv: Dronegom
 dronegom OA Pro 2021-12-05 22:29:13 | 7.
Kedves Jani!
Köszönöm szavaidat! Valóban, ritkábban tudok manapság felnézni az oldalra, de érik számos fotó és más kép, amiket hamarosan hozok majd. Itt az oldalon elérsz belső üzenetben, fogok kapni róla email értesítést.
Üdv: Dronegom
 dronegom OA Pro 2021-12-05 22:27:22 | 6.
Kedves Firkin!
Köszönöm szépen.
 szatyi OA Pro 2021-12-04 13:41:14 | 5.
Dronegom mester, annyira jó, hogy elfogadtad a felkérést! Mikor beléptem az Országalbum közösségébe, és megláttam az első Oapixes képeidet, még ki is mentettem az általad felhasznált eszközöket. Akkor még evidencia volt, hogy megosztottul egymással a végeredményhez bejárt utat  Valahogy ilyennek képzeltelek, ahogy magadról írtál. Az meg kimondottan meglepett, hogy igazándiból is festegetsz, és a stílus meg az ecsettel való bánásmódod igen tetszik! Jó egészséget, és még több zuhanyozós képet! Ugyanis az nekem nagyon bejött! Az én szememnek ez a tündérek bálja, mert rögtön azokat a formákat szúrtam ki rajta, amelyek egy kis lehelletnyi grafikával, kontúrral, vagy csak a sziluettek kiemelésével nekem ezeket a mesés lényeket mutatják. A férfi portré meg lenyűgöző!
 szatyi OA Pro 2021-12-04 13:29:56 | 4.
Kedves Firkin10! Egyet gondoltunk, és ennek nagyon örülök!
 Val(ak)I 2021-12-01 15:47:43 | 3.
Kedves Dronegom!
Régen örömmel fedeztem fel az újonnan feltöltött képeidet. Már viszonylag nagy biztonsággal be tudtalak azonosítani. Képátalakításaid nagyon jók, látványosak, nagyon kreatív elmére vallanak. OaPIXes képeid szép ötvözete a fotózásnak és festészeti jártasságodnak.
Várva az új képeidet, üdvözlettel
Val(ak)i
 Jani 85 2021-11-29 18:00:41 | 2.
Kedves Dronegom!
Jó magam imádom a festészetet,de csak is mint a művészet csodálója!
Van egy szerény kis gyűjteményem,kortárs festményekből!
Nagy kedvelője vagyok Tüttő József festőművésznek!
A szürreális látásmódja,hasonlít a tiédhez!
Az utóbbi időben nem igazán láttam tőled fotókat az oldalon,ami elszomorít!
De örömmel olvastam,hogy festegetsz!
Szeretném felvenni veled a kapcsolatot ebben a témában!
Kérlek ha úgy érzed,keress meg privát üzenetben!

Üdv; Jani
 Firkin10 OA Pro 2021-11-29 08:37:58 | 1.
Kedves Szatyi! Örülök, hogy Dronegomot választottad riportalanyodnak! Engem is érdekelt , munkássága, különösen mert az oaPIX-ről is szólt! Ezt a programot én is nagyon szeretem, kicsit a szívemből beszélt! Nagyon várom az új oaPIX-et én is! Üdvözlettel: FIRKIN