Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

A világ legnagyobb digitális kamerája már majdnem készen áll a csillagok fotózására


2021-11-24 20:23:23 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 63 |

A világ legnagyobb, 3,2 gigapixeles digitális fényképezőgépét egy chilei hegy tetejére állítják fel, ahol az eget pásztázva segít a tudósoknak ismereteket szerezni a Tejútról, a sötét anyagról és más jelenségekről.

A „The Legacy Survey of Space and Time” (LSST) elnevezésű óriási kamerán már több éve folyik a munka; a kutatócsoport 2020-ban készítette vele az első fotót.

A kamerát jelenleg a kaliforniai Menlo Parkban található SLAC National Accelerator Laboratory-ban szerelik össze, végül pedig az észak-chilei Vera C. Rubin Obszervatóriumban helyezik el, bár a világjárvány késlelteti a projekt ütemtervét.


A kamera előlapja három lencséből és egy szűrőből áll, amelyek a használati esettől függően állíthatók. Mögötte van a kamera fókuszsíkja, amelyre a teleszkóp tükréből érkező fény vetődik. Ez a fókuszsík 189 töltéscsatolt eszközből áll, és mindegyik vákuumban csaknem -150 Fahrenheit-fokra (-101 Celsius fok) van hűtve. Ezen eszközök mindegyike önmagában is digitális fényképezőgépnek tekinthető, mivel mozaikképet készítenek az égboltról.


A Chilében történő telepítés után a fókuszsík a talaj felé mutat majd, ahol a fény visszaverődik a kamera egyik alsó tükréről, fel a domború tükörre, majd vissza a végső tükörre, mielőtt visszaverődik a kamerára.

A nagy teljesítményű kamera lehetővé teszi majd a tudósok számára, hogy minden eddiginél messzebbre tekintsenek, hogy többet megtudjanak a kozmoszról. Háromnaponta leképezi majd a déli égbolt felét, hozzájárulva egy 10 éven át tartó felméréshez, és körülbelül hetente egyszer teljes portrét ad a kutatóknak a régióról.

Az LSST által gyűjtött összes kép nemcsak a kozmoszban tapasztalható minták és felfedezések követésének képességével ruházza fel a tudósokat, hanem a nagyközönség számára is elérhetővé válik.

A projektről az alábbi weboldalon további információkat kaphatsz.


-----------------------------

Forrás: lsst.org, petapixel

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud