Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Képes riport Szabó Janival (alias Jani 85)


2021-11-04 18:56:13 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 219 |

Előző riportalanyunk, Nerion Jani85-öt kérte következő riportalanynak. Az alábbiakban a Vele készült riportot olvashatjátok, illetve a választott képeivel is megismerkedhettek.


OA: Hány éves vagy?

Szabó Jani: 36 éves vagyok!


OA: Az ország mely részében élsz?

Szabó Jani: Pest megyében.


OA: Mióta fotózol?

Szabó Jani: Egészen kicsi koromban ismerkedtem meg a témával. Anyukám a honvédségnél dolgozott, és a nagybátyám 1995-ös esküvőjére kért a munkahelyéről egy kamerát.  Úgy adódott, hogy a nagy napon senki nem akart kamerázni.  Na persze nekem se kellett több, és én megoldottam a feladatot!

Később amikor már videókazettára lett másolva a felvétel, és visszanéztük a videót, na akkor jött a fekete leves! Kezdőként bizony mint a centrifuga, olyan gyorsan forogtam a kamerával, és így bizony kevésbé volt élvezhető a felvétel. Akkor Apám elmagyarázta a helyes mozdulatokat.

Majd rá egy pár évre, szintén Apám egy nap beállított egy Olympus compact fényképezővel. Na attól kezdve nem volt megállás!


OA: A család hogyan fogadja a hobbidat?

Szabó Jani: Nagyon jól fogadják. Támogatnak benne!


OA: Melyek a kedvenc témáid, mi az, amit szívesen fotózol?

Szabó Jani:  Eleinte a természetfotózás vonzott nagyon. Talán azért mert imádom a természetet, és sok időt töltök el benne.

Most már szívesen fotózok embereket is, street fotó jelleggel. De igazán még nem találtam meg a saját stílusom!


OA: Mit szeretnél kifejezni a fotóiddal?

Szabó Jani: Ez egy érdekes kérdés! Talán egy téma vagy egy kép mondanivalóját az aktuális hangulatom határozza meg.


OA: Szerkeszted a fotóidat valamilyen programmal?

Szabó Jani: Igen, kétféle szerkesztőt használok.


OA: Volt-e segítséged, kaptál-e tanácsokat szakemberektől?

Szabó Jani: Igen, volt segítségem! 2018-ban beiratkoztam az Alternatív Közgazdasági Gimnázium fotós tanfolyamára, ott szakemberektől kaptam segítséget.


OA: Szerepelt már fotód kiállításon?

Szabó Jani: Igen is, meg nem is! 2020-ban egy Szabolcs Szatmár Bereg megyei kiállításon részt vettek volna a képeim. A képeket már el is küldtem a szervezőknek,amikor is ugye a Covid járvány miatt ez a kiállítás soha nem került megrendezésre.


OA: A hétköznapokban milyen munkakörben dolgozol?

Szabó Jani: Egészen fiatal korom óta irányítok embereket.


OA: Milyen emlékezetes fotós sztorit hoztál nekünk?

Szabó Jani: 2019 Októberében Apámmal lementünk a Tisza partra. A kocsiból kiszállva a jól bevált nyújtózás következett. Egyszer csak a szemem sarkából meglátok az árokban egy zsákon egy barna kiskutyát! Nagyon szomorú volt!

Odahívtam magunkhoz, és a nálunk lévő szendvicsből adtam neki egyet. Hát megrágni már nem érkezett, mert egyben lenyelte! Na kapott még egy szendvicset, és elköszöntünk tőle,hogy mi megyünk és megnézzük a vizet. Lementünk a partra,és egyszer csak a kiskutya ott volt a lábainknál!

Na ekkor pecsételődött meg az ő sorsa! Elhoztuk magunkkal,és azóta is nagy szeretetben él nálunk. Már 2,5 éves és nagyon hálás minden percben.


OA: Szerinted mi a jó az Országalbumban?

Szabó Jani:  Nekem a legjobban az tetszik az OA-ban, hogy annyiféle ismeretlen helyet ismerhetek meg az országunkról a fotós társaim képei által.OA: Miért választottad ezeket a képeket, mit tudsz mesélni róluk, a keletkezésük körülményeiről?

Szabó Jani: 


Apám a Tiszánál: ez a kép akkor készült amikor a kutyát találtuk.Bulinegyed: ez pedig azért tetszik, mert ahol én álltam, ott már nyüzsögtek az emberek a budapesti bulinegyedben! Ennek a fotónak meg egy nyugalmat árasztó stílusa van. Ami ott abban a környezetben, nagyon ritka.


Az idő: valahogy szerettem volna az időt megörökíteni. Ez lett belőle!


Áhítat az esőben: a régóta várva várt eső megérkezett, és ennek a pillanatát én ilyenek láttam.


Elmúlás: ahogy megláttam az öreg fát, tudtam, hogy most kell lefotóznom, mert talán több lehetőségem nem lesz rá. A félelmem be is igazolódott, mert aztán kidőlt egy viharban. Láttam a közelgő végzetet!


Körbevéve: Fradi szurkolók indultunk egy közel 3 napos vonatos túrára külföldre. Nekünk akkor a világot jelentette az indulás pillanata. Én ilyenek láttam azt a pillanatot.


A zöld és a fekete: ez a látvány szerintem önmagért beszél!


OA: Nagyon szépen köszönjük Szabó Janinak, hogy elfogadta felkérésünket! Szabó Jani (Jani 85) Országalbumos oldalát itt találod.

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud

 Jani 85 OA Pro 2021-11-29 19:03:51 | 11.
Piusz,köszönöm szépen!
 piusz OA Pro 2021-11-25 19:47:20 | 10.
Örülök, hogy bemutatkoztál és nemcsak képekben.  
 Jani 85 OA Pro 2021-11-15 12:21:12 | 9.
Szasa,örülök,hogy tetszik!
 
 szasa OA Pro 2021-11-12 21:42:36 | 8.
Különlegesen szép felvételeket választottál erre a lapra.
 Jani 85 OA Pro 2021-11-06 10:06:21 | 7.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a kedves hozzászólásokat!
Mindenkinek szép fényeket kívánok!  
 Jani 85 OA Pro 2021-11-06 10:04:33 | 6.
Válasz erre: #1 Köszönöm,Tamás!
 Jani 85 OA Pro 2021-11-06 10:04:15 | 5.
Köszönöm szépen  
 Balla Béla OA Pro 2021-11-05 14:52:27 | 4.
Örülök, hogy közelebbről is megismerhettelek. A képeid elég változatosak, de talán éppen azért tetszenek. A riport képek közül a & #034;becsavarodott fradistákat& #034; találom érdekesnek. További szép fényeket!
 Val(ak)I 2021-11-05 14:26:03 | 3.
Sok megpillantott téma állja utadat, tegyen próbára útkeresésedben, hisz mindenből lehet tanulni, a láttatott szépségből erőt meríteni.
Rám az első képed volt nagy hatással, amint azt akkor írtam is.
Élvezd továbbra is a fotózást!
 szatyi OA Pro 2021-11-05 13:21:22 | 2.
Janikám, örömmel olvastam a riportot, nagyon kíváncsi voltam, mit tudok meg rólad. Valahogy ilyennek képzeltelek. Azt sejtettem, hogy a fiammal lehetsz egy idős (1 évet tévedtem csak), ráadásul a vehemenciátok is hasonló. Azt viszont nem gondoltam, hogy & #034;hazai& #034; legény vagy. Nagyon jók ezek a fotók, kedvencem az eső áztatta hölgy és a zöld és fekete. Azért úgy látom alakulóban van a stílusod, de ezt már írtam is az egyik képed kapcsán. Csak így tovább! 
 nerion OA Pro 2021-11-05 09:11:51 | 1.
Köszi a riportot  
& #034;Zöld és a fekete& #034; fotó fantasztikus lett!
További sok sikeres téma találást és fotózást kívánok!