Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Képes riport Hauk Tamással (alias Nerion)


2021-10-27 18:13:43 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 242 |

Első riportalanyunk, dr. Rácz Miklós Neriont kérte következő riportalanynak, aki elfogadta a felkérésünket, az alábbiakban a Vele készült képes riportot olvashatjátok illetve az általa választott képekkel is megismerkedhettek.

OA: Hány éves vagy?

Hauk Tamás: 50 éves vagyok.


OA: Az ország mely részében élsz?

Hauk Tamás: Győr mellett élek.


OA: Mióta fotózol?

Hauk Tamás: Huszonévesen kezdtem fotózni, egy Minolta kompakt filmes géppel.

2003-ban vásároltam életem első digitális gépét, egy kompakt gépet, mely hosszú évekig társam is volt.


OA: A család hogyan fogadja a hobbidat?

Hauk Tamás: Független vagyok, a legnagyobb kihívás a szabadidő és a munka összeegyeztetése.


OA: Melyek a kedvenc témáid, mi az, amit szívesen fotózol?

Hauk Tamás:  Fotózáson kívül a másik hobbim a túrázás, így a kettő kiegészíti egymást. Az első évtizedekben a tájfotózás volt a főtéma, amit megörökítettem.

Tájfotózásban kedvencem a hegyvidékek, magas hegységek: Alpok, és a Kárpátok. Évek során sikerült eljutnom az Erdélyi-havasok sok szép helyére. Legemlékezetesebb a Kelemen-havasok 1 hetes gerinctúrája teljesen nomád alapon.

Hazai tájegységek közül a Pilis-hegység, Soproni-hegység és a Bakony, amelyeket gyakran járok.

Az utóbbi 4-5 évben kezdtem el madárfotózással foglalkozni, ez egy új kihívást hozott számomra. Komolyabb technikát kívánt meg, és a megszokott túrázós tempót itt felváltja a türelmet igénylő egyhelyben ülés.

Madárfotózásra a Hanságba és a Hol-Marcal árterére szoktam járni, de hogy a közelben is legyen lehetőség. A kertben készítettem egy madáritatós leshelyet. Melyet hamar megkedveltek a környékbeli madarak.


OA: Mit szeretnél kifejezni a fotóiddal?

Hauk Tamás: A digitális világ elhozta azt a lehetőséget és szabadságot, hogy többet mutassak a természetből, mint egy fotó.

A tájfotóknál nem elégszem meg, hogy minden úgy legyen, ahogy a gép elmenti. Szeretem élénkíteni a színeket, játszani a fények és árnyékok adta lehetőséggel, megmutatni azt, hogy nekem milyen érzést-hangulatot adott az a pillanat. Ugyanakkor törekszem nem túlzásokba esni, ne legyen természetidegen színvilág a végeredményben.

Madárfotóknál pedig szeretném bemutatni a környéken élő változatos élővilágot, életük pillanatait megörökíteni.


OA: Szerkeszted a fotóidat valamilyen programmal?

Hauk Tamás: Igen, a tájfotókra használom a Google Nik Collection 1.2.11. Ajánlom mindenkinek, aki többet akar kihozni a nyers fotóiból.

Madárfotóknál csak alap dolgokat használok, pl.: vágás, méretezés, zajszűrés.


OA: Volt-e segítséged, kaptál-e tanácsokat szakemberektől?

Hauk Tamás: Tudatosan a DSLR korszaktól kezdtem a különböző technikákat alkalmazni, ezekhez az interneten található írások, videók segítettek.

Amikor meglett életem első DSLR gépe (Canon 1100D), tagja lettem egy internetes fotóértékelő oldalnak. De hamar rájöttem, hogy engem inkább gátol a sok szubjektív kritika, mint hogy előbbre vinne. Sokan akarták rám erőltetni a saját ízlésvilágukat.

Akkoriban kezdtem feltölteni a fotóimat az 500px nevű fotós oldalra, ahol több fotó eladásom is volt. A legemlékezetesebb egy divattervező hölgy, aki megvásárolta egy pipacsos fotómat, amit egy kollekciójában használt fel. Ezek a sikerek adtak lökést és nagyban hozzájárultak, hogy itt tartok.

Ekkor készítettem el saját weblapomat is a https://nerion.hu/

De már előtte készítettem zenés kisvideókat, ezek a túrázás során készült fotókból voltak összeállítva. Melyek mostanra kiegészültek madárfotókkal, ezek Youtube csatornámon találhatóak meg.


OA: Szerepelt már fotód kiállításon?

Hauk Tamás: Nem. Kivéve OA virtuális fotókiállítása.


OA: A hétköznapokban milyen munkakörben dolgozol?

Hauk Tamás: 2016-ig hivatásos katona voltam, majd kertépítéssel kezdtem foglalkozni.


OA: Milyen emlékezetes fotós sztorit hoztál nekünk?

Hauk Tamás: Kiemelkedően emlékezetes nincs, egy nem tervezet fürdés volt, az ami talán említésre méltó. Egy horgász stéghez vezető fa palló adta meg magát, amikor ráléptem. Kettétörve alattam, sikerült a vízben landolni, a fényképezőgép is megmerítkezett a vízben. Két napig nem mertem bekapcsolni, szárítgattam. Szerencsére nem esett baja.


OA: Szerinted mi a jó az Országalbumban?

Hauk Tamás:  Egy albumgyűjtemény ahol bárki, minimális kötöttségekkel feltöltheti a fotóit.
Közkincsé teheti, nemcsak az ország, hanem a világ számára is.
Egy jó tárasság, sok érdekes szép fotóval, történettel, az ország és most már a nagyvilág különböző helyeiről, pillanatairól. Számomra ez az értéke.


OA: Miért választottad ezeket a képeket, mit tudsz mesélni róluk, a keletkezésük körülményeiről?

Hauk Tamás:  Az első kép Erdélyben készült, a már említett Kelemen-havasok túrán. Épp a következő nap új kihívása a távolban. Azért emlékezetes számomra, mert ez volt az első olyan élmény, hogy milyen is teljesen nomád körülmények közt a természetben tölteni egy hetet, és megtenni egy hosszú gerinctúrát. Forrásokra hagyatkozni, amikor elfogy a víz, szeszélyes magashegyi időjárás adta kihívások, alig járható helyeken átvágni és egyéb sok kalandos dolog.A második fotó a Hanságban készült. Amikor megláttam a látványt, a „The Fountain” c. filmben lévő főtéma jutott eszembe rögtön. A következő gondolat pedig az volt, hogy ezt nem hagyhatom ki, meg kell örökíteni.

Azt mondják, hogy a Naplemente unalmas téma. Számomra nem, ennek a fotónak az érdekessége, hogy 200mm fókusztávolsággal készült, Több, mint 30 fotóval pásztáztam körbe a főtémát. A végeredmény pedig egy részlet gazdag kép lett, a levegőben lebegő „növényi szöszök” és rovarok is megfigyelhetők az eredeti méretű képen.A harmadik fotónál a múlt és a jelen kontrasztja fogott meg. „Térerő” címet adtam neki. Letűnt kor az omladozó harangtorony képében, a mobiltorony pedig a jelenlegi korszak szimbóluma. Így egymás mellett üzenetértékűnek gondolom.Negyedik fotó, egy másik kedvenc helyem a megunhatatlan Holt-Marcal. Szeretem minden évszakban, időjárási helyzetben megörökíteni a folyó életét. A tökéletes szélcsendkor kialakuló tükröződés kedvenc témáim egyike. [eredeti méretű kép]Most jöjjön három fotó az állatvilágból is.

Elsőnek az Európai vörös mókus. Ő volt az első látogatóm az újonnan épített madáritatónak. Ez a fotó kapta az „Országalbum Maraton 2019” első helyezését. Melyet ismételtem köszönök minden támogató tagnak, és az elismerést kiosztó OA Adminnak.Hatodik fotón a közelben fészkelő Szajkó család egy pillanata.Bakcsó van a hetedik fotón, mely a Holt-Marcalnál készült. Hálás fotómodell, kevés vízi madár van ezen a részen, de ő mindig fotózásra készen várakozik.  OA: Nagyon szépen köszönjük Hauk Tamásnak, hogy elfogadta felkérésünket! Hauk Tamás (Nerion) Országalbumos oldalát itt találod.

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud

 piusz OA Pro 2021-11-25 19:51:08 | 8.
A sok szép fotód mellett most már azt is tudjuk, ki vagy. További sikeres életutat!  
 nerion OA Pro 2021-11-02 08:31:41 | 7.
Kedves Jani, Rózsika, Béla, Judit, Ágnes és Val(ak)i, köszönöm a kedves szavakat, viszont kívánok sok szép, és érdekes fotótémát mindenkinek!
 Val(ak)I 2021-10-29 12:39:34 | 6.
Kedves Tamás!
Képeiden kevésbé látszik kettős éned: a kemény, fegyelmezett, kitartó, már túrákban edzett és a madarak szépségében feloldódó, türelmes, líraibb éned. Látszik minden képeden a természet szeretete és tisztelete. Sok minőségi képpel örvendeztesd továbbra is az OA követőidet.
Üdvözlettel VAL(AK)I
 agnes56 OA Pro 2021-10-29 09:25:06 | 5.
Kedves Tamás! Köszönöm a sok szép fotót és a riportot is! Kedvencem nekem is az európai vörös mókus, zseniális fotó! Jó alkotást és szép fényeket kívánok! Várom továbbra is remek fotóidat! Üdvözlettel, Ágnes
 szatyi OA Pro 2021-10-29 07:56:12 | 4.
Kedves Tamás!
Örvendeztess meg bennünket még sok-sok csodás madárfotóval! Üdv: Szatyi (Pappné Kórik Judit)
 Balla Béla OA Pro 2021-10-28 13:13:00 | 3.
Kedves Tamás!
Képeiden látszik a természet és fotózás szeretete. Kívánom, hogy minél több képpel örvendeztess meg minket a jövőben is.
 szasa OA Pro 2021-10-28 12:14:58 | 2.
Kedves Tamás! Nagyon jó olvasni a riportot, így közelebbről megismerhetünk. A közzétett képeid nagyon szépek, az itt megjelentek is. Mindegyik szép, de az európai vörös mókus a kedvencem. Köszönöm a riportot és a szép fotókat. Üdvözöllek: Szasa (Szlovák Sándorné Rózsika)
 Jani 85 OA Pro 2021-10-28 10:42:02 | 1.
Kedves Tamás!
Valahogy ilyen embernek képzeltelek el,mint ahogyan a riportban megjelentél!
Egy határozott,de kedves ember képe rajzolódott ki!
Köszönöm neked a sok szép és remek fotót,amit eddig elhoztál nekünk!