Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Képes riport dr. Rácz Miklóssal


2021-10-20 18:10:54 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 396 |

A Magazin fórumtopikban első riportalanyként dr. Rácz Miklóst kértétek, aki elfogadta a felkérésünket, az alábbiakban a Vele készült képes riportot olvashatjátok illetve az általa választott képekkel is megismerkedhettek.

OAHány éves vagy?

dr. Rácz Miklós74 éves vagyok. 1947. február 5-én születtem.


OAAz ország mely részében élsz?

dr. Rácz MiklósBudapesten, Kőbányán.


OAMióta fotózol?

dr. Rácz MiklósKb. 1955-ben kattinthattam először az akkor kapott Utitárs fényképezőgépemmel. Ez a gép néhány év után tönkrement. Pár év szünet, aztán középiskolás koromban elkezdtem öcsém Szmena-6-ját használni és magam előhívni a filmeket, otthon nagyítani. Azóta tart, csak közben elkoptattam pár gépet, és sokat változott a technika.


OAA család hogyan fogadja a hobbidat?

dr. Rácz MiklósTolerálja. Feleségem is fényképez, sőt ő volt a „hivatásos fotós” a családban, mert ő csillagászként bő négy évtizeden át az ország legnagyobb fotókameráival, a piszkéstetői távcsövekkel fényképezte a csillagokat. Fényképezőgépe, sőt nagyítógépe is volt már lánykorában is. Ezzel együtt időnként rám szól, hogy túlzásba viszem a fotózást, jöjjek vissza a valóságba és ne mindent a fényképezőgépen keresztül nézzek. A gyerekeink is időben kaptak fényképezőgépet. A Facebook profilképemül választott képet egyik akkor hatéves unokánk fényképezte. Elkérte a gépemet, ellőtt vagy százhúsz kockát, amiből néhányat nem kellett kidobni, ezt sem: . A családtagoknak ajándékként nyomtatott albumokat állítunk össze. Egy-egy példányt mindig megtartunk, már vagy két tucat CEWE fotókönyv van a polcokon.


OAVoltak-e közben nehézségeid?

dr. Rácz MiklósPénzhiány.


OAMelyek a kedvenc témáid, mi az, amit szívesen fotózol?

dr. Rácz MiklósMindent, ami a szemem elé kerül. Feleségemmel, családommal sokat csavarogtunk, kirándultunk, és mindig fényképeztünk. Iskolában, munkahelyen, családi és baráti találkozókon is fényképezgetem a környezetemet, ilyen képeim egy részét a www.metzerich.hu oldalra töltöm fel. Csillagvizsgálós képeim egy része az ottani – mára már befagyott - privát oldalamra került. Néha módom van érdekes eseményeken is fényképezni. A legutóbbi ilyen a Kultúra Lovagjainak idei avatása volt, a képeket az albumba töltöttem fel.


OAMit szeretnél kifejezni a fotóiddal?

dr. Rácz MiklósNem hiszem, hogy bármit is ki szeretnék fejezni. Csak elteszem a pillanatokat.


OASzerkeszted a fotóidat valamilyen programmal?

dr. Rácz MiklósIgen, több fajta szerkesztőprogramot is használok, többnyire olyanokat, amik a képet nem viszik túl messzire a természetestől. Közülük többre az exponáláskor elkövetett hibáim kompenzálásához van szükségem.


OAVolt-e segítséged, kaptál-e tanácsokat szakemberektől?

dr. Rácz MiklósSzervezetten nem. Barátoktól, fotóköri társaktól és klubtársaktól, könyvekből, újságokból tanultam, meg a klubesteken előadó profiktól. Elég sok fotós könyvem van, évtizedek óta járatok fotóújságokat.


OASzerepelt már fotód kiállításon?

dr. Rácz MiklósIgen. 30*40-es képem először 1972. tavaszán került falra az országos egyetemi fotókiállításon. Úgy két évtizede egy-két képem elfogadták a MAFOSZ szalonokon is. Kollégiumi, fotóköri és klubkiállításokon kerültek még papírképeim látogatók szeme elé. Néhány éve néhány képemet online versenyeken, kiállításokon is elfogadták.


OAA hétköznapokban milyen munkakörben dolgozol?

dr. Rácz Miklós2011 végén nyugdíjba mentem, két helyről is. Az akadémiai csillagvizsgálóban műszaki vezető voltam, egy másik akadémiai kutatóintézetben pedig félállású tudományos munkatárs.


OAMilyen emlékezetes fotós sztorit hoztál nekünk?

dr. Rácz Miklós1970. nyarán néhány hetet Papkeszin töltöttem nyári munkán. Fényképezgettem a faluban is, és egy környékbeli elhanyagolt kápolnáról is készítettem néhány képet. 2014-ben visszabicikliztem Papkeszire, megkeresni a kápolnát. A faluban egy asszonytól kértem útbaigazítást a kápolnához, aki elmondta, hogy a kápolna Sáripusztán volt, de már lebontották, és mesélt róla. Otthon beszkenneltem, kipucoltam az 1970-es felvételeket, felraktam az internetre , és melléjük írtam az asszonytól hallottakat. Nem emlékszem már, hogy elküldtem-e a linket a faluba, vagy maguktól akadtak rá, de a képeim ötletet adtak egy fotókiállításra a falu múltjából. Régi képeket gyűjtöttek a lakosságtól és az én képeimet is kiállították. Küldtek meghívót a kiállítás megnyitására, borítóján az én egyik képemmel. Az 1970-es sáripusztai képeimet az Országalbumba is feltöltöttem , melléírtam a történetüket.


OASzerinted mi a jó az Országalbumban?

dr. Rácz MiklósSokaknak mutathatok nem túl látogatott helyekről érdekességeket, és sokak által látogatott helyekről szubjektív képeket. Pontozni nem szoktam, mert csak azt látom, hogy éles-e, ferde-e, jól van-e exponálva, szépek-e rajta a fények, nem rázták-e el, stb., de azt nem tudom megítélni, hogy jó-e a kép. Főleg azt nem, hogy mennyire. Ugyanilyen okból az utóbbi időben versenyre sem nevezem a képeimet.


OAMiért választottad ezeket a képeket, mit tudsz mesélni róluk, a keletkezésük körülményeiről?

dr. Rácz MiklósEgy régi fekete-fehér filmes, egy nem annyira régi színes dia és egy viszonylag új digitális felvételt gondoltam megmutatni. Olyanokat, amit az Országalbumba nem töltenék fel, mert vagy embert ábrázol, vagy külföldön készült.

A fekete-fehér felvétel címe „Nagyapám”. Hódmezővásárhelyen készítettem, a tanyán. Nagyapám a tanítói lakás gangjának mellvédjére támaszkodik. Lakatos volt, öreg korára a bal szemével nem látott, mert egyszer belerepült egy fémforgács. 1973. június 10-én fényképeztem Zenit B Global fényképezőgéppel 2/58mm Helios-44 objektívvel, 23 DIN-es Fortepan filmre.A négyzet alakú kép címe „Legfelsőbb Bíróság”. 1999. szeptember 5-én fényképeztem Washington DC-ben Kijev-60 középformátumú (6*6 cm) tükörreflexes fényképezőgéppel, Volna-3 2,8/80 objektívvel, AGFA diafilmre. A városban sétálva vagy biciklizve láttam meg a klasszikus épületet a mélykék, felhőtlen éggel. Meg kellett örökíteni. A Napot az épület sarka mögé dugtam.A harmadik kép sem egészen friss, a címe „Madárparadicsom”. 2020. augusztus 5-én fényképeztem Hollandiában, a Nieuwe Statanzijl terület madármegfigyelő tornyából. Különleges látvány volt a tengeröböl a rengeteg madárral, a hajóval és a távolban a szélkerekekkel.OA: Riportalanyunk olyan képeket is megjelölt "tartalékként", melyek feltöltésre kerültek az Országalbumra, természetesen ezeket is megjelenítjük.

dr. Rácz Miklós: [...] az „Elmagányosodva” , a „Téli hajnal” és a ”Hattyú vízgyűrűkkel” című képeimet választanám. 


Az első képhez részletes magyarázatot írtam feltöltéskor. A második kép a munkahelyemen készült. Néhány éjszakát Piszkés-tetőn töltöttem munkával, és az egyik hajnalban lefekvés előtt még sétáltam egyet a telephelyen. A harmadik képnél a családdal sétáltunk Miskolc-Tapolcán a parkban, amikor megláttam a tavon a hattyút. Jókor voltam jó helyen. Tucatnyi kockát ellőttem, ez látszott a leghasználhatóbbnak.OA: Nagyon szépen köszönjük dr. Rácz Miklósnak, hogy elfogadta felkérésünket! Dr. Rácz Miklós Országalbumos oldalát itt találod.

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud

 piusz OA Pro 2021-11-25 19:54:19 | 8.
Az Elmagányosodva c. képed valami döbbenetes erejű szociofotó! Örülök, hogy a képeiden kívül téged is megismerhettünk.
 szatyi OA Pro 2021-10-29 08:01:43 | 7.
Kedves Miklós!
Hálás vagyok, amiért a fotóidon keresztül ott is járhatok, ahová autó és jogsi híján nem áll módomban. Legyen módod még sok-sok évig ezt a nemes hobbit űzni. Üdv: Szatyi
 Jani 85 2021-10-28 10:48:46 | 6.
Kedves Miklós!
Rengeteg helyre elvittél már a fotóiddal!
Hálás köszönet érte!
Jó egészséget,és hosszú életet kívánok!
 nerion OA Pro 2021-10-24 10:38:37 | 5.
Szintén köszönet a nagyszerű fotókkal illusztrált riportért.
További sok szép fotótémát kívánok!
 Val(ak)I 2021-10-22 20:02:52 | 4.
Értékes életút, széles látókör, egyszerű megfogalmazás. Mindez képein keresztül is érzékelhető volt számomra.
Köszönet ezért a rokonszenves bemutatkozásért. További derűs országjárást, tartalmas látnivalókat, hozzá szép fényeket kívánok.
 lYZ OA Pro 2021-10-22 14:02:46 | 3.
Köszönet a riportért, a fotókért, élvezettel olvastam. Én is kívánok hasonlókat, mint az előttem szóló.
 Balla Béla OA Pro 2021-10-21 11:24:35 | 1.
Örülök, hogy közelebbről megismerhettem ezt a tartalmas életutat. Tiszteletre méltó egyszerűséggel elmondott, nagyszerű múlt áll Dr Rácz Miklós munkássága és fotószeretete mögött. Csillagászként a földön jár. Kívánok neki további szép életet és sok fotótémát amit megoszthat velünk.