Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Amikor akasztják a hóhért - bemutatkozik OAAdmin


2021-09-27 21:11:07 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 295 |

Nagyon régen az OA Magazinban készültek riportok OA tagokkal, ezt a megszakított hagyományt szeretnénk újjáéleszteni. A Magazin fórumtopikban többet megtudhattok erről. Na, kezdjük...

Elöljáróban annyit elmondanék, hogy bár a kérdések adottak a Magazin fórumban leírtak szerint, a fotózás mellett/helyett az oaPIX képszerkesztő alkalmazásunkkal kapcsolatban is "válaszolgatok" majd.


OA: Hány éves vagy?

OAAdmin: 50 éves vagyok.


OA: Az ország melyik megyéjében élsz?

OAAdmin: Komárom-Esztergom megye.


OA: Mióta fotózol?

OAAdmin: Ez nem igazán jellemző rám, kizárólag hobby szinten kattintgatok. Annál inkább érdekel a fejlesztés, hiszen az Országalbum és az oaPIX képszerkesztő fejlesztése is feladatom jelenleg.


OA: A család hogyan fogadja a hobbidat?

OAAdmin: Jól fogadják (itt most a fejlesztést értem, ami viszont nem hobbi), annak ellenére, hogy a fejlesztés néha éjszakába nyúlik. A fotózásra, mint hobbi (ezt is szeretem, szeretnem is kell, hiszen fotós oldalunk van :) ) sajnos nagyon kevés idő jut, az is legtöbbször csak tesztelgetés. Amire viszont idő kell jusson, az a fotók (nem csak saját) feldolgozása, szintén tesztelés végett, természetesen a saját képszerkesztő programunkkal, az oaPIX-szel.


OA: Mi volt az első sikerélményed?

OAAdmin: A filmes korszakért én nem voltam oda, nem igazán láttad, mit fotózol (oké, ott volt a kereső), sokszor a film előhívása után láttuk, mi sikerült, mi nem. Annál inkább megfogott, amikor az első digitális gépemet megvásároltam, ami egy HP Photosmart kamera volt 2001-ben, 1 megapixeles felbontással. A mai gépekhez viszonyítva ez játéknak tűnhet, mégis érdekes volt, hogy saját magam nyomtathattam ki a képeket és digitálisan tárolhattam. Az akkori 8, majd 32 megabájtos! memóriakártya persze nem biztosított túl sok kép mentésére helyet, de azért mégis jóval több kép készülhetett, mintha filmre fotóztam volna.


OA: Voltak e közben nehézségeid?

OAAdmin: Nehézségek mindig vannak. Fotózáskor is (téma választás, kompozíció megtervezésére nem mindig van elég idő), és az oaPIX fejlesztése közben is természetesen. Amikor előjön egy ötlet (új eszköz), a megvalósítása sok esetben okoz nehézséget, vagy egy probléma, hiba kiküszöbölése úgyszintén.


OA: Melyek a kedvenc témáid, mi az, amit szívesen fotózol?

OAAdmin: Tájképeket szívesen fotózok. Amit viszont még jobban szeretek, amikor egy új művész stílust teremtünk meg az oaPIX képszerkesztőben és az eredmény (mármint egy fotó átalakítása az új eszközzel) baromi dögösen néz ki. :)


OA: Mit szeretnél kifejezni a fotóiddal?

OAAdmin: Szinte kizárólag saját célra fotózok, illetve tesztelés (oaPIX) céljából. Nem is töltöttem még fel saját képet az Országalbumra.


OA: Szerkeszted a fotóidat valamilyen programmal?

OAAdmin: Természetesen az oaPIX képszerkesztőnkkel.


OA: Volt e segítséged, kaptál e tanácsokat szakemberektől?

OAAdmin: Igen, kaptam segítséget. Sokat bújom a netet is, persze nem elsősorban fotós csíziókért, hanem fotózással kapcsolatos témákért ide a Magazinba, illetve egyes PhotoShop tutorialokat hogyan lehet egyszerűen, egy kattintással megvalósítani. Rengeteg oaPIX eszközt PhotoShop tutorial ihletett.


OA: Szerepelt e már fotód kiállításon?

OAAdmin: Igen, az OA virtuális fotókiállításán. :) Offline kiállításon nem szerepeltek a képeim.


OA: A hétköznapokban milyen munkakörben dolgozol?

OAAdmin: Ahogy feljebb is írtam már, az Országalbum és az oaPIX fejlesztése a feladatom.


OA: Milyen emlékezetes fotós sztorit hoztál nekünk?

OAAdmin: Egy madarat szerettem volna lefotózni, ami egy kis tó közepén úszkált a vízen. Annyira figyeltem a madárra, hogy belecsúsztam a vízbe, majdnem a kamera is beleesett, a lábam viszont jó vizes lett. A madarat persze nem sikerült lekapni, hiszen megijedt a csobbanástól és felrepült.


OA: Szerinted mi a jó az Országalbumban?

OAAdmin: Szerintem minden. :) Még nagyon sok tervünk van. Sok dologgal már régóta késünk (pontozás átalakítása, hét képe, világalbum), de amint már jeleztem, egyedül vagyok a két rendszer fejlesztésére, több más dolog mellett.


OA: Miért választottad ezeket a képeket, mit tudsz mesélni róluk, a keletkezésük körülményeiről?

OAAdmin: Természetesen oaPIX-szel készült képeket hoztam, ráadásul ezek nem is saját fotókból készültek, viszont mondhatni ezek tetszenek a legjobban az oaPIX eszközök tesztelése közben készült képekből utóbbi időben. A címkép is egy ilyen kép és az alábbi néhány kép is. Elnézést kérek, hogy háromnál több képet hoztam, de nehéz volt a választás, túl sok a kedvenc... :)

A címkép a Fauvism eszközzel készült. Ez volt az az eszköz, amiből háromféle verziót is készítettünk, de mindhármat félretettük, mert nem tetszett az eredmény, nem volt igazán "fauvista" jellegű. Aztán negyedszer is nekiálltunk, és végre sikerült.


A következő kép a WaterSketch eszközzel készült egy virágos képből, nem kaptam szikrát, amikor megláttam az eredményt. Mintha önálló életet élne a program és saját "kezébe" venné az ecsetet, annyira nem hasonlít a végeredmény az eredetihez és mégis annyira kifejező és egyszerű.A LoudPaint eszköz fantasztikus, megtévesztően hasonlít az eredmény egy "igazi" festményre.


A Monetize eszköz kedvenc variánsával készült kép következik, ez a stílus nagyon hasonlít Monet egy korszakában készült képekre. Persze a témaválasztás is szükséges a megtévesztéshez... :)A NeoCubism eszköz az egyik kedvencem, ennek is számos variációja (alapbeállítása) van, de úgy gondolom, ez a variáns hordozza magában a (neo)kubizmus legfőbb jegyeit.A toGallery eszköz beállításaiból talán ez tetszik a legjobban, a sejtelmessége, és az abszolút igazinak ható ecsetvonásai miatt. A hölgy fotójára is szükség volt természetesen, más fotóból lehet, hogy más beállítás hozza ki a legjobbat.Az AbstractFactory a másik kedvenc oaPIX eszközöm. Volt hogy minden paramétert véletlenszerűre állítottam és csak indítottam újra és újra az eszközt (ugyanabból a képből), és mindig más eredményt kaptam és majdnem minden képet elmentettem. Ez a kedvenc képem, ami ezzel az eszközzel készült..A ChineDraw eszköz egyik jellemző variációja, persze stílusosan választva az "alapot". :)Utoljára hagytam a SmudgePaint eszközzel készült egyik kedvenc képemet. A SmudgePaint egyszerűségével sok esetben a leghatásosabb eredményt hozza, persze fontos a kiindulási alap is, mint a legtöbb festő/grafikai átalakítás esetén. Ennél a képnél azt hiszem, telitalálat volt az eszközválasztás, olajfestmény jelleget kapott a kép.


Üdv minden OA tagnak és látogatónak: OAAdmin (Norbi)

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud

 oaadmin OA Pro 2021-11-02 14:32:27 | 14.
Kedves Szatyi!
Nagyon szepen koszonom a kedves szavaidat!
Udv
 szatyi OA Pro 2021-10-29 07:49:43 | 13.
Kedves Norbi!
Örömmel olvastam a riportot, jó, hogy így is megismerhetünk. Jó egészséget a fejlesztésekhez, sok türelmet hozzánk. Szeretettel üdvözöllek: Szatyi
 oaadmin OA Pro 2021-10-21 20:36:29 | 12.
Kedves Ladybug!
Neked is nagyon köszönöm a kedves szavakat. Igyekszem a továbbiakban is megugrani a & #034;lécet& #034;.  
Üdv
 ladybug68 OA Pro 2021-10-18 21:12:58 | 11.
Kedves Norbi! Köszönöm szépen én is a bemutatkozást és azt a kitartó munkát, ami egy ilyen oldal fenntartásához elengedhetetlenül szükséges! A továbbiakban is kívánok Neked ehhez sok erőt, kitartást és persze csodás fotókat!
Üdv.!
Kati
 oaadmin OA Pro 2021-09-30 10:08:06 | 10.
Kedves Béla!
Köszönöm Neked is!
Üdv
 Balla Béla OA Pro 2021-09-29 15:12:05 | 9.
Azt hiszem jót tett az oldalnak, hogy mindnyájan megismerhettünk. Örülök, hogy azzal foglalkozol amihez kedved van, és azt - szerintem - jól csinálod. Kíváncsian várom az OAPIX újdonságokat.
 oaadmin OA Pro 2021-09-29 13:22:26 | 8.
Kedves Tamás!
Köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy tetszett a riport és a képek!
Üdv
 oaadmin OA Pro 2021-09-29 13:20:57 | 7.
Kedves Ágnes!
Nagyon köszönöm! További jó időtöltést kívánok az oldalon!
Üdv
 nerion OA Pro 2021-09-28 13:53:25 | 6.
Kedves Norbi!
Szintén tetszett a riport, és a bemutatott feldolgozások is. Kedvencem a hetedik  
További sikeres munkát kívánok!
Üdv.
Tamás
 agnes56 OA Pro 2021-09-28 11:19:04 | 5.
Kedves OAAdmin! Köszönöm szépen a bemutatkozást, még, ha & #034;virtuálisan& #034; is! Tetszett a riport!   Két éve lesz, hogy fellátogattam erre az oldalra, s itt ragadtam. Örülök neki! Köszönöm az eddigi munkádat. A továbbiakhoz kitartást, türelmet kívánok, mindehhez pedig jó egészséget! Üdvözlettel, agnes56
 oaadmin OA Pro 2021-09-28 10:42:50 | 4.
Kedves Lyz!
Köszönöm szépen! További jó időtöltést kívánok Neked (is) az oldalon és a képszerkesztővel. Tényleg hamarosan jön az új, de mindig változik a dolog és tolódik a bemutató, de remélhetően hamarosan lecsillapodik a káosznak tűnő halmaz és a célegyenesbe érünk.
Üdv: OAAdmin
 oaadmin OA Pro 2021-09-28 10:40:12 | 3.
Kedves Jani!
Köszönöm szépen. Igen, némi megszállottság, de főleg kitartás szükséges ehhez a & #034;szakmához& #034;.
Az, hogy hány éves vagy, az csak egy szám. Az a fontos, mit érzel belül, hát nem ennyit!   Talán ez sugároz ki olyan dolgokat, amiből fiatalabbnak gondoltál.
Üdv: OAAdmin
 lYZ OA Pro 2021-09-28 08:49:56 | 2.
Kösz szépen a bemutatkozást, számomra öröm volt, amikor néhány éve rátaláltam erre az oldalra.
További jó munkát és sok türelmet kívánok!
Üdv. Lyz
 Jani 85 OA Pro 2021-09-28 06:20:46 | 1.
Helló Admin!

Nagyon tetszett az a riport!
Végre egy kicsi & #034;bepillantást& #034; nyerhettünk ki is van a háttérben,kit rejt a maszk  
Amennyi nekem lejött a riportból,az talán annyi,hogy egy megszállott vagy  
Mivel egyedül vagy mindenre,több türelem kell az oldalhoz!
A madaras sztori kifejezetten mókás volt  
Valahogy fiatalabbnak gondoltalak!Micsoda bók ugye?  

Üdv,Jani