Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Hogyan készíts barkács mozaik-kamerát szívószálakból?


2021-09-26 10:54:16 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 287 |

A Fotodiox hat és fél perces videójában Sean Anderson fotós bemutatja, hogyan használt több mint ezer mini szívószálat egy „szalma kamera” létrehozására, amely mozaik típusú képeket képes rögzíteni. Pontosabban egy kamera előtétet hozott létre, melyet egy fényképezőgép elé helyez egy papírdobozon keresztül.

Anderson szerint az ötletet eredetileg egy 2017 -es PetaPixel cikk ihlette, ahol a szíváshoz szívószálakból és fóliából készült barkácskamerát használtak a képek rögzítéséhez. Miután meglátta ezt a projektet, Seannek két felmerülő kérdése maradt: 1) Lehet-e kisebbíteni a kamerát? és 2) Át lehet alakítani a szalma kamerát digitálisra?

Bár Anderson szerint ez a fényképezőgép -konstrukció az egyik legegyszerűbb barkácsterv volt, amit valaha csinált, de végül is majdnem a legtöbb időt vett igénybe. Pontosan meg kellett mérnie 1000 szívószálat, majd egyenként három darabra kellett vágnia (összesen 3000 szívószáldarabot), hogy pontosan illeszkedjenek a tartályba. Ez az egész folyamat önmagában több napot vett igénybe.

Miután az összes szívószálat szorosan a tartályba tette, Anderson felfedezett egy kis problémát azzal kapcsolatban, hogyan „jelennek meg” a képek, amit digitális fényképezőgéppel készítenek ezen keresztül. Ahhoz, hogy a teljes képet láthassa, nagy távolságra kellett elmozdítania a rendszert a „szalma kamerától”. Ennek kijavításához egy fóliát tett a szívószálakra, hogy minden fénypontot az „elemre” fókuszáljon, lehetővé téve, hogy sokkal közelebb vigye a kamerát. Ezután kartondobozt adott az előtéthez annak érdekében, hogy tovább irányítsa és kiküszöbölje a visszaverődéseket és a vakító fényeket.

A rendszer tesztelése közben Anderson felfedezte, hogy a fényképezendő alanyoknak hihetetlenül közel kell lenniük a szívószálakhoz, különben a kép nem lesz felismerhető. Ez azt jelenti, hogy a képekhez sok további megvilágításra is szükség lesz, ezért azoknak, akik maguk tervezik a konstrukció kipróbálását, feltétlenül tartsák ezt szem előtt. Azt mondja, hacsak nem nagyítja fel, a rendszer a legkisebb tárgyak csendéletként való fényképezésére használható legjobban. Mindenesetre az eredmények szórakoztatóak és egyedülállóak lettek (a címkép is ezzel a "kamerával" készült).
Ha viszont nem szeretnél napokat tölteni ilyen barkács kamera elkészítésével, de hasonló eredményt szeretnél, akkor használd az oaPIX online művész eszköztár Hexapixel eszközét (mi a pixelméretet 20-ra állítottuk a 720p-s képen). Ha abszolút hű szeretnél lenni a "szalmakamera" tárgyközeliségével, akkor a Hexapixel előtt futtasd a Vignette2 szűrőt (mi is ezt tettük). Végül pedig, ha hangsúlyozni szeretnéd a "szívószálak" közötti (kicsit szabálytalan) sötét részeket, utolsó lépésként futtasd az Edgecol effektet maximális erősséggel (ezt is láthatod az alábbi képen):-------------------

Alapcikk forrása: petapixel

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud