Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

7+2 tanács ahhoz, hogy az utazásról ne törlendő képekkel menj haza


2020-08-20 09:41:32 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 642 |

Fontos, hogy az utazásodat ne kötelező fotóstúraként éld meg. Ahhoz, hogy ne törlendő képekkel legyen tele a géped memóriakártyája az utazás végén, fogadd meg néhány egyszerű tanácsunkat.


1. Ismerd meg az eszközeidet!

Ne az utazás alatt próbáld megismerni az új fényképezőgéped, a használati utasítás birtokában (de a régit sem, és biztos vannak benne számodra még ismeretlen, ám hasznos funkciók). Hiába van nálad az utasítás, nem fogod megtanulni esténként (sem), tehát inkább otthon, az utazás előtt tedd meg ezt. De ne csak elméletben tanuld meg, gyakorolj is. Az utazásra pedig ne vidd magaddal az utasítást.


Tanuld meg a memóriakártya cseréjét, a töltést, az állvány és a vaku használatát (ha szeretnél ilyen fotókat is). Tanuld meg a lencsék cseréjét, ha tükrös, vagy MILC géped van. Ez váljon rutinszerűvé addigra, mikor elutazol.


2. Érdeklődj, de ne tervezd túl!

Mindig ismerkedj online azzal, ahová mész. Tudod, a Google a barátod, a térkép, a látnivalók mind-mind fenn vannak a neten.


Azonban ne tervezz túl mindent, mert az megöli az utazás varázsát.


3. Ne aludj sokáig!

Ha korán ébredsz utazásod reggelein, nem baj, persze ébresztőt nem muszáj beállítanod, azért pihend is ki magad, végtére is miért indultál el?

Viszont egy korai ébredés után ne feküdj vissza! Csodáld meg a napkeltét, tegyél egy könnyű sétát fényképezőgéped - és ha nem egyedül utazol, a partnered - társaságában. A korai - és késői - fények teljesen mások, mint a nappali csúcsfények, vagy a borult szürkék, persze mindegyik adhat meglepetést.4. Ne céltalanul fotózz!

Ne a fotókészítés legyen a téma, hanem a jó téma legyen a fotón! Azaz ne csak kattintgass, hogy "minden meglegyen", hanem várd ki a pillanatot. Ha mindent akarsz, a végére semmi jó sem marad, és ráadásul az utazást sem fogod élvezni, hidd el.

Nem véletlenül hívják a jó fotót kompozíciónak! Komponálj, mint egy zeneszerző, Te mondod meg, mi hogyan legyen a saját képeden, hogy minden "hang" a helyére kerüljön!

Használj vezérvonalakat, azaz a fotódról ne kifelé nézzen, hanem vezesse a szemet valahová. Egy kanyargós út kisebb épülettel sok esetben izgalmasabb, mint a nagy épület maga.


Ha csak nem a távoli tájkép a témád, vagy emberi építményeket fotózol, akkor nem hagyhatod le az embert, még ha mellékszereplő is lesz. Ha pedig a főtémád az ember, egészében, vagy portréként, akkor egy történetet mesélhetsz el a fotóddal.


5. Használd a lábaidat!

Az egyik legfontosabb dolog a türelem. Várd ki a pillanatot, és használd a lábaidat (néha azért jól jön a zoom is, de általában csak kizársz a képből fontos részleteket). Akkor kattints, amikor a legjobbak a fények, kiválasztottad a jó pontot és jó a perspektíva, nem lesznek zavaró elemek a képen. 


Lehetőleg a nap a hátad mögött legyen, kivéve, ha a napsugarak leképezése a célod. Sok esetben ehhez is kell tenned pár lépést. :)


6. Fontosabb a minőség, mint a mennyiség!

Nem a képek száma, hanem a képek minősége a fontos. Menj távolabb, vagy menj közelebb, ha kell, de ha fotózol, akkor ne kelljen majd törölni a nyolcvan százalékát a képeknek. Mindig keresd meg az ideális pozíciót!

Készíthetsz több szemszögből és fókusszal is képeket, de ha így jársz el, időnként azért válogass. Ha laptop is van nálad, ide át is töltheted a képeket, ha fogyóban van a szabad tárhely a memóriakártyá(ko)n, ráadásul könnyebben válogathatsz, mind a géped pici képernyőjén.

Tehát: ÉLD IS MEG, NE CSAK FOTÓZD! :)7. Tudj cserélni!

Persze itt most nem a pólókra, vagy alsóneműre gondolunk, bár az sem elhanyagolható, ha bekészítesz belőlük a táskába. :)

Tehát ne csak egy akkuval, vagy egy memóriakártyával indulj útnak, hanem legalább kettő-kettővel, és gondoskodj az akku(k) töltéséről esténként. A telefonod pedig mindig legyen nálad, hátha lemaradnál egy jó témáról.


+1. Dolgozd fel!

Ha a géped tudja a RAW-ot (amit a lencse lát, mindenféle gépben való feldolgozás nélküli kép), és a tárhelyed is "támogatja" ezt (a RAW képeknek nagy a tárigénye), akkor fotózz RAW-ban, vagy RAW+JPG-ben. Tudod, a minőség fontosabb a mennyiségnél és a tárhelyed is meghálálja ezt, lesz helye a RAW képeknek és videóknak (is)! A RAW formátumban pedig rendszerint több "erő" van, mint egy feldolgozott JPG-ben, jobban bírják a feldolgozást és a "csúszkákat"! :)

Fontos, hogy ne hagyd változatlanul a képeidet, persze azért őrizd meg az legjobb eredetiket is. Nagyon kevés kép lesz olyan, amivel nem kell semmit sem tenni.

Legalább vágd meg a képeidet, mert biztos akad egy kis felesleges szél, vagy zavaró elem, ami egy egyszerű vágással eltüntethető és nem veszi el a figyelmet a kép fő témájáról. Ha a fotózásnál nem is alkalmaztad az aranymetszést (három részre osztod vízszintesen és függőlegesen a képed és valamelyik metszéspontba helyezed a főtémát), akkor a vágásnál még megteheted, nem kell minden tárgynak, épületnek, stb. a kép közepén lenni.

Néha egy színszűrő, vagy némi effekt pedig csodákat művelhet a képeiddel, de azért ne vidd túlzásba!


Az oaPIX képszerkesztőnk a barátod lehet a feldolgozásban, a vágásban, a szűrőzésben, effektezésben, a hamarosan megjelenő új verzió pedig jónéhány masinagyártó RAW formátumát is képes lesz betölteni. Ha művészi ambíciókra vágysz, az oaPIX előszeretettel varázsol festményeket, grafikákat is fotóidból, némelyik fotó kifejezetten igényli, hogy digitális alkotás legyen belőle, ezáltal jobban kijön a kép lényege, mondanivalója.


+2. Töltsd fel az Országalbumra!

Talán ez a legfontosabb! :) Az oaPIX applikációból közvetlenül is feltöltheted szerkesztett képeidet.


Képek forrása: Pixabay

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud