Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Kezdő fotós útmutató A-Z-ig - 6., befejező rész


2019-08-18 11:23:15 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 420 |

A fotózás lehetővé teszi, hogy a világot új módon láthasd: amikor megpróbálod keretbe tenni a témát, észre fogod venni, hogy mindent észlelsz a körülötted lévő világról. Ez az útmutató bemutatja Neked ezt a népszerű hobbit, megismerkedve mind a gyakorlati, mind a kreatív oldallal. Az eredeti angol útmutató szerzője Jo, egy önképzett fotós Ohio-ból. Mindig is szenvedélye volt a festői, vadvilági felvételek rögzítése… és egy kis asztrofotózást is dobott a keverékbe...

A cikksorozatunk befejező részében a speciális fotós területekkel fogunk foglalkozni.


Most, hogy megismerted az új fényképezőgép használatának és a fényképek készítésének alapjait, ideje beszélgetni a specialitásokról. Itt található néhány tipp a tájak, a vadon élő állatok és egyéb képek javításához.


Táj fotózás

Mindenki szereti a jó hegyi panorámát. Ha lelkes természetjáró vagy természet szerelmese vagy, akkor biztosan élvezni fogod a tájfotókat.

Tervezd meg tájképfotódat. Döntsd el, hová mész, és mely napszakban nyújtja a legjobb fényt (gyakran az aranyóra). Nézd meg az előrejelzést. A tervezés sokban hozzájárul a legjobb képek készítéséhez.

Vigyél állványt. Ez a legjobb módja annak, hogy a fényképezőgépet biztos helyzetben tartsd. Ez különösen akkor fontos, ha hosszú expozíciós képeket készítesz (lassú záridő), például a tenger hullámok enyhe mozgásának rögzítéséhez.

Általában mélyebb mélységélességet kíván a tájfotózás, hogy a kép nagy része vagy egésze fókuszban legyen.


Vadon élő állatok fényképezése

A vadon élő állatok fényképezése a személyes kedvencem. Hihetetlenül különleges dolog van abban, hogy bepillantást nyerj a Serengeti gepárd vagy a Denali grizzly medve életébe.

Legyél türelmes. Nem tudod előre, hogy a vadon élő állatok mit fognak csinálni egy adott pillanatban, tehát adott esetben sokáig kell várnod, hogy elkaphasd őket valami aranyos vagy érdekes helyzetben.

A vadon élő állatok gyakran bájosak, és távol élnek az embertől. Ezért a legjobb eredmény elérése érdekében érdemes befektetned egy jó teleobjektívbe. A lencse mérete a fotózni kívánt állat típusától függ - minél szégyenlősebb az állat, annál hosszabb lencsére van szüksége.

Fontold meg néhány új fajta bevezetését a felvételek típusaiba. A hosszú lencsék jók közeli felvételek készítéséhez és az állat személyiségének megértéséhez, de a széles látószögű felvételek, amelyek megmutatják az állatok környezetét, ugyanolyan érdekesek lehetnek.

Használd a sorozatfelvételi módot, ha a fényképezőgép rendelkezik ezzel. A sorozatfelvétel mód lehetővé teszi, hogy sorozatban fényképeket készíts gyors egymás után. Lehet, hogy például nézel néhány oroszlán kölyköt. Nehéz tökéletesen elkapni a legdrámaibb mozgásaikat, de a sorozatfelvétel mód biztosítja, hogy ne maradj le semmiről.

További tanácsokért nézze meg a vadon élő állatok fényképezésére szolgáló legjobb fényképezőgép útmutatóját.


Portré fotózás

A jó portrék készítése bonyolult lehet, de a fényképezés olyan bevált formája, hogy az interneten könnyen találsz tanácsokat és útmutatásokat. A következő tanácsom van:

Ha a szemkontaktuson kívül valami mást tesz a fotóalany, a kép sokkal jobbá válhat. Ahelyett, hogy a téma mindig egyenesen a lencsére nézzen, próbálj meg valami mást elkapni a fényképezőgéppel.

A megvilágítás változásai egy másik nagyszerű módja annak, hogy variációkat hozz létre a hagyományos portréban. Az olyan technikák, mint az oldalsó vagy háttérvilágítás, érdekesebbé tehetik a portrét, mint a hagyományos felvétel.

Próbálj meg őszinte felvételeket készíteni a beállított portrék mellett. A őszinte emberek gyakran lehetővé teszik az alany személyiségének, hogy jobban ragyogjon, mint egy beállított környezetben.


Asztrofotózás

A fényképezésnek ez a lenyűgöző formája képeket készít az éjszakai égboltról, a csillogó csillagoktól a Tejút és a Hold között.

Állítsd a fényképezőgépet kézi fókuszálásra. Az automata nem igazán megfelelő asztrofotózás céljából. Állítsd a fókuszt „végtelenre”, mivel messze fényképezel. Ez az útmutató végigvezeti a folyamatot, amely a fényképezőgép típusától függően változhat.

Tudj meg többet a fehéregyensúlyról. Be kell állítanod a fényképezőgép fehéregyensúlyát. Ez megváltoztatja az ég színét a képen. A fényképezőgép valószínűleg automatikus fehéregyensúly-beállítást fog beállítani. Asztofotóhoz azonban próbálj átváltani egy „nyári” vagy „napos” fehéregyensúly beállításra, vagy kézzel állítsd be a testreszabott fehéregyensúlyt. Mielőtt éjszaka elindulnál, derítsd ki, hogyan működik ez a fényképezőgépen.

Készítsd a fényképeket RAW formátumban, nem JPG formátumban. A RAW fájlok több helyet foglalnak el, de ez azért van, mert sokkal több információt tartalmaznak. Ha jelentős módosításokat tervezel Photoshopban vagy Lightroomban, akkor a RAW fájlformátum előnyösebb.


Utómunka

Miután elkészítetted a fényképeidet, még mindig sok a teendő annak érdekében, hogy a népszerű programok, például a Photoshop vagy a Lightroom segítségével tökéletesen finomítsd őket.

Sokat lehet mondani az utófeldolgozásról, amely megérdemel a külön cikket, ezért itt csak néhány alapvető tudnivalót tárgyalok.

Először is, mit tehet az utófeldolgozás?

  • Készíthetsz hűvös effektusokat (például litográfia vagy digitális cianotipus).
  • Eltávolíthatsz idegen tárgyakat, amelyek elvonják a fő témáról a figyelmet.
  • Az expozíció kiegyensúlyozhatod, a megfelelő színt, a kontrasztot beállíthatod, a képet világosabbá teheted.
  • Élesítheted a képet.
  • Csökkentheted a zajt.
  • stb.
  • Vághatod a képeidet (hogy kiegyensúlyozottabbá váljanak, jobban összpontosítsanak a témára, a fotókompozíciót igazíthatod a harmadszabályhoz - aranymetszés - stb.)

Mint láthatod, hatalmas mennyiségű információ található a neten, és hatalmas számú változtatást is végrehajthatsz a fényképeken az utófeldolgozási szakaszban. Válassz egy fotószerkesztő szoftvert, majd kísérletezz azzal, és megismerd annak működését.

Néhány általános módosítás, amelyet a fotóimon alkalmazok: vágás a jobb egyensúly érdekében; fényerő / kontraszt kis mértékű növelése; árnyékok és fények beállítása; a horizont vízszintesre állítása.

(a szerkesztő megjegyzése: használhatod képeid javítására az oaPIX online képszerkesztőnket is, mint pl. vágás, expozíció korrekció, színezés, zajcsökkentés, élesítés, stb. de akár kreatív effekteket is alkalmazhatsz, vagy akár grafikává, festménnyé is alakíthatod a képeidet, millió lehetőség áll rendelkezésedre, egyszerű módon, INGYEN!)


Következtetés

A fényképezés egyszerűnek tűnhet - és minden bizonnyal lehet is! Sok ember szívesen készít néhány gyors képet a vakációról, vagy dokumentálja életének fontos pillanatait és eseményeit.

Ha azonban érdekel, hogy a fényképezési képességeidet a következő szintre vidd, akkor valóban hosszú lehet a döntések sorozata: Milyen típusú fényképezőgépet válassz? Melyik konkrét modell? Mit akarsz fényképezni? Hogyan lehet ez a legjobb?

Remélem, hogy ez az útmutató hasznos volt, amikor belekezdesz ebbe a hobbiba. Különösen azt remélem, hogy tisztáztam néhány általános zavart a DSLR fényképezőgépek működéséről és a különféle lencsék felhasználásáról. De legfőképpen remélem, hogy izgatottan érkezel majd meg, és próbálgathatsz - ez a leghatékonyabb módszer a műszaki ismeretek tökéletesítésére és a kreatív elképzelés kifejezésére.Forrás: hobbyhelp

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud