Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Kezdő fotós útmutató A-Z-ig - 5. rész


2019-07-13 18:00:37 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 374 |

A fotózás lehetővé teszi, hogy a világot új módon láthasd: amikor megpróbálod keretbe tenni a témát, észre fogod venni, hogy mindent észlelsz a körülötted lévő világról. Ez az útmutató bemutatja Neked ezt a népszerű hobbit, megismerkedve mind a gyakorlati, mind a kreatív oldallal. Az eredeti angol útmutató szerzője Jo, egy önképzett fotós Ohio-ból. Mindig is szenvedélye volt a festői, vadvilági felvételek rögzítése… és egy kis asztrofotózást is dobott a keverékbe...

Objektívek

A DSLR-ek egyik szórakoztató területe a cserélhető objektívek, így biztosítva az optimális lencsét minden alkalommal. Íme néhány lencsetípus, amellyel találkozhatsz vagy megszerezhetsz a fotózás hobbi folytatása során:


Kit objektív

A kit objektív a belépő szint, az általános célú objektív, amelyet gyakran a fényképezőgép vázzal együtt kapsz. A kit lencsék tökéletesen megfelelnek a kiinduláshoz. Ezek azonban általában nem szuper minőségűek, így sok fotós úgy dönt, hogy másikra vált, vagy kiegészíti a kit objektívet.


Széles látószögű objektív

A széles látószögű objektívek lehetővé teszik, hogy a fotósok a jelenet nagyobb részét rögzítsék. Különösen hasznosak a tájkép és az építészeti fotózás terén.


Fix lencse

A fix objektívek fókusztávolsága nem módosítható. Ez azt jelenti, hogy nem lehet valamit nagyítani.


Miért is vennél fix objektívet, ha a zoom objektívek nagyobb változatosságot és kényelmet biztosítanak? Azért, mert a fix objektívek gyakran jobb minőségű optikával és nagyobb rekesznyílással rendelkeznek. Plusz, ezek általában könnyebbek és kompaktabbak.


A hátránya a sokoldalúság elvesztése, valamint az, hogy sokféle objektívre lehet majd szükséged.


Tele / zoom objektív

A zoom lencsék rendkívül népszerűek, mivel nagyobb rugalmasságot biztosítanak, ugyanis lehetővé teszik a fókusztávolság módosítását. Egyszerűen fogalmazva, lehetővé teszik, hogy a távolabbi objektumokhoz nagyíthass. Különböző tartományokkal és képességekkel rendelkeznek.


Ha például egy szafarin veszel részt, akkor egy zoom objektív hasznos lesz. Előfordulhat, hogy egy leopárdot látsz akár több száz méterre egy fa ágán, de erős nagyítás nélkül csak egy kis foltot látsz majd belőle.


A zoom objektív jól fog szolgálni, ha teljes rugalmasságot szeretnél, és nem érzed olyan fontosnak a lencsék cseréjét.


Makró objektív

A fényképezőgép potenciálisan makró beállítással rendelkezik, de a makró objektív ezt a lépést még jobban meglépi, így még jobb, bonyolultabb közeli képeket készíthetsz. Ha szereted a növények, rovarok vagy apró tárgyak részleteit fotózni, akkor makró objektívre lesz szükséged.


Jó fotók készítése

Mi teszi a jó fotót? Fantasztikus? Meg tudod határozni? Gondolj olyan fényképekre, amelyeket még évekkel később is emlékszel, fényképekre, amelyek inspiráltak, megmozgattak vagy amelyek nagyon tetszettek Neked. Meg tudod magyarázni, hogy miért tetszett neked annyira?

Nehéz pontosan meghatározni, hogy miért jó a jó fotó. Ebben a részben a minőségi fényképezést bontom le elemekre. Általánosságban elmondható, hogy ezek az elemek a következők:


 • A fotó tárgya: Lehet, hogy egy épületet, egy hegyet, egy személyt, állatot fényképezel… a lehetőségek végtelenek. Ha a téma érdekes és lenyűgöző, ez jó út a jó fénykép elkészítéséhez.
 • Fényképösszetétel: Ez a kifejezés magába foglalja, hogy a fényképen lévő elemek hogyan kerülnek elrendezésre. Hány elemet vagy tárgyat tartalmaz? Hol találhatók, mind egymáshoz képest, mind a fénykép keretéhez? A fotó kiegyensúlyozott?
 • Fény: A fény a különbség egy vidám, titokzatos tájkép és egy meleg és hívó kép között. A fény adja a fotók hangulatát, érzelmét és karakterét. A fény lehet fényes és közvetlen, puha és szétszórt. Nincs egyetlen „jobb” formája a fénynek; minden attól függ, hogy mit szeretnél rögzíteni és közvetíteni a képpel.
 • Szín: A szín a fényhez kapcsolódik, mivel a fényerő különbségei befolyásolhatják a színek észlelését. Mint a fény, a szín befolyásolja a kép hangulatát. A fényképed békés és nyugodt, vagy merész és energikus? Boldog vagy szomorú? ...és akkor természetesen ott van még a fekete-fehér fotózás is.
 • Történetet mesél vagy narratív: Gyakran előfordul, hogy egy érdekes fotó nem pusztán csak esztétikailag kellemes kép. Ehelyett történetet mond, kérdez, vagy arra kéri a nézőt, hogy mélyebbre menjen. A fény és a szín hasonlóan a narratív jelenléthez a képpel érzelmeket idézhet elő és hatással lehet a nézőkre.

Most részletesebben megvitatom mind az öt elemet.


A fotó tárgya

A fénykép tárgya az a fő személy vagy dolog, aki benne van. Például fényképezhet a barátodat, egy macskát, egy hegyet, egy házat, egy utcát és így tovább.

Szinte minden téma érdekes lehet. Egy jó fotó gyakran új szemléletű pillantást vet egy látszólag unalmas vagy hétköznapi tárgyra.

Tehát két fő szempont van itt:

 • Mi a téma?
 • Hogyan választod meg a témát?

A kreatív döntések nagy hatással vannak a végtermékre. Ezek a kompozíció, a világítás, a szín és a történet választásai különbséget tesznek a tisztességes fotó és a lenyűgöző között.


Összetétel

Milyen összetételű elemeket érdemes figyelembe venni egy fénykép beállításakor? A fotóösszetételre nincsenek kemény és gyors szabályok, de tényezőket kell figyelembe venni. Ezek közé tartoznak a következők:

 • Látványosság. Van valami a képen, amely azonnal felhívja a szemet, vagy kiemelkedik a képből?
 • Vonalak. Az egyenes, hajlított, törött vagy ívelt vonalak vezetik a néző szemeit.
 • Alakzatok. A háromszögek, a gyémántok és a piramis formák vizuálisan vonzó képeket készítenek. Miután készítettél néhány fényképet, azonosítsd a főbb alakzatokat. Melyik tetszik a legjobban?
 • Textúrák és minták. Ezek az elemek vizuálisan érdekesebbé teszik a képet.
 • Keret. Hogyan választod ki a fénykép témáját? Mit tartalmaz a kép a határain belül, és mit zár ki?
 • Tér. A közeli fotó, amely tele van a témával, nagyon különbözik a kicsinyített fotótól, amely sok negatív helyet tartalmaz, még akkor is, ha a fényképek ugyanarról a témáról készültek. Néha a téma szeretné „kitölteni a keretet”, és néha negatív helyet szeretne használni, hogy előnyösebb legyen!
 • Szimmetria. A szimmetria vagy annak hiánya feltűnő képet eredményezhet.

Hármas szabály (aranymetszés)

A fotóösszetételnél talán már hallottál a „hármas szabályról”, egy közös iránymutatásról, amelyet sok fotós hasznosnak talál a képek elkészítésekor.

Képzelj el egy rácsot a fényképed felett, két függőleges vonallal és két vízszintes vonallal. Próbáld meg elhelyezni a főbb elemeket a fényképen ezekre a sorokra vagy a metszéspontokra.

A hármas szabály (aranymetszés) alkalmazása aszimmetrikus fényképeket eredményez, mivel ahelyett, hogy a nagy tárgyakat közvetlenül a kép közepére helyeznéd, azokat a rácsvonalak mentén helyezed el.

Ez a „szabály” azonban nincs kőbe vésve, ezért alkalmazd akkor, amikor igazán jónak látod az eredményt.


Fény

A világítás rendkívül fontos a fotózásban. A megvilágítási lehetőségek és körülmények gyakran meghatározzák a kép általános hangulatát.

Sokan szeretnek fotózni az „arany óra” alatt, a napkelte és napnyugta körül, amikor a nap puha, meleg, arany fényt kínál. Ez a napszak népszerű a portréfotózásban is.

A természetes fényben történő felvétel néhány dolgot véletlenszerűen hagy, mivel nem tudodja irányítani a napot vagy az időjárást. Azonban, amikor minden együtt van, a hatások mágikusak. Találhatsz egy sötét égboltot, drámai felhővel, ködös rózsaszín napkeltét, vagy egy ködbe burkolózott tavat - a megfelelő megvilágítással nehéz rossz képet készíteni.

A direkt napfény megfelelő használata azonban bonyolult lehet. A portréfotózásban ez nem kívánatos árnyékokat hozhat létre az arcon. De világos, közvetlen napfény nagyszerű például az épületek fényképezéséhez.

A beltéri felvételeknek saját kihívásai vannak. Még a épület belsejében is élvezheted a természetes fényt, ha a megfelelő ablakokat választod. Ha lehetséges, kerüld a fényképezőgép vaku használatát, ami kissé kemény képeket eredményez. Magasabb ISO-t is használhatsz a beltéri fotózásnál.


Szín

A tudományos kutatások is igazolják, hogy a szín alakíthatja hangulatainkat és érzelmeinket. Tehát nem meglepő, hogy ez igaz a fotózásra is. A színnek lehetősége van arra, hogy egy adott légkört felidézzen, és érzelmi választ adjon.

Szánj rá egy kis időt, hogy megtanuld, hogyan használhatod hatékonyan a fotón a színeket. A meleg színek (piros, narancssárga és sárga) tipikusan elkapják a néző szemét, és energiát adnak a képeknek, míg a hűvös színek (zöld, kék és lila) gyakran nyugtatnak és kevésbé figyelemfelkeltőek. A meleg és hideg színek közötti kölcsönhatás növeli a kép iránti érdeklődést.


Sztori

Ha szereted a fotónaplót, akkor már nagyon jól ismered a fénykép teljesítményét, hogy mesél el egy történetet. Még egy egyszerű pillanatfelvétel is bonyolultabb narratívát sugallhat.

Sok módja van az elbeszélő elemek fotózáshoz való hozzáadásához. Például egy jelenet érdekes vagy figyelmen kívül hagyott részletére koncentrálva, létrehozhatsz egy fotósorozatot.A következő részben a speciális fotós területekkel fogunk foglalkozni.


Forrás: hobbyhelp

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud