Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Kezdő fotós útmutató A-Z-ig - 4. rész


2019-05-19 12:43:02 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 460 |

A fotózás lehetővé teszi, hogy a világot új módon láthasd: amikor megpróbálod keretbe tenni a témát, észre fogod venni, hogy mindent észlelsz a körülötted lévő világról. Ez az útmutató bemutatja Neked ezt a népszerű hobbit, megismerkedve mind a gyakorlati, mind a kreatív oldallal. Az eredeti angol útmutató szerzője Jo, egy önképzett fotós Ohio-ból. Mindig is szenvedélye volt a festői, vadvilági felvételek rögzítése… és egy kis asztrofotózást is dobott a keverékbe...

A mai részben a fotós alapfogalmakkal foglalkozunk.


A DSLR fényképezőgép jobb megértése

Sok új DSLR tulajdonos kezdetben ijesztőnek találja kameráját. Olyan sok gomb és beállítás van, és ezek használata nem egyértelmű. A fényképezőgéphez vaskos kézikönyvet kap, de az egésznek egyben történő elolvasása annyi információt ad, hogy nem javaslom egyben végigmenni rajta.

Szerencsére a kamera nem megy sehova. A DSLR-rel ismerkedhetsz minden alkalommal, amikor szükséged van rá. Ne feledd, hogy mindig beállíthatod az automatikus üzemmódot, és elkezdheted a fotózást!

Az útmutató ezen részében a DSLR használatának bemutatására törekszem. Megmagyarázok néhány közös terminológiát, mit jelent, és hogyan működik együtt egy kép létrehozásához. Ezen tanácsok többsége a tükör nélküli (MILC) kamerákra is vonatkozik.

Kezdjük el.


Rekesznyílás / Apertúra

Az apertúra lehetővé teszi, hogy a fény elérje a fényképezőgép képérzékelőjét. Az apertúra beállítható úgy, hogy több-kevesebb fény jusson be. Látni fogod a rekeszértéket, amelyet egy f-szám jelez (például f / 1.4, f / 2 vagy f / 8).

Az alacsonyabb f-szám nagyobb nyílást jelez, és fordítva. Tehát az f / 2 kamera rekesznyílása nagy mennyiségű fényt biztosít, míg az f / 16 kamera rekesznyílása meglehetősen kicsi, csak kis mennyiségű fényt biztosítva.

Az apertúra hatással van a mélységélességre is, ami azt jelenti, hogy a fényképe mennyi fókuszban van. Néhány fényképen a kevés fókuszált terület mellett lágy, elmosódott hátteret látsz, máson pedig több éles részt élesebb háttérrel együtt. Összefoglalva:

Nagy rekesznyílás esetén alacsonyabb f-stop szám mellett sekély mélységélességet, kis rekesz esetén magasabb f-stop szám mellett a kép nagyobb részén van fókuszált terület.


Zársebesség

A fényképezőgép retesze csak bizonyos ideig marad nyitva, amikor fénykép készít. Ebben az időtartamban, ami a zársebességnek nevezhető, a fény (a nyíláson keresztül) elér a digitális érzékelőig.

A rekesznyílás és a zársebesség ezért egymással összefügg; együtt határozzák meg a fény mennyiségét, amelynek az érzékelő ki van téve.

A zársebesség jellemzően egy másodperc töredéke. Például 1/500 vagy 1/2000. Az 1/500 zársebesség négyszerese az 1/2000 értéknek, és négyszer annyi fényt tesz lehetővé.

Ha minden más változó állandó, akkor a gyorsabb sebesség sötétebb képet eredményez. Lassabb sebességet használ a fényesebb kép készítéséhez. Mikor szeretnél gyors zársebességet? Ha egy mozgó objektumról éles állóképet szeretnél rögzíteni, például egy sportesemény fényképezésénél.


ISO

Az ISO befolyásolja a kép fényerejét is. A fényképezőgép fényérzékenységét méri. Alapvetően a magas ISO (például az ISO 6400) fényesebb képet ad, mint az alacsony ISO (például az ISO 400). Ugyanakkor a magasabb ISO-érték potenciálisan növeli a „zajt”, ami azt jelenti, hogy a képet szemcséssé teszi.

Mikor szeretnél alacsony ISO-t és mikor akarsz egy magas szintet?

Ha fényesen világít (például közvetlen napfényben), akkor a fényképezőgép képérzékelőjének nem kell szuper érzékenynek lennie. Rengeteg fény van, így még egy kevésbé érzékeny (alacsony ISO) beállítás is megvilágítja az érzékelőt, és fényes képet készít. Ennek az az előnye, hogy csökkenti a „zajt” is.

Ha gyenge megvilágítású területen vagy, akkor a fényképezőgép érzékelőjének érzékenyebbnek kell lennie, így a magasabb ISO-érték előnyösebb, bár növeli a zajt.

Az alacsony ISO-érték kívánatos, mivel jobb minőségű képet eredményez. De meg kell változtatni a fényviszonyokat. A szabadban kísérletezhetsz az ISO 200 és 800 közötti értékek beállításával, de próbálkozhatsz az 1600 és 3200 közötti tartományban is.


Mindezt együtt: Az expozíciós háromszög

Az apertúra, a zársebesség és az ISO együttesen az „expozíciós háromszög” néven ismert.

Ez a három elem - a háromszög három oldala: a rekesz és a zársebesség meghatározza, hogy mennyi fény lép be a fényképezőgépébe, míg az ISO meghatározza a fényképezőgép fényérzékenységét. Az expozíciós háromszög megértése a kulcs a DSLR megértéséhez.


Ezen elemek megváltoztatása megváltoztatja a kép expozícióját. Ha megváltoztatod, akkor érdemes a többieket is módosítani.

Ha például kis rekesznyílást szeretnél (kevésbé világos), akkor hosszabb zársebességet válassz, így több idő van a fény bejutásához. De mi van, ha kis rekesznyílásra van szükséged, de egyúttal gyors zársebességre? Ekkor növeld az ISO-t.

A magasabb ISO-nál kisebb rekesznyílással és / vagy gyorsabb zársebességgel lehet fényképezni, és még mindig jó expozíciót érhetsz el.

A kompromisszum azonban az, hogy a magas ISO nagyobb zajt eredményez. Tehát, ha alacsony ISO-val szeretnél fénykpezni, szükséged lesz valamilyen kombinációra: 1) jó fényviszonyok, 2) szélesebb rekesz és 3) lassabb zár sebesség.

Amikor megismerkedsz a három elemmel - apertúra, zársebesség és ISO - segíthet a fényképezőgép néhány módjának, különösen a rekesznyílás-prioritás (A vagy Av) és a zársebesség (S vagy Tv) üzemmódok kísérletezésében. Olvass tovább, hogy többet tudj meg ezekről és más módokról.


Módok


Az egyes márkák fényképezőgépein eltérhetnek a mód tárcsák, de az alapmódok azonosak. Zárójelben mindegyik üzemmódhoz közös rövidítéseket használok (például P programmód esetén).


Automatikus mód (A)

Amikor bekapcsolod a gépet, az automatikus üzemmód a legegyszerűbb, mivel a fényképezőgép a beérkező vizuális jelek alapján határozza meg az összes beállítást. Az Auto általában nagyon megbízható, ha jó képeket készítenél különböző helyzetekben, bár a tapasztalat és a fényképezőgép ismerete révén érdemes nagyobb ellenőrzést szerezni géped felett.


Kézi üzemmód (M)

A kézi üzemmód lényegében az automatikus ellenkezője. Ez teljes körű vezérlést biztosít a fényképezőgép beállításain, például a rekeszértéken, a zársebességen és az ISO-n.


Program mód (P)

Program üzemmódban a kamera meghatározza a rekesznyílást és a zársebességet. Ezután, ha manuálisan állítasz be egy ilyen változót, a kamera szükség esetén automatikusan megváltoztatja a másikat.


Apertúra prioritás mód (A vagy Av)

A rekesznyílás-prioritás módban a fényképezőgép rekeszét szabályozza, így nagyobb vagy kisebb lesz, ahogy szükséges. A kamera ennek megfelelően beállítja a zársebességet.


Shutter prioritás mód (S vagy Tv)

Ebben a módban szabályozza a zársebességet, miközben a fényképezőgép átveszi a rekesznyílás beállítását.


Jelenet módok

Valószínűleg ismered a jelenet módokat, akkor is, ha egyszerűbb digitális fényképezőgépet használtál eddig. Mindegyik egy adott „jelenetre” van beállítva, például éjszakai, sport, tájkép vagy portré. Ezek kényelmesek és könnyen kezelhetők, bár természetesen nem nyújtanak sok kézi beállítást.


Mérés

Az útmutatóban sokat beszéltem az expozícióról és a fényről. Most bemutatom egy újabb kapcsolódó koncepciót: mérés.

A fényképezőgépnek van módja a használni kívánt beállítások meghatározására. Hogyan teszi ezeket a meghatározásokat?

A DSLR fénymérője megméri a fény mennyiségét, hogy a helyes beállításokat alkalmazhassa a jó expozíció érdekében. Megpróbálja megmenteni a túlexponált vagy alul exponált fotót. Ez a folyamat automatikusan megtörténik, bár lehetőséged van manuálisan is vezérelni.

Valószínűleg már készítettél olyan fényképeket, amelyek vegyes fényt tartalmaznak - mondj egy sötét tárgyat egy fényes ég ellen. Kihívást jelenthet, hogy mind az objektum, mind az égbolt megfelelően jelenjen meg. Ha a kamerával az égre fókuszálsz, akkor maga az ég jól néz ki, de az objektum teljes árnyékban lesz. Míg ha az objektumra mérsz, akkor az jól néz ki, de az égbolt ki fog égni.

Szóval érdemes egy kicsit tanulni a mérésről. Számos különböző mérési mód létezik.


Értékelési (mátrix) mérési mód

Ez általában az alapértelmezett mérési mód. A fényképezőgép az egész jelenetről olvasást végez, és ennek megfelelően módosítja a kiegyensúlyozott fényt (árnyékok, középértékek és kiemelések) a kép egészében.


Középre súlyozott mérési mód

Ebben a módban a fényképezőgép a kép közepétől érkező fényolvasást támogatja. Lényegében a fényképezőgép kicsit kicsinyíti a képet, így a jelenet mintegy 60-80% -át veszi fel.


Részleges mérési mód

Ez az üzemmód egy kicsit pontosabb, és arra kéri a kamerát, hogy ismételten előnyben részesítse a jelenetközpontot, de egy kis részre fókuszálva (5-15% vagy az egész kép).


Spot metering mód

Ez az egyik legspecifikusabb és legpontosabb; a fényképezőgép csak a jelenet 1-5% -át kapja meg.

Mondjuk, hogy egy fényes tárgyat (mint egy csillagszórót) egy sötét éjszakai háttér előtt fényképezel, és azt szeretnéd, hogy a csillagszóró ragyogjon, miközben a háttér sötét maradjon. Ebben az esetben a csillagszórót megfelelően le lehet mérni, hogy a megfelelő expozíciót alkalmazhassa.


A következő részben a lencsékkel és a kompozícióval fogunk foglalkozni.


Forrás: hobbyhelp

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud