Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Kezdő fotós útmutató A-Z-ig - 3. rész


2019-04-10 17:31:48 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 463 |

A fotózás lehetővé teszi, hogy a világot új módon láthasd: amikor megpróbálod keretbe tenni a témát, észre fogod venni, hogy mindent észlelsz a körülötted lévő világról. Ez az útmutató bemutatja Neked ezt a népszerű hobbit, megismerkedve mind a gyakorlati, mind a kreatív oldallal. Az eredeti angol útmutató szerzője Jo, egy önképzett fotós Ohio-ból. Mindig is szenvedélye volt a festői, vadvilági felvételek rögzítése… és egy kis asztrofotózást is dobott a keverékbe...

Az első részben a bevezetőn túl általános tanácsokat kaptál a fényképezőgép kiválasztásával kapcsolatban. A második részben pedig megnéztük a tükörreflexes és tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek (MILC-ek), valamint a kompakt kamerák előnyeit-hátrányait. 

A harmadik részben megnézzük, melyik gépet válaszd, illetve kitérünk a mobilok kameráira is.


Kompakt digitális fényképezőgépet vagy egy DSLR-t válasszak?

Ez nagyon gyakori kérdés a fotósok között. Ha kényelmét szeretnél, válassz kompakt kamerát. Ha optimális fotóminőséget szeretnél, szerezz be egy DSLR-t, vagy MILC-et. Ideális esetben? Mindkettőt. Minden kamera típus alkalmas különböző helyzetekre. Kérdezd meg magadtól:

Mennyire fontos a képminőség? Kiváló minőségű poszter méretű nyomatokat nyomtatnál? Vagy fotóidből többnyire kisebb (mondjuk 4 × 6" vagy 5 × 7") nyomatokat készítesz, esetleg közzéteszed a közösségi médiában? Ha utóbbi a gyakori, akkor nem feltétlenül szükséges DSLR.

Szükséges a manuális vezérlés? Variálnál a beállításokkal és szeretsz kísérletezni? Ha igen, a DSLR nagyon szórakoztató társad lesz! Ha viszont inkább automatikus módban szeretne "lődözni", akkor egy kompakt kamera legyen inkább a partnered.

Mekkora a költségvetésed? Bár a DSLR-árak csökkentek, még mindig magasabbak, mint a kompakt kamerák. árai Ha a költségvetésed nagyon szoros, akkor mérlegelned kell, mennyit vagy hajlandó befektetni, esetleg vársz egy kicsit és a friss verzió megjelenésekor választod a leváltott modellt.

Mennyire komolyan gondolod a fotózást? Ha már rendelkezes fotós tapasztalattal vagy szeretnél elkötelezett fotós lenni, akkor a DSLR a Te választásod. Ha viszont a fotózás alkalmi hobbiként jelenik meg, akkor kompakt kamerát válassz.


Néhány hasonlítási pont

Nagyobb képérzékelőiknek köszönhetően a DSLR-ek egyszerűen képesek jobb minőségű képeket előállítani, mint a kompakt fényképezőgépek.

Ráadásul nagyon alkalmazkodóak és nagyszerű képeket készítenek sokféle helyzetben. Például, cserélheted a DSLR objektíveket, használhatsz olyan tartozékokat, mint a szűrők, és élvezheted a szélesebb ISO tartományt. Mindezek a dolgok nagyobb sokoldalúságot biztosítanak.

Általánosságban elmondható, hogy a DSLR objektívek valószínűleg magasabb minőségűek, mint a kompakt kameráké. Ne feledd azonban, hogy a lencsék minőségében nagy a szórás, ezért nehéz általánosítani. A jobb objektívek jobb képeket hoznak létre, ezért azt javaslom, hogy a legjobb minőségű lencsét válaszd ki a költségvetéseden belül, illetve ez legyen az egyik legfontosabb szempont.

A kompakt digitális kamerák kisebbek és hordozhatóak. Hogy őszinte legyek, szívesebben viszek kompakt gépet nyaralásra, mivel általában nem bajlódhatok komoly csomagolásokkal, amiket egy DSLR gép és tartozékai megkövetelnek.

A kompakt kamerák jellemzően sokkal olcsóbbak. Nagyon kevés karbantartást igényelnek. Végül a felhasználóbarát mivolta sok embert szólít meg. Ha nincs időd egy DSLR fényképezőgép mélyebb megismerésére, akkor lehet, hogy jobb venned egy egyszerűbb, kompakt fényképezőgépet.


Okostelefon kamerák

A manapság készített fotók többsége okostelefonnal készül. Az okostelefon-kamerák bevezetése az alkalmi fotózást több százmillió ember számára tette elérhetővé.

Az okostelefon kamerák természetesen hihetetlenül kényelmesek; mivel az emberek a nap folyamán hajlamosak arra, hogy telefonjaikat maguk mellett tartsák, így nem marad ki szinte egy remek fotós téma sem.

Ezenkívül a telefonos kamerák technológiája az elmúlt években jelentősen fejlődött. Az újabb okostelefon-kamerák némelyike ​​már felülmúlja az olcsóbb kompakt digitális fényképezőgépeket is, és nem tudhatjuk, hogy milyen erősek lesznek a jövő okostelefonjai.


Miért vásároljak egy kamerát, amikor az okostelefonom is tisztességes képeket készít?

Ha Te egy alkalmi fotós vagy, és a kutyádat szoktad fotózni, vagy utazásaidat, nyaralásodat örökíted meg, akkor nem kell aggódod. Lehet, hogy okostelefonod tökéletesen megfelel az igényeidnek.

Néhány okostelefon kamera azonban nem olyan jó, és még a jóknak is vannak korlátai.

A „igazi” kameráknak számos előnye van. Általában nagyobb ellenőrzést és állíthatóságot kínálnak, hogy alkalmazkodjanak a különböző helyzetekhez.

A telefonkamerák nem olyan erősek, mint a DSLR-ek. Míg összehasonlíthatóak lehetnek az alacsonyabb árú kompakt digitális fényképezőgépekkel, ezek azért nem felelnek meg a jó kompakt kameráknak.

Például az okostelefonom nem nagyon jó az éjszakai fotózásnál, és nem képes gyorsan mozgó témákat rögzíteni (például futó focista vagy ugráló kutya). Ezekben a helyzetekben biztosan inkább egy igazi fényképezőgépet szeretnék, akár kompakt kamerát, de még inkább egy DSLR-t.

Továbbá, az okostelefon kamera még most sem tartalmaz optikai nagyítási lehetőséget (szerkesztő megjegyzése: létezik mos már néhány okostelefon, mellyel pl. akár 10x-es nagyítással lőhetők veszteségmentes fotók) ezért nem olyan jók, mint az egycélú fényképezőgépek, amelyek még kicsi vagy távoli tárgyakból is éles képeket hoznak létre. Néhány hónappal ezelőtt vettem egy kompakt digitális fényképezőgépet egy szafarihoz, és jócskán felülmúlta az okostelefonom árát. Egy DSLR pedig még újabb lépés lenne.

Tehát a prioritásaidat, költségvetésedet és körülményeidet vedd figyelembe. Mit szeretnél fotózni? Fényképezőgéped nehéz körülmények között is fog működni (alacsony fény, távoli vagy gyorsan mozgó tárgyak stb.)? Mennyi időt kell befektetned ahhoz, hogy megtanuld igazán jól kihasználni a kamerádat?


Tippek az okostelefon kamerájához

Ha úgy döntöttél, hogy az okostelefonoddal fényképezel, a telefon kamerájának optimalizálására használhatsz különféle technikákat. Íme néhány tipp, amely segít a lehető legjobb képek készítésében:

  • Kísérletezz, gyakorolj! Élvezd a fényképezőgép rendszeres használatát mindenféle témához, a kutya közeli felvételeitől a tájkép panorámáig. Hamarosan megtanulod, hogyan működik a fényképezőgéped, hogyan reagál az erős és gyenge fényre, hogyan működnek a különböző módok, hogyan kezeled a gyors mozgásokat fotóalanyokkal.
  • Ismerd meg a fotózás összetételét, a jó fotózás egyéb elemeit. Akár professzionális DSLR vagy okostelefon segítségével forgatsz, mindig döntést kell hoznod arról, hogy mit szeretnél látni a képen. Hogyan vannak elrendezve a különböző elemek a képkereten belül? A fotózás kreatív és művészi oldaláról bővebben a "Jó fotók készítése" az alábbiakban olvashat („Jó fotók készítése”).
  • Fogadd el az okostelefon „korlátait”. Az én (viszonylag régi) fényképezőgépem nem tudja jól kezelni a mozgást például, és a gyenge világításban is küzd. Bármi, ami gyorsabban mozog, mint egy gleccser, homályosnak tűnik, különösen gyenge fényviszonyok között (ez azért van, mert a telefon lassabb zársebességet állít be a gyenge fényhez). Nem sokat tudok tenni, ezért el kell fogadni! A homályos fényképek némelyike ​​viccesnek tűnik, de némelyik elég szép - megragadják a pillanatot és a dinamizmust.
  • Válassz egy jó kamera alkalmazást. A telefonok jellemzően egy alapértelmezettként telepített kamera alkalmazással érkeznek. Lehet, hogy ez az alkalmazás nagyszerű vagy nem nagyszerű. Ha nem tetszik a telefon alapértelmezett fényképezőalkalmazása, mindig letölthetsz egy újat. Mit kell keresni? Arra törekszem, hogy inkább a olyan kamera alkalmazásokat részesítsem előnyben, ami sok ellenőrzést biztosítanak a beállítások felett. Engedélyezhetem vagy letilthatom a vakut? Tudok HDR-ben lőni? Beállíthatok egy időzítőt? Gyorsan és egyszerűen elvégezhetem az alkalmazáson belüli alapvető szerkesztést? Engedélyezhetem a gridline-okat, hogy segítsen nekem egyenesen tartani a horizontot?
  • Használd az okostelefon-kamerákkal kapcsolatos online erőforrásokat és oktatóanyagokat. Akár az okostelefonok élelmiszer-fényképezéséről szeretnél többet tudni, vagy javítanád a telefon teljesítményét gyenge fényviszonyok között, esetleg csak általános tippeket szeretnél az Android vagy iOS használatához, találsz majd bőven információt.

Az okostelefonok a 21. században mindenütt jelen vannak. Bár kameráik általában kevésbé hatékonyak, mint az egycélú kamerák, megvan a helyük a fotózásban, a mindennapi élet alkalmi pillanatképeitől kezdve a kempingezésről készült képekig, ahol egy nehéz DSLR-rel nehezebben boldogulnál.


Polaroid és instant kamerák

Az okostelefonokkal ellentétben az instant kamerák nem mindenütt vannak jelen. Néhányan azt mondják, hogy szégyen! Talán jobban be tudod azonosítani ezt a kameratípus, ha a Polaroid márkanevet említem.

Ezek a modellek híresen régiek. Az önelőhívó filmet gyorsan felhasználhatod a képnyomtatáshoz, és ki nem fogadja kitörő örömmel, ha azonnal láthatja fotózása eredményét kézzelfoghatóan?

A polaroid kamerák hihetetlenül szórakoztatóak eseményeken, például esküvőkön. Ha inkább filmre szeretsz fotózni, mint digitálisan, vagy ha érdeklődsz a történelem iránt, akkor ezek a kamerák utánozhatatlanok.

Az azonnali fényképezőgépek is egyedülálló esztétikát hoznak létre, sokan élvezik a Polaroid viszonylag puha és hízelgő fókuszában való fényképezést.


Filmes kamerák

Ejtsünk pár szót a filmes kamerákról is… A klasszikus filmek még ma is elérhetők. Sok fotóst magával ragadja a filmes fotózás művészete.

A digitális fényképezőgépek lehetőséget adnak arra, hogy számtalan alkalommal közelíts egy jelenetet, amíg meg nem kapod, amit szeretnél. A filmkamerák nem annyira megbocsátóak - és ez része az utolérhetetlenségnek! A filmes kamera arra kényszerít, hogy lelassíts, és minden egyes képet megfontoltabban, óvatossággal készíts el.

Tehát, ha kíváncsi vagy a filmes képkészítésre, vegyél egy használt SLR-t, tankolj fel pár filmtekerccsel, menj ki, és próbálkozz, majd hívasd elő a végeredményt!


A következő részben a fotós alapfogalmakkal foglalkozunk majd.


Forrás: hobbyhelp

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud