Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Kezdő fotós útmutató A-Z-ig - 2. rész


2019-03-15 12:09:22 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 804 |

A fotózás lehetővé teszi, hogy a világot új módon láthasd: amikor megpróbálod keretbe tenni a témát, észre fogod venni, hogy mindent észlelsz a körülötted lévő világról. Ez az útmutató bemutatja Neked ezt a népszerű hobbit, megismerkedve mind a gyakorlati, mind a kreatív oldallal. Az eredeti angol útmutató szerzője Jo, egy önképzett fotós Ohio-ból. Mindig is szenvedélye volt a festői, vadvilági felvételek rögzítése… és egy kis asztrofotózást is dobott a keverékbe...

Az első részben a bevezetőn túl általános tanácsokat kaptál a fényképezőgép kiválasztásával kapcsolatban. Most pedig nézzük a kamerák típusait és azok előnyeit-hátrányait.


DSLR (digitális single - egy - lencsés reflex kamerák)

A DSLR típus a piac egyik legnépszerűbb kamerája. A legfőbb jellemzője egy tükör használata, mellyel az élőkép eljut a nézőkébe, ugyanazt a képet látod, ami a lencsén az érzékelőhöz jut.

Az árak az idő múlásával csökkentek, és a DSLR fényképezőgépek egyre több ember számára is megfizethető lett. Miért olyan népszerű? Két fő oka van:

  • Kiváló képminőség, részben a nagyobb képérzékelőnek köszönhetően.
  • Sokoldalúság és alkalmazkodóképesség. A DSLR-ek nagyfokú kézi vezérlést biztosítanak a beállítások felett, és széles ISO-tartományt biztosítanak. Ezenkívül cserélheted a lencséket úgy, hogy a fényképezőgép ideálisan megfeleljen a körülményeknek.

Ha úgy döntöttél, hogy biztosan DSLR-t szeretnél, a választásod nem áll meg itt. Amikor kiválasztod, hogy melyik modellt vásárold meg, vedd fontolóra:

  • Ár. Döntd el, hogy melyik ártartományt engedheted meg magadnak, és nézd meg a tartomány kínálatát.
  • Méret és hordozhatóság. Egy viszonylag könnyű DSLR-t szeretnél (ami még mindig nehezebb, mint egy kompakt digitális fényképezőgép), vagy hajlandó vagy egy nehezebb modellt is vinni?
  • Rendeltetésszerű használat. Hol fogod a kamerát? Milyen jellegű képeket szeretnél?
  • Specifikációk. Ide tartoznak például az érzékelő mérete, a megapixel érték, stb.
  • Jellemzők. A kamerák különféle funkciókat kínálhatnak, a „rázkódásgátló” (képstabilizátor) technológiától kezdve a sorozatkép üzemmódig (hasznosak a felvételeknél) a beépített, vagy különálló vakuval.

Mivel ez nem egy termékorientált vásárlási útmutató, ezeket rád hagyom. Az árkategórián belüli különböző modelleknél ajánlom a teszteket, hogy összehasonlíthasd a fenti tényezőket.


MILC-k (tükör nélküli cserélhető objektíves kamerák)

Egy másik kiváló lehetőség, a tükör nélküli modellek a DSLR által előállított képekhez hasonló minőségű képeket készítenek (feltételezve, hogy más változók, mint például az érzékelő mérete és a lencse minősége ugyanaz). Amint azt a neve is sugallja, a MILC gépek egyik meghatározó jellemzője a tükör hiánya, ami lehetővé teszi a kompaktabb kialakítást.

A MILC-k egy kicsit kisebbek és kompaktabbak, mint a DSLR-ek, és általában jobban használható videofelvételre. A hordozhatóságuk kiváló képminőséggel kombinálva jó alternatíva lehet a DSLR-nek.

Az akkumulátor élettartama azonban hosszabb a DSLR-eknél. Továbbá, mivel a DSLR-ek régebbi technológiákon alapulnak, vannak olyan kiegészítő berendezések (legfőképp a lencséket értjük ezalatt), amelyek kompatibilisek lesznek velük, míg ugyanez nem feltétlenül igaz egy MILC-re.

Ha elakadnál a DSLR vagy a MILC közötti választásban, nézd meg ezt a mélyreható összehasonlítást (angol nyelvű).


Kompakt digitális (célozz és lőj) modellek

A kompakt digitális fényképezőgépek használata fantasztikus módja a fotózás iránti érdeklődés felfedezésének. Ezek a kamerák elfogadható áron kaphatók és nagy hordozhatóságot nyújtanak.

A "céloz-és-lő" fényképezőgépek másik előnye az egyszerűség és az egyszerű használat. Jellemzően „auto” vagy „intelligens auto” móddal rendelkeznek, amelyek az összes kamerabeállítást a helyzet alapján, valamint a különböző előre beállított „jelenet” módokat (például naplementét, tájképet, portrét) állítják be.

A mai kompakt kompakt fényképezőgépek többsége makró beállítással is rendelkezik, amely lehetővé teszi a kis tárgyak, például rovarok vagy virágok extrém közeli felvételét. A nagyítási (zoom) képességük a legtöbb ember számára megfelelő.

Egy átlagos kompakt kamera gyenge fényviszonyok mellett zajosabb képeket készít, vagy a távoli objektumokat kevésbé tudja felnagyítani. (szerkesztő megjegyzése: ma már léteznek olyan kompakt kamerák, melyek 20-30x optikai zoommal rendelkeznek, ekkora nagyítás pedig több mint elegendő a hétköznapi használat során)

Rengeteg kompakt digitális fényképezőgép közül választhatsz. A gyártók folyamatosan javítják termékeiket, a "célozz és lőj" kamerák pedig egyre jobbak lesznek.

A következő részben a mobilos és az instant kamerákkal fogunk foglalkozni, de egy hosszabb gondolat erejéig visszatérünk még arra, hogy miért válaszd a kompakt kamerát a DLSR/MILC helyett, vagy fordítva, esetleg mikor vásárolj több kamerát.


Forrás: hobbyhelp

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud