Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Kezdő fotós útmutató A-Z-ig - 1. rész


2019-03-09 12:12:46 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 507 |

A fotózás lehetővé teszi, hogy a világot új módon láthasd: amikor megpróbálod keretbe tenni a témát, észre fogod venni, hogy mindent észlelsz a körülötted lévő világról. Ez az útmutató bemutatja Neked ezt a népszerű hobbit, megismerkedve mind a gyakorlati, mind a kreatív oldallal. Az eredeti angol útmutató szerzője Jo, egy önképzett fotós Ohio-ból. Mindig is szenvedélye volt a festői, vadvilági felvételek rögzítése… és egy kis asztrofotózást is dobott a keverékbe...

Az útmutató fókuszában

Ez az útmutató elsősorban a digitális (nem filmes) kamerákra koncentrál, különös tekintettel a DSLR-ekre, azaz tükörreflexes fényképezőgépekre.

Először is kiválasztjuk, melyik kamera felel meg legjobban az igényeidnek. A DSLR-ek, a kompakt digitális gépek, az okostelefon-kamerák, a filmkamerák és az azonnali (Polaroid) kamerák előnyeivel és hátrányaival foglalkozunk, amelyek az elmúlt években visszatértek.

Több tippet is találsz az okostelefonok kamerák használatához. A telefonkamerákat világszerte sok millió embert használja, és számtalan embert vezettek már be a fotózás hobbijába. Tehát, ha úgy döntesz, hogy ragaszkodsz az okostelefonod kamerájához, szeretnénk segíteni a képességeinek minél jobb kihasználásában.

Ezután a DSLR-kamerákhoz fordulunk, amelyek konkrét tanácsokat adnak a fényképezőgép használatáról, a beállítások és képességének megértéséről. Ez az útmutató rész (amely legtöbb esetben a tükör nélküli / MILC fényképezőgép-modellekre is vonatkozik) meghatározza a közös terminológiát, elmagyarázza a főbb tényezőket, amelyek a kép létrehozásához vezetnek (apertúra, zársebesség, ISO), leírja a legtöbb kamerán elérhető módokat, és érintjük majd a lencsék témakörét is.

Az útmutató végén a fotózás művészi és kreatív oldalát fedezzük fel, és olyan különlegességekre vonatkozóan is kapsz tippeket, mint például a tájfotózás. Végül röviden beszélünk az utófeldolgozásról. Ez az utolsó rész rendkívül hasznos lesz, függetlenül attól, hogy milyen kamerád van.


A fényképezőgép kiválasztása

A végtelen lehetőségek a piacon, a fényképezőgép kiválasztása talán a fényképezés kezdetének legnehezebb része.

Általános tanácsok a kameraválasztással kapcsolatban: 

  • Gondolj a személyes céljaidra. A különböző kamerák különböző emberek számára megfelelőek. Fontold meg, hogy mely funkciók és tulajdonságok a legfontosabbak a számodra. Valami hordozható és könnyű? A csúcsminőség a legfontosabb prioritás? Szeretnéd alacsony vagy közepes költségvetéssel megoldani?
  • Próbáld ki vásárlás előtt, ha lehetséges. Ha a barátaid például fotóznak, kérdezd meg, hogy megmutatnák-e Neked, és kérd meg, hogy néhány képet készíthess. Nincs jobb mód ennél, hogy megtudd, szeretnéd-e az adott kamerát.
  • Miután megvásároltad a fényképezőgépet, ne pazarold az időt, hogy megtudd, a „helyes” választás történt-e. Minden fényképezőgépnek előnye és hátránya van, és miután elkötelezted magad egy bizonyos modell mellett, összpontosíts arra, hogy a legjobbat hozd ki belőle.
  • Fontold meg egy korábbi modell vásárlását. A „tavalyi” kamera valószínűleg közel olyan jó, mint az idei modell. Ha nincs túl sok pénzed fényképezőgép vásárlásra, érdemes lehet bővíteni a keresést olyan még régebbi modellekre, amelyeknél az árak (akár még újként való vásárlás esetén is) már jócskán csökkentek a legújabb modellhez képest.

A következő részben megvitatjuk majd a különböző típusú kamerákat, miért érdemes egyfajta eszközt választani a másik helyett.


Forrás: hobbyhelp

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud