Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Boldog 10. születésnapot, Mikro Négyharmad!


2018-08-06 09:19:06 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 280 |

Tíz évvel ezelőtt, 2008. augusztus 5-én mutatták be a fotósoknak a m4/3 (azaz mikro négyharmados) rendszert, mint új szabványt. A korábbi négyharmados rendszerből száműzték a tükröt, így az új szabványnak köszönhetően jelentős mértékben kicsinyíthetővé váltak a fényképezőgépek és az objektívek.

A Mikro NégyHarmad rendszerről első körben még csak annyit tudtunk, hogy a DSLR-eknél kisebb méretű, tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek készülnek majd ezen rendszer alatt és hogy a nyitott szabványnak köszönhetően nem csak az Olympus és a Panasonic számára érhető el. Az elhagyott tükör miatt a szenzor-bajonett csatlakozó távolsága jóval kisebb lesz, így a gépek is kisebbek lehetnek. A szintén elhagyott optikai keresőt elektronikus keresővel pótolják, a fókuszrendszer pedig a kompakt fényképezőgépeknél megszokott kontraszt elvű lesz.

Mivel akkoriban még a kompakt gépek jóval lassabb autofókuszt kínáltak, mint a fázis-különbség érzékelésen alapulú DSLR-ek fókuszrendszerei, így nem meglepő, hogy annyira nem tapsoltak első körben a hivatásos fotósok az új rendszernek. Az első megjelent fényképezőgépek (a 2008. szeptember 12-én megjelent Panasonic DMC-G1 és az őt 2009-ben követő Olympus PEN E-P1) valóban nem a villámgyors fókuszukról voltak híresek.

Érdekes egyébként, hogy kezdetben a Panasonic és az Olympus, mint a mikro NégyHarmados rendszer atyjai, teljesen másként gondolkoztak a rendszerben. Míg a Panasonic – aki egyetlen DSLR gépet dobott piacra a NégyHarmados szenzorral – elsősorban a DSLR-ek alternatívájaként gondolt a micro FourThirds-re és SLR-szerű megjelenéssel, jó fogást adó markolattal hozta ki az új gépeit, addig az Olympus inkább a kompaktok alternatíváját látta benne (vagy akarta látni benne), ők inkább a kis méretű, sokszor komoly markolat nélküli, könnyen hordozható PEN-ekben láttak fantáziát.

Később persze mindkét gyártó lazított az elképzelésén és a Panasonic is elkezdte fejleszteni és piacra dobni a kis méretű, inkább kompakt gépre hajazó modelljeit (2009-től a DMC-GF sorozat), illetve az Olympus is megjelent a profi, DSLR-hez hasonló kinézetű gépeivel (2012-től az OM-D sorozat).

Az eltelt tíz év alatt több, mint 50 Mikro NégyHarmados MILC modell került piacra az Olympus és a Panasonic által, ezen kívül pedig még néhány további gyártó is csatlakozott a rendszerhez, mint pl. a feltörekvő Xiaomi, akik az olcsó Yi fényképezőgép vázat alkották meg, illetve a neves Blackmagic is, akik viszont több profi kamerát alkottak ilyen bajonettel és ehhez illő szenzorral (cinema camera rendszer).

A Mikro NégyHarmadnak persze nem csak azok örülhetnek, akik ilyen rendszerű gépet használnak, hiszen ez egy új felfogás előszele is volt. A MILC-ekről eleinte kevesen merték azt gondolni, hogy a DSLR-eket komolyan veszélyezteti majd, most azonban ott tartunk, hogy MILC-et már több gyártó készít, mint SLR-t. 

A MILC-ek részletes történelméről, valamint az egyes rendszerekről bővebben ezen az oldalon tájékozódhatsz: http://www.milc.hu

Boldog születésnapot Mikro NégyHarmad!


Forrás: pixinfo.com, milc.hu, four-thirds.org

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud