Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

Mágikus bokeh egy régi objektív házilagos módosításával


2018-08-03 20:55:17 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 406 |

Aliraza Rostami iráni fotós évek óta tanulmányoz és bütyköl lencséket, és néhány évvel ezelőtt felfedezést tett: egy vintage objektív egyik elemének megfordításával olyan lencse keletkezett, amely gyönyörű és szokatlan "mágikus" bokét varázsol a vele készült képre.

"Csak néhány ország tervezhet és építhet fényképészeti lencséket. Kutató vagyok az iráni fotográfiai objektívek területén, és országom nem rendelkezik a kamerák és a lencsék gyártásához szükséges technológiával. Motivált voltam a technológia kutatása és felfedezése iránt, így elkezdtem tanulmányozni és gyűjteni a fényképlencse-történetről szóló információkat."

2015-ben Zeiss lencsék érdekelték, de nem engedhette meg magának. A Zeiss történetének olvasásakor Rostami megtalálta az orosz Helios és Zenit márkákat.

Az egyik lencse, amit talált, a Zenit MC Zenitar 50mm f/2 volt, amely jó optikai minőséggel és viszonylag egyszerű optikai megjelenéssel rendelkezik, amelyet körülbelül 70 dollárért megvásárolhatott.

Az optikai tervezés tanulmányozása során Rostami elmondta, hogy rájött, hogy egy másik optikai elem megfordításával egy másik bokehet hozhat létre.

Miután módosította a lencsét, Rostami a Canon 6D DSLR-hez csatlakoztatta M42-EF adapterrel. Az eredmény pedig a címképben megjelenő csodás hatás és itt van még egy ezzel készlt kép. Bár nem túl élesek a felvételek, de különleges hatású, az biztos.Rostami Instagram oldalán további csodás fotókat nézegethetsz: https://www.instagram.com/alirizarostami/Forrás: petapixel

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud