Cikk megosztása

Megosztás közösségi oldalon

Link (backlink)

10 szempont, amit érdemes figyelembe venned, mielőtt elköteleződsz egy fotós közösségi oldal mellett


2018-01-28 16:02:05 | Szerző: oaadmin | Megtekintés: 1012 |

Szeretnénk egy kis segítséget adni ahhoz, melyek azok a szempontok, amelyek nem hagyhatók figyelmen kívül, amikor egy fotós közösségi oldalt választasz. Manapság már nem elég, hogy fotók feltölthetők, sokkal több kell ahhoz, hogy jó helyen tudhasd a képeidet.


  1. Képminőség: alap, hogy a képeidet a kiszemelt oldalról látható minőségromlás nélkül le tudd tölteni. Ha a letölthető kép pixeles, tehát erős tömörítést alkalmaznak a kép tárolásakor, akkor jobb, ha azonnal búcsút mondasz az oldalnak. Azt azért persze ne várd, hogy több száz képedet mindennemű méretcsökkenés nélkül tárolják majd, ez valószínűleg fizetős opció lesz.
  2. Képek rendszerezése: a minimum, hogy albumokat tudj alkotni a képeidből. Ha egy-egy képet pedig már nem akarsz megjeleníteni az oldalon, legyen lehetőséged a kép inaktiválására (így csak Te látod), vagy a kép végleges törlésére. Továbbá kérdés, hogy tudsz-e kedvenc képeket beállítani és azokat külön listázni/megtekinteni, akár saját, akár más képeiből.
  3. Megmérettetés: nem feltétel, hogy fotóversenyeken vehess részt magán az oldalon, de ha ilyeneket szerveznek, az előny. A fotóid megmérettetésének másik oldala, hogy legyen értékelési és hozzászólási lehetőség a képeken. Ha vannak különféle elismerések, díjak az oldalon, olyanok, mint pl. a nap képe szavazás, stb. az pedig plusz pont.
  4. Megosztási lehetőség: ma már alapkövetelmény, hogy legalább Facebook-on és Twitter-en meg tudd osztani a képeket és a megosztásnál maga a kép és a kép címe is megjelenjen, ne csak az oldalnak a logója. A másik dolog ezzel kapcsolatban, hogy az a jó, ha minden képed kap egy saját oldalt, ahol a kép adatai, hozzászólásai, stb. megjelennek és nem csak egy idővonalat látsz, ahol a Te képed (is) helyet kap. Ha van egy saját oldala is a képeidnek, akkor az is egy plusz előny, hogy akár emailben, üzenetben el tudod küldeni a képed oldalának linkjét, vagy hivatkozhatsz rá bárhol (és nem csak a konkrét jpg-re, hanem a kép OLDALÁRA). A harmadik dolog a megosztással kapcsolatban pedig az, hogy az oldalra feltöltött képedet be tudod-e ágyazni pl. a blogodba, vagy más oldalakra (mintha egy Youtube videóval tennéd). Ha igen, akkor ez piros pont.
  5. Exif adatok: ha a kamerád és/vagy a képszerkesztő programod eltárolja a - jpg - képben a kamera, zársebesség, rekesz, gyújtótávolság, stb., akkor a képed oldalán (ld. előbbi pont) is lehessen kinyerni és megtekinteni ezeket az infókat.
  6. Segítség: nagyon jó, ha eddig eljutottál és kiszemeltél egy oldalt, de fontos az is, hogy ne maradj magadra az oldalon! Itt most nem a közösségre gondolunk, nyilván az van. Az oldal adminisztrátorainak segítségéről van szó, akik válaszolnak a feltett kérdésekre, segítenek a felmerült problémák megoldásában (az oldal használatával vagy akár a fotózással kapcsolatban), esetleg nyilvános vagy zárt fórumot is adnak a kérdések kezelésére, stb. Ezzel kapcsolatban fontos, hogy - hacsak nem vagy kiváló angolos - anyanyelveden (is) elérhető legyen egyrészt az oldal szövegezése, másrészt pedig az adminok segítségnyújtása.
  7. Nagy, saját közösség: mások képei mellett látsz hozzászólásokat, vagy csak az ürességet? Ha az utóbbi igaz a képek 90%-án, akkor kétes, mekkor(k)a közösség tartozik az oldalhoz. Persze nyilván nem minden kép alatt lesz több hozzászólás, de azért a láthatóan jó képek alatt legyen legalább néhány. Jó az is, ha látod valahol, hogy hány új felhasználója van az oldalnak, mennyi kép került egy adott időintervallumban feltöltésre, hányan léptek be, stb. A közösség másik megvilágításból is fontos, mégpedig hogy a kiválasztott oldalról hivatkoznak-e a képekre médiákban, oldalakon, valamint magáról az oldalról, vagy annak szolgáltatásairól írt-e valamit az online sajtó.
  8. Saját aloldal: valószínűleg valamilyen profiljellegű oldalt kapsz majd a kiszemelt oldalon, de ha ennél többet, portfólió szerű megjelenést kapsz, ami akár saját fotós internetes megjelenésnek is megfelelő, akkor annál jobb. Elképzelhető, hogy a több szolgáltatásért már előfizetői csomagot kell vásárolnod, de hát semmi sincs ingyen.
  9. Mérés, toplisták: akár alapszolgáltatásként, akár előfizetői csomagban, az a jó, ha kaphatsz részletes statisztikát a képeid látogatottságáról,  hogy ne csak a képek mellett lásd, mennyien nézték meg. Másik kérdés, hogy pl. toplistákat le tudsz-e kérni saját, vagy akár az oldal összes képével kapcsolatban? Végül pedig szintén fontos tényező ezzel kapcsolatban a látogatottsági adatok önkényes növelésének megakadályozása. Azaz tudod-e újabb oldalhívással/oldalfrissítéssel Te magad, vagy bárki növelni egy-egy kép "látogatottságát", így valótlan és aránytalan előnyt szerezve a kép megítélésében, vagy a kép mellett lévő számok valósak, hiszen bármennyi újrahívás esetén is csak 1-gyel nő a látogatottság?
  10. Licenszelés, szerzői jog: nem utolsósorban pedig nagyon fontos, hogy tisztázott legyen, a feltöltött képek milyen licensz alatt kerülnek terjesztésre. Ezeket az infókat általában az oldal használati feltételei közt kell keresned. Azért tudnod kell, hogy mivel fotós közösségi oldalakról beszélünk jelen esetben, ezért általában a Creative Common valamelyik licensze alatt kerülnek majd terjesztésre a képek, de előfordulhat ettől eltérő licenszelés is, pl. fizetős (stock) képek feltöltési lehetősége. A Creative Common (CC) típusú licenszeléssel jársz valószínűleg a legjobban., ugyanis pl. már a CC BY 4.0 is kiköti a visszahivatkozást az oldalra (azaz a szerző feltüntetését), ahonnan a kép letölthető volt. A másik előnye a CC típusú - tehát nemzetközileg elfogadott, és Magyarországon is érvényes -  licenszeknek, hogy ezáltal a lehető legtöbb megtekintést fogod megkapni.


Reméljük, hogy elegendő szempontot soroltunk fel ahhoz, hogy biztonsággal ki tudd választani azt a fotós közösségi oldalt, ahol ezentúl megjeleníted a képeidet. 

Jó fotózást kívánunk, szép fényeket! :)

Megosztás Vissza a magazin nyitólapjára
Hozzászólások

A cikkhez hozzászólni csak belépett felhasználó tud