Fotózol vagy szereted a fotókat? Csatlakozz, MOST!
Kosárfonás 1.

« Előző kép
Kosárfonás 1.
  Statisztikák  Megtekint  Megosztás Twitteren  Megosztás Facebook-on  

Facebook
További képek a környékről
Kerek repkény Hazafele... Gombák Fekete földitök Pusztai cserebogár Barna busaleke A kiapadó folyó

Hozzászólások
Hogy a képet osztályozni tudd vagy a hozzá tartozó csevegésbe bekapcsolodj regisztrálnod kell magad az oldalon, vagy ha ezt már megtetted be kell lépned.

Belépés Regisztráció
Felhasználó információ Feltöltő 2012.06.01 17:31:34
6
 
Így van,egyetértek!
Felhasználó információ (11) Alácsné Lukács Katalin | 2009.07.04 22:31:37 |
5
 
Úgy 30-40 évvel ezelőtt a fonni tudó embereket nagyon megbecsülték a falvakban.Ügyes kezük közül sok-sok használati tárgy került ki.
Felhasználó információ Feltöltő 2009.07.04 07:26:02
4
 
Sőt, a legkevésbé sem ripacs, nagyszerű teremtés! Ám olyan tűző nap és hőség volt, hogy féltettem, már pipacsvörös volt, de kitartott rendületlenül, mint mindig!
Felhasználó információ (66) kallojazmin | 2009.07.04 07:11:41 |
3
 
Pont úgy csinálja,ahogy tanultuk.Nem könnyű munka,de hölgy nem egy mimóza!
Felhasználó információ Feltöltő 2009.07.04 06:21:40
2
 
Én sem, sőt, féltettem! Nagy hőség volt aznap és irdatlanul erős nap. De a kosár is szép lett és ő is átvészelte, hál'Istennek!
Felhasználó információ (10) bocsi éva | 2009.07.04 05:56:26 |
1
 
Nem irígylem, hogy a tűzön napon bemutatózott.

Feltöltő
A feltöltő további képei
Védett háziállataink 10. Szép hetet! 2. Egy kiállítás képei 3. Kísérletek 3. Új idők keresztje Tavalyi sályi hangulatok 9. Cserépfalui pincék 7.
Leírás
Kosárfonó bemutató Galgamácsán, 2007. július 6-án. A bemutatót Székely Éva kosárfonó mester, szakoktató tartotta a tűző napon, nagy hőségben, hősiesen.
A vesszőfonás fák, bokrok fiatal ágainak sövénnyé vagy használati tárgyakká történő földolgozása. Anyaga fűz-, nyír- vagy mogyoróvessző. A vesszőfonás technikáját a magyarság valószínűleg jóval a honfoglalás előtt ismerte. A durvább munkájú, hámozatlan vesszőt használó kaskötést a folyók, vizes területek és erdők közelében élő falusi lakosság házi munkaként végzi. A hámozott vesszővel dolgozó, finomabb kivitelre törekvő kosárfonás háziipari és kisipari ágazat. Gyakran a vakok kenyéradó foglalkozása. Sövénykerítés, sövényfal, pásztorcserény, kaputábla, lésza, szekéroldal, szekérkas, szögletes gabonáskas, kukoricás kas stb. készül kaskötéssel. Nagyobb szakértelmet kíván a kerekded alakú kéménykürtő, tyúkborító, szárítókas, fáskas, halkas, tapogató, méhkas, szakajtókosár stb. megfonása. Vékonyabb, hámozott, gyakran hasított vesszőből készítik a különféle alakú, nagyságú és rendeltetésű kézi kosarakat, valamint a fonott bútort. A kerek tárgyaknak előbb a fenekét kötik meg, ebbe tűzdelik a bordákat, a formát és a szerkezetet biztosító vastagabb vesszőket és a felső perem felé haladva végzik el a fonást. A vesszőfonáshoz a munka rögzítését szolgáló egyszerű állvány szükséges. A szekérkas készítésénél pl. alacsony lócaformájú lyukasfát, a kosárkötéshez kétlábú kutyafát használnak. A vesszőfonás általánosan használt szerszámai a különböző nagyságú kések, a kb. 40 cm hosszú, elkeskenyedő kaskötővas és a feleakkora hegyesebb szurkáló, amelyekkel a vesszők bujtatását végzik.
Kategóriák
Kép információk
Felhasználási jog
Creative Commons - Nevezd meg!EXIF adatok

Cimkék