Fotózol vagy szereted a fotókat? Csatlakozz, MOST!
Kosárfonás 1.

« Előző kép
Kosárfonás 1.
   Statisztikák    Megtekint    Megosztás Twitteren    Megosztás Facebook-on      napkepebe

Facebook
További képek a környékről
Himnusz-szobor Padtársak Kristálypalota Virágporos méhecske. Völgycsillag (fehér) Figyellek! Réti szegfű

Hozzászólások
Hogy a képet osztályozni tudd vagy a hozzá tartozó csevegésbe bekapcsolodj regisztrálnod kell magad az oldalon, vagy ha ezt már megtetted be kell lépned.

Belépés Regisztráció
Feltöltő 2012.06.01 17:31:34
6
 
Így van,egyetértek!
(0)   Alácsné Lukács Katalin | 2009.07.04 22:31:37 |
5
 
Úgy 30-40 évvel ezelőtt a fonni tudó embereket nagyon megbecsülték a falvakban.Ügyes kezük közül sok-sok használati tárgy került ki.
Feltöltő 2009.07.04 07:26:02
4
 
Sőt, a legkevésbé sem ripacs, nagyszerű teremtés! Ám olyan tűző nap és hőség volt, hogy féltettem, már pipacsvörös volt, de kitartott rendületlenül, mint mindig!
(0)   kallojazmin | 2009.07.04 07:11:41 |
3
 
Pont úgy csinálja,ahogy tanultuk.Nem könnyű munka,de hölgy nem egy mimóza!
Feltöltő 2009.07.04 06:21:40
2
 
Én sem, sőt, féltettem! Nagy hőség volt aznap és irdatlanul erős nap. De a kosár is szép lett és ő is átvészelte, hál'Istennek!
(0)   bocsi éva | 2009.07.04 05:56:26 |
1
 
Nem irígylem, hogy a tűzön napon bemutatózott.

Feltöltő
A feltöltő további képei
Világítás 2. Állati képek 5. Szüreti felvonulás Borsodgeszten 3. Hegyaljai mestermunkák Budapesten 6. Aprók tánca Októberi reggel 1. Dallas
Leírás
Kosárfonó bemutató Galgamácsán, 2007. július 6-án. A bemutatót Székely Éva kosárfonó mester, szakoktató tartotta a tűző napon, nagy hőségben, hősiesen.
A vesszőfonás fák, bokrok fiatal ágainak sövénnyé vagy használati tárgyakká történő földolgozása. Anyaga fűz-, nyír- vagy mogyoróvessző. A vesszőfonás technikáját a magyarság valószínűleg jóval a honfoglalás előtt ismerte. A durvább munkájú, hámozatlan vesszőt használó kaskötést a folyók, vizes területek és erdők közelében élő falusi lakosság házi munkaként végzi. A hámozott vesszővel dolgozó, finomabb kivitelre törekvő kosárfonás háziipari és kisipari ágazat. Gyakran a vakok kenyéradó foglalkozása. Sövénykerítés, sövényfal, pásztorcserény, kaputábla, lésza, szekéroldal, szekérkas, szögletes gabonáskas, kukoricás kas stb. készül kaskötéssel. Nagyobb szakértelmet kíván a kerekded alakú kéménykürtő, tyúkborító, szárítókas, fáskas, halkas, tapogató, méhkas, szakajtókosár stb. megfonása. Vékonyabb, hámozott, gyakran hasított vesszőből készítik a különféle alakú, nagyságú és rendeltetésű kézi kosarakat, valamint a fonott bútort. A kerek tárgyaknak előbb a fenekét kötik meg, ebbe tűzdelik a bordákat, a formát és a szerkezetet biztosító vastagabb vesszőket és a felső perem felé haladva végzik el a fonást. A vesszőfonáshoz a munka rögzítését szolgáló egyszerű állvány szükséges. A szekérkas készítésénél pl. alacsony lócaformájú lyukasfát, a kosárkötéshez kétlábú kutyafát használnak. A vesszőfonás általánosan használt szerszámai a különböző nagyságú kések, a kb. 40 cm hosszú, elkeskenyedő kaskötővas és a feleakkora hegyesebb szurkáló, amelyekkel a vesszők bujtatását végzik.
Kategóriák
Kép információk
Felhasználási jog
Creative Commons - Nevezd meg!EXIF adatok

Cimkék