Fotózol vagy szereted a fotókat? Csatlakozz, MOST!
Jáki temlom

« Előző kép
   Megosztás Twitteren    Megosztás Facebook-on      napkepebe

Facebook
További képek a környékről
Lüszter lámpa Akarsz-e játszani...? Határőr Emlékhely Szárítókötél...eső után..2010.10.6.19.30.. Kámon 5 Jurisics tér Kőszeg Téli nap

TérképHozzászólások
Hogy a képet osztályozni tudd vagy a hozzá tartozó csevegésbe bekapcsolodj regisztrálnod kell magad az oldalon, vagy ha ezt már megtetted be kell lépned.

Belépés Regisztráció

Feltöltő
A feltöltő további képei
forró nyomon  Szent Lipót Plébánia Móló  tripla törő  Csóka csibe Pihenő szitakötő Vasútas
Leírás
A jáki templom az egykori jáki bencés apátság monumentális bazilikája a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő, szinte szimbolikus alkotása. A hazai középkori nemzetségi monostorok egyedülálló épségben fennmaradt képviselője, mely művészi gazdagságával, a táj képébe illeszkedő mesteri elhelyezésével hívja fel magára a figyelmet. Stílusjegyei alapján 1220 körül alapíthatták, és 1256-ban szentelték fel, Szent György tiszteletére. Építése során több alkalommal is változtathattak a terveken, erről tanúskodnak a különféle szabálytalanságok. Történelme viharos: tűz, vihar és az oszmán hadsereg is megrongálta, többször helyre kellett állítani. Az utolsó nagy átépítés 1896 és 1904 közt zajlott, Schulek Frigyes tervei alapján. Leghíresebb része a befelé mélyülő, többszörösen tagolt főbejárat, melyet normann motívumok díszítenek, fölötte a timpanonban Jézus látható angyalokkal és apostolokkal. A templom főhomlokzatával szemben kis kápolna áll, a Szent Jakab-kápolna, ez volt Ják középkori temploma, mivel a kolostori templomnak nem volt szabad plébániaként is működnie.
Kategóriák
Kép információk
  • Fotózás ideje: 2017:05:12 09:03:01
  • Feltöltés ideje: 2017-05-18 08:16:24
  • Ezt a képet 61 alkalommal nézték meg
  • További információk, EXIF adatok és kép letöltési lehetőség a belépést követően
Felhasználási jog
Creative Commons - Nevezd meg!EXIF adatok

Cimkék