Fotózol vagy szereted a fotókat? Csatlakozz, MOST!
a piszkés-tetői RCC távcső

« Előző kép
   Megosztás Twitteren    Megosztás Facebook-on      napkepebe

Facebook
További képek a környékről
téli hajnal Hold-haló Piszkés-tetőről Tarjánka  szurdok II. Őszi reggel a tavon mosoda Ősz Restaurant

TérképHozzászólások
Hogy a képet osztályozni tudd vagy a hozzá tartozó csevegésbe bekapcsolodj regisztrálnod kell magad az oldalon, vagy ha ezt már megtetted be kell lépned.

Belépés Regisztráció

Feltöltő
A feltöltő további képei
pénztárcsarnok piszkés-tetői panoráma márkói kápolna, 1970 őzkoponya Budapest. A Merzse madármegfigyelője, 2011. a budaszentlőrinci kolostorrom részlete Örvényes. A vízimalom.
Leírás
A távcső a jénai Zeiss művekben készült az 1970-es évek első felében. Ezt a két végén feltámasztott óratengellyel készült szerelési módot, az úgynevezett angol szerelést inkább alacsony szélességi fokokon elhelyezett távcsöveknél szokták alkalmazni, ahonnan a pólusok közeli objektumokat alacsony horizont feletti magasságuk miatt úgysem nagyon akarják észlelni (ez a szerelési mód ha nem is teszi lehetetlenné az óratengelyhez közeli objektumok észlelését, de megkeseríti az ezeket észlelni kívánó csillagász életét). Rossz nyelvek szerint ezt a távcsövet eredetileg egy indiai obszervatórium számára rendelték meg, de azok aztán nem vették át, így került hozzánk. Ezzel együtt azóta is ez az ország legnagyobb optikai távcsöve. Eredetileg is számítógép-vezérléssel készült, a számítógéprendszerek az évtizedek folyamán többször cserélődtek. Néhány éve a teljes meghajtó- és vezérlőrendszert kicserélve alkalmassá tették a távcsövet a távérzékelésre, azóta az észlelő csillagásznak majdhogynem fölösleges Piszkés-tetőre utaznia, interneten át elvileg bárhonnan dolgozhat a távcsővel. A képet hat egyedi felvételből illeszttettem össze panoráma-programmal.
Kategóriák
Kép információk
  • Fotózás ideje: 2016:10:28 12:02:43
  • Feltöltés ideje: 2017-02-27 09:55:46
  • Helyszín: Piszkés-tető
  • Ezt a képet 435 alkalommal nézték meg
  • A kép összes pontszáma: 2
  • A kép átlag pontszáma: 2
  • További információk, EXIF adatok és kép letöltési lehetőség a belépést követően
Felhasználási jog
Creative Commons - Nevezd meg!EXIF adatok

Cimkék